ponedeljek, 2. maj 2011

The Vicious Kind


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 92',  Imdb
Režija: Lee Toland Krieger
Scenarij: Lee Toland Krieger
Igrajo: Adam Scott, Brittany Snow, Alex Frost, J.K. Simmons

Spoznajmo Caleba. Spal ni že cel teden. Vse od dneva, ko mu je košarico podelila bivša punca. Zato se je prepustil verižnemu kajenju, zapuščen kosmat obraz nam govori, da mu trenutno ni pomembno, kako bo izgledal v očeh drugih ljudi. Frustracija in jeza prevladujejo v njegovem nastopu, navzven Caleb ponuja sliko pretirano sarkastičnega človeka ostrega jezika, ki razloge za svojo nesrečo pripisuje brezsrčnosti nežnejšega spola.
Spoznajmo Petra. Študent, Calebov mlajši brat, ki želi izkoristiti praznične dneve za obisk domačega kraja in očeta (mama je že dolgo pokojna), ter obenem očetu predstaviti punco, s katero ima resne namene. Petra in njegovo dekle bo v domači kraj zapeljal Caleb, ki s to gesto želi pokazati, da mu Peter nekaj pomeni in ohraniti stik z edinim krvnim sorodnikom, ki mu (še) ni obrnil hrbta. Starejši brat ga bo prišel iskat in ga skupaj s punco odpeljal v domač kraj.
Spoznajmo Donalda. Calebov in Petrov oče, penzionist, ki živi sam v preveliki hiši. S starejšim sinom že osem let ni spregovoril ene besede. S Calebovo in Petrovo mamo se je ločil pred desetimi leti, ta je kmalu zbolela in dve leti kasneje umrla. Od takrat sta Caleb in Donald na bojni nogi, zamera je huda, trma obojestransko močna. Vesel je, da ima vsaj Petra.
Spoznajmo Emmo. Petrovo črnolaso dekle, ki se bo prvič srečala s Petrovo družino. Najprej spozna starejšega brata, nato očeta. Med vožnjo domov ji Caleb na samem zaščitniško-grozeče sporoči, da ne bo dovolil, da bi Peter doživel njegovo usodo. Pove ji, da jo je prebral, da ve, da je v resnici mala kurbica … Nato se sicer opraviči, a škoda je že storjena.  
Disfunkcionalna družina je vedno odlično izhodišče. Ta osnovna nastavitev omogoča kreacijo zanimivih situacij in že v osnovi zastavlja nekatera vprašanja, ki zahtevajo odgovor. Vzroki za trenuten položaj so navadno skriti v preteklosti in The Vicious Kind ni nobena izjema. Konec zakona in kasnejša smrt žene-matere sproži kratek stik med očetom in sinom. Če k temu dodam, mlajšega sina, naivneža, ki še ni okusil čari ženskega telesa in njegovo brhko punco v beli oprijeti bombažni pižami, kajenje na skrivaj in čustveno labilnega starejšega brata, ki se potika okoli očetove hiše in ji dela družbo ob cigareti, nimam dvomov, kaj se bo zgodilo. Priznam, mlajši brat me moti, je nastavljen le zaradi zgodbe, oz ustvarjanja neke situacije, a je kemija na relaciji Scott-Snow tako močna, da ji ne morem ugovarjati. Iracionalno dejanja so možna, se zgodijo, če so tako prepričljiva kot tukaj, prostora za kritiko ni. Dejanja, ki vsem Calebovim zameram, starim in nekoliko novejšim, jemljejo kredibilnost. Izpostavil bi odločno igro Adama Scotta, povsem spodoben nastop Brittany Snow in standardno prepričljivega J.K. Simmonsa. The Vicious Kind je zelo gledljiv film, ki z mešanico prepričljive igre, zanimive vsebine in dobrega občutka za graditev (pomembnejših) likov prepriča in prevzame.


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar