torek, 31. maj 2011

Hall Pass


Slovenski naslov: Teden brez pravil
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Komedija, Romantični 
Dolžina: 105',  Imdb
Režija: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Scenarij: Pete Jones, Peter Farrelly
Igrajo: Owen Wilson, Alyssa Milano, Jenna Fischer, Christina Applegate, Jason Sudeikis, Richard Jenkins, Alexandra Daddario

Rick (Wilson) in Fred (Sudeikis) sta najboljša prijatelja, ki ju poleg prijateljstva druži še veliko podobnosti iz zakonskega življenja. Rickova žena Maggie (Fischer) in Fredova boljša polovica Grace (Applegate) sta prav tako zelo dobri prijateljici. Rick in Fred sta vzorna partnerja, zvesta in predana svojim soprogama, a nekoliko nezadovoljna z količino »akcije,« v domačem okolju. Opazovanje mičnih deklet in žena je postal njun hobi, ki je sčasoma postal tako očiten, da ga opazijo vsi.Ko Maggie po naključju sliši pogovor med fanti, ki se menijo o tem, kako luštno bi bilo, če vsaj za nekaj dni nebi bili poročeni, ji na misel pride zanimiva ideja. In ker je Rickovih in Fredovih izpadov vedno več, Maggie Ricka preseneti z nenavadno in nepričakovano ponudbo. Ponudi mu Hall Pass, enotedenski premor od zakonskega življenja. Vzela bo otroke in odšla k mami, Rick pa bo imel teden dni časa, v katerih lahko brez posledic izživi svoje fantazije. Ko Fred sliši za neverjetno ugodnost, ki jo je deležen Rick, poskuša isto iztržiti od Grace. Ta mu sprva ne želi dati dovoljenja, a kmalu spozna, da bo najbolje, če popusti in sledi zgledu, ki ga je postavila Maggie.
Bratski duet Farrelly je skozi leta postal sinonim za lahkotno komedijo, med njihovimi umotvori najdemo številne znane naslove. Najboljši izdelek iz njune delavnice je zagotovo velikanska uspešnica Nori na Mary (There's Something About Mary, 1998), ki je obenem tudi najdobičkonosnejši naslov v njuni filmografiji s slabimi 370 milijoni zaslužka. Nasploh ob pregledu finančne uspešnosti ugotovimo, da brata ne poznata rdečih številk pri njunih projektih. No, toliko kar zadeva finančno uspešnost. Komedije so pač iskana roba in ko si enkrat ustvariš prepoznavnost, potem je vse lažje. Če sem iskren, mi Teden brez pravil nikoli ni deloval preveč obetavno, a sem se vseeno moral prepričati na lastne oči. Uvodnih 20 minut niti ni tako slabo, kajti ustvarjalci dobro ujamejo zakonske igrice, ki utegnejo zabavati gledalce z nekaj zakonskega staža in v nekaterih situacija sprovocirati kakšen de javu. Kasneje, ko bi se stvari z dodelitvijo hallpassa morale le še stopnjevati ustvarjalcem zmanjka kreativnosti, štosi ne dosežejo do gledalca in le redkokdaj zvabijo kašen bolj kisel nasmeh. Če vam povem, da je »vrhunec« komedije veliki penis nekega črnca ob glavi Owena Wilsona, potem verjetno veste, kaj lahko pričakujete. Wilson je soliden, ker ne morem trditi za Jasona Sudeikisa, ki me ni prepričal, kar ni povsem njegova krivica, saj je njegov lik že v osnovi tako nastavljen. Brez težav opazimo, da je scenaristična ekipa več pozornosti posvetila Wilsonu, kar je tudi sicer nekakšno nepisano pravilo pri hollywoodski produkciji. Večja faca - boljša vloga.  Kakorkoli, Teden brez pravil je tako efekten, kot njegovi junaki v tednu brez pravil. Situacijsko-značajska komedija brez prave domišljije, ki vrhunce išče v t.i. straniščnem humorju.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar