ponedeljek, 20. junij 2011

The Adjustment Bureau


Slovenski naslov: Usodni
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Romantični, ZF, Triler
Dolžina: 106',  Imdb
Režija: George Nolfi
Scenarij: George Nolfi po zgodbi Philipa K. Dicka 
Igrajo: Matt Damon, Emily Blunt, John Slattery, Shohreh Aghdashloo, Terence Stamp, Anthony Mackie, Michael Kelly

Usodni, tako kot številni znani naslovi, črpa navdih iz kratke zgodbe Philipa K. Dicka z naslovom Adjustment Team. Dick danes uživa kultni status in verjetno bi videli še lepo število filmov posnetih po njegovih zgodbah, če se njegovo srce nebi prezgodaj ustavilo. Pisatelj je namreč umrl v 53. letu starosti, a mu je do takrat uspelo spisati impresivno število romanov, kratkih zgod in esejev, v katerih je najraje obravnaval znanstvenofantastično obarvane zgodbe. Med filmi, ki so posneti po Dickovih literarnih predlogah, najdemo naslove kot so: Iztrebljevalec (Blade Runner, 1982), Popolni spomin (Total Recall, 1990), Posebno poročilo (Minority Report, 2002), Temačno zrcalo (A Scanner Darkly, 2006), če omenim le najbolj znane. Na režiserki stolček se je prvič usedel George Nolfi, ki si je ime ustvaril s scenarističnim delom. Samostojno, ali kot ko-scenarist je sodeloval pri naslovih: Časovna past (Timeline, 2003), Oceanovih dvanajst (Ocean's Twelve, 2004), Agent na begu (The Sentinel, 2006) in Bournov ultimat (The Bourne Ultimatum, 2007).
David Norris je pri 24-ih postal najmlajši ameriški kongresnik. Njegova priljubljenost je vseskozi hitro naraščala in štiri leta kasneje je David v resnih kombinacijah za senatorsko pozicijo. Po začetku kampanje mu je odlično kazalo, prednost pred glavnim konkurentom je bila kar zajetna in če nebi bilo nespametne poteze iz preteklosti, bi se že v prvem poizkusu veselil sedeža v senatu. Po najhujšem porazu v karieri David sreča Elise, prikupno balerino, ki po naključju sliši njegove priprave na govor, s katerim poraženec na volitvah nagovori svoje simpatizerje. Nekaj minut z Elise je dovolj za prvi poljub, ki bo imel dalekosežne posledice. Kajti David Elise sreča že naslednji dan, na poti v službo. In s tem nebi bilo nič narobe, če nebi bilo nevidne, neotipljive reči, ki ji pravimo usoda. Ponovno srečanje se namreč nebi smelo zgoditi, preprečiti bi ga morale nevidne sile v podobi agentov za popravke in fine nastavitve, ki skrbijo zato, da življenja »ovčic« potekajo po načrtih zarisanih v njihovih knjigah. Toda agent zadolžen za drobni popravek, ki bi moral preprečiti ponovno srečanje naredi napako in David in Elise se vseeno srečata. Zdaj je zadeva že tako resna, da jo agentje že opazijo v svojih planih, zato vodja oddelka za popravke nima druge izbire, kot da Davida sooči z resnico. Knjiga usode pravi, da David in Elise nebi smela končati skupaj in oddelek za popravke bo naredil vse, da zadeve potekajo tako, kot je to zapisano v načrtu. Davidu zelo jasno povedo, da oddelek pozna tudi manj prijetne načine, za uravnavanje posamezne usode.
Ko zgodbo, ki jo pripoveduje Usodni, ogolimo do bistva, pridemo do tistega osnovnega motiva večine romantičnih filmov. Fant spozna dekle-fant izgubi dekle-fant na koncu vendarle dobi dekle, se glasi povzetek številnih filmov z romantičnim predznakom. Usodni resda sledi tej šabloni, a obenem pokaže nekaj več izvirnosti, ko je treba najti razloge in ustvariti situacije, ki bodo razdvojile fanta in dekle. Veliko manevrskega prostora ponujajo znanstvenofantastične prvine pripovedi, saj se glavna junaka ne ukvarjata s preprekami, ki jih ustvarijo njuni bližnji ali oni sami. Na poti proti srečnem koncu stoji usoda, v podobi angelov/agentov za nastavitve/popravke, ki se seveda slepo držijo začrtane poti. Njihovo delo nadzira Chairman, ki je kakopak avtor planograma, po katerem potekajo življenja njegovih ovčic. Čeprav Usodni odpira številna filozofska vprašanja, se ustvarjalci niso odločili za bolj odločen ugriz v tematiko in so se vloge vsemogočnega dotaknili bolj površno, tako kot se za  podoben poletni hit tudi spodobi. Spopad med posameznikovo svobodno voljo in usodo je zastavljen kompromisno, zato tudi konec propagira harmonijo in zato seveda naredijo manjši popravek v knjigah, ki se nikoli ne popravljajo.  No, tokrat so bile popravljene, kar je zgolj izjema, ki potrjuje pravilo. Tako daleč nikoli nebi prišli, če nebi imeli karakterja angela z napako (spet zanimivi Anthony Mackie), ki ga tako kot glavna junaka, pri sprejemanju odločitev vodijo čustva. Usodni je obrtniško dobro narejen film, s številnimi pozitivnimi lastnostmi. Mat Damon in Emily Blunt sta se kar lepo ujela in prepričljivo uprizorila njuno romanco. Usodni je lepo fotografiran, vizualno privlačen izdelek, ki vseskozi ohranja dober tempo in skoraj nikoli ne obstane v leru. Skratka, videl sem povsem spodoben poletni filmček, ki izpolni svoje poslanstvo in ponudi zabavo, brez pretiranega naprezanja možganov.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar