sreda, 25. maj 2011

Limitless


Slovenski naslov: Odklenjen
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Misterij, ZF, Triler
Dolžina: 105',  Imdb
Režija: Neil Burger
Scenarij: Leslie Dixon po romanu Alana Glynna
Igrajo: Robert De Niro, Bradley Cooper, Abbie Cornish, Anna Friel, Johnny Whitworth, Andrew Howard, Robert John Burke

Umotvori Neila Burgerja so mi načeloma všeč. Ameriški režiser, scenarist in producent je najprej predstavil mockumentarec Intervju z morilcem (Interview with the assassin, 2002), nato zame svoj najboljši izdelek - Iluzionista (The Illusionist, 2006), Srečneže (The Lucky Ones, 2008) in nazadnje naslovnega, pri katerem prvič ni imel prste vmes pri scenariju. Scenarij je nastal po knjižni predlogi irskega pisatelja Alana Glynna (The Dark Fields), spisala ga je Leslie Dixon, ki je doslej večinoma pisala scenarije za lahkotne komedije (Mrs. Doubtfire, Hairspray, The Heartbreak Kid …).

Eddie Morra (Cooper) je neuspešen pisatelj z denarnimi težavami in pisateljsko blokado. Pravih idej ni, pogodba za objavo knjige je že podpisana, toda Eddie ni napisal nič, prva stran njegove knjige je še vedno nepopisan list. Nekega dne po naključju sreča starega znanca, ki mu ponudi najnovejši dosežek na področju prepovedanih substanc. NZT je prozorna tabletka, ki »uporabniku« odklene možgane in mu omogoča uporabo polnega potenciala možganov. Povprečen človek uporablja zgolj 20 % malih sivih celic, NZT odklene preostalih 80% in iz človeka, vsaj začasno, naredi pravega genija. Naenkrat je pisateljska blokada stvar preteklosti, odlična knjiga je spisna v nekaj dneh, Eddie kaže neverjeten potencial tudi na drugih »umskih« področjih. V enem dnevu se nauči novega jezika, številne informacije se trajno shranjujejo v njegovih možganih, dostop do teh podatkov je bliskovito hiter. Eddie kmalu začne spremljati dogajanje na borzi, s svojo novo sposobnostjo zelo hitro začne služiti denar, njegove poslovne poteze pritegnejo pozornost velikih igralcev iz poslovnega sveta. K delovanju ga povabi finančni mogotec Carl Van Loon (De Niro), ki potrebuje svetovalca pri svojih multimilijonskih poslih.
Evo, takoj bom povedal. Odklenjen mi sploh ni bil všeč. Ideja je zanimiva, a so jo ustvarjalci izjemno slabo unovčili. Nekatere scenaristične rešitve so tako slabe, da je to skoraj neverjetno. Kaj neredi največji genijalec na zemeljski obli, ko želi zaslužiti veliko denarja s svojimi pimp-my brain možgani? Najde prvega mafijca z denarjem in si pri njem sposodi začetni kapital. Četudi je v nekaj dneh že zaslužil 7500 $. Njegovi vrhunski možgani mu povedo, da je najustreznejša rešitev izposoja denarja. Mafijskega denarja. Beden način, na kateri v zgodbo vključiš mafijo. Kaj pa karakterizacija glavne osebe? Kdo jo sploh rabi, vso potrebno karakterizacijo opravi NZT. Romantični elementi zgodbe so porazni, De Nirova vlogo popolnoma nedorečena, gledalcu v nobenem trenutku ni jasno, s čem za vraga se ta človek sploh ukvarja. Kakšno naj bi bilo Eddijevo poslanstvo? O tem, kako je luzer iz začetka zgodbe sploh prišel do tako sofisticirane droge, ne želim niti razmišljati. Zato bom kar zaključil, film je čista izguba časa in najslabši Burgerjev film doslej.


Ocena:


2 komentarja:

  1. Ne vem no, tako splošno so ocene kar solidne, toda mene niti malo ni prepričal. Mogoče sem izpostavil napačne stvari in spregledal kakšno kvalitetno rešitev. Priznam, da je tako slab film zame kar presenečenje. Mogoče je nekaj na tem , da Burgerja ni bilo zraven pri scenariju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se pridružujem avtorju pri oceni. Bolj beden film. Luknjast in povsem nelogičen. Filmoljub, globoko ti ga odsvetujem tudi sam.

    OdgovoriIzbriši