petek, 10. junij 2011

Henry's Crime


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija
Dolžina:108', Imdb
Režija: Malcolm Venville
Scenarij: Sacha Gervasi, David N. White
Igrajo: Keanu Reeves, Vera Farmiga, James Caan, Judy Greer, Fisher Stevens, Bill Duke

Henry dela na cestninski postaji, v kabina za plačilo cestnine preživi 8 monotonih ur in se nato odpravi domov. Živi z dolgoletno punco Debbie, ki meni, da je napočil čas za načrtovanje družine in se o tej zadevi želi resno pomeniti, toda vloga očeta Henryju ne diši preveč.  Ravno v trenutkih, ko se je zdelo, da je soočenje z Debbie in neprijetno temo neizogibno, se zasliši zvonec. Na vratih so Heryjevi bejzbolski prijatelji, ki se pravkar odpravljajo na tekmo. Enemu članu ekipe je slabo, zato nujno potrebujejo zamenjavo. To je za Henryja darilo z nebes in enkratna priložnost, s katero se bo za nekaj časa izognil zoprni razpravi z Debbie. Že v nekaj minutah je v športni opravi, ker so fantje že nekaj spili, Henry prevzame šofersko pozicijo. Spotoma se bodo še ustavili pri bankomatu, kajti fantom že primanjkuje denarja, za vse pivo, ki ga mislijo spiti. In medtem, ko Henry čaka pred banko, se njegovi soigralci odločijo, da za dvig denarja namesto kartic uporabijo pištole. Še preden se Henry zave kaj se dogaja, je vanj namerjena varnostnikova pištola …    
Če povzamem je Henry bil ob nepravem času, na nepravem mestu. Tako se Henry znajde za zapahi in spozna starejšega zapornika Maxa, s katerim deli zaporniško celico. Max začuti njegovo dobrodušnost in mu pomaga pri prilagoditvi na zaporniško življenje, sčasoma sostanovalca postaneta zelo dobra prijatelja. Po prestani kazni Henry mora začeti znova, saj je med njegovim bivanjem v zaporu Debbie nadaljevala z življenjem, našla  je novega partnerja, s katerim pričakuje otroka. Zdi se, da je tudi Henry zadovoljen s takšnim razpletom, kajti zdaj se lahko skoncentrira na posel, s katerim si želi zagotoviti mirno, finančno brezskrbno prihodnost. Oropal bo banko, a ne katerokoli, temveč  prav tisto, zaradi katere je bil po nedolžnem obsojen. Pomagal mu bo Max, ki je zaradi starosti in dobrega vedenje pogojno izpuščen.
Henryjev zločin je bil premierno predvajan na filmskem festivalu v Torontu, kasneje se ja znašel na sporedu nekaj manjših festivalov in doživel omejeno kino distribucijo v ZDA. Odzivi so bili večinoma mlačni, zato se film ni prav dolgo zadržal v kino dvoranah in se je relativno hitro znašel DVD ploščku. Gre za majhen in nepretenciozen film, ki sploh ni tako slab, kot bi človek pričakoval, ob pogledu na statistične podatke in kritiške odzive. Komično-romantična kriminalka je verjetno najustreznejša žanrska formulacija drugega celovečerca Malcolma Venvilla, v katerem režiser največ pozornosti nameni likom, ki so najpomembnejši element pripovedi. Poskus ropa na začetku in kasnejši rop so samo izhodišča, za podrobnejšo predstavitev glavnih likov v iskanju sreče, ljubezni in prijateljstva. Gre za lahkotno gradivo, ki mu ob ironičnem vzdušju uspe na dovolj zanimiv in zabaven način prestaviti dva osrednja motiva. Prvi je prijateljstvo med Maxom (vedno zanesljivi James Caan) in Henryjem, ki se v svojevrstnem oče-sin odnosu dobro ujameta in ne glede na Reevesovo že pregovorno lesenost, delujeta kot verjeten par. Drugi, pomembnejši motiv je ljubezenska zgodba, v kateri Henry  poskuša prepričati samotarsko, nedostopno igralko Julie (Vera Farmiga), da je prav on tisti, ki se ga izplača ljubiti. Henryjev zločin je posrečena mešanica, ki brez presežka ponudi zabavno popestritev deževnega popoldneva.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar