torek, 5. julij 2011

Noreuweui Sup (Norwegian Woods)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Norwegian Woods
Država: J. Koreja
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Grozljivka 
Dolžina: 82',  Hancinema
Režija: Noh Jin-soo
Scenarij: Ni podatka
Igrajo: Jeong Kyeong-Ho, Park In-Su, Ji Seo-Yun, Jo Myeong-yeon, Ji Hyeon

Ko sem zagledal naslov, sem sprva pomislil, da gre za japonski Norwegian Wood, ki sem ga že videl, a popolnoma drugačen promocijski plakat in majhna sprememba v naslovu, sta me prisilila v manjšo raziskavo. Čeprav je film prvič predvajan leta 2009 na nekaterih azijskih festivalih, ga še vedno ne najdemo v  IMDB bazi, iskanje relevantnih podatkov je močno oteženo s podobnostjo naslova, z že omenjenim Norwegian Wood. Google ponudi številne zadetke, a se vsi nanašajo na japonski film, če pa iščemo po romaniziranem korejskem naslovu Noreuweui Sup dobimo nekaj več pravih zadetkov.
Dva nekoliko nerodna mafijca se odpravita v gozd, kjer bosta po šefovem ukazu zakopala truplo. Kompanjona ne vesta kdo je nesrečnik v plastični vreči, enega ta podatek niti ne zanima, drugi bi vseeno raje odprl zadrgo in pogledal pokojnikov obraz. Ko najdeta ustrezno lokacijo začneta s kopanjem, a ju med delom zmotijo nenavadni zvoki, zato se odločita preiskati okolico, saj se morata prepričati, da ju nihče ni videl. Ko se vrneta nazaj, ju čaka neprijetno presenečenja, kajti truplo je izginilo neznano kam. Začne se brezglavo tekanje po gozdu, a kaj ko ne vesta niti to, kako izgleda izginuli pokojnik. Ne vesta niti tega, da v gozdu nista sama. Tu so še poslovnež in njegova mlada ljubica, v iskanju mirne lokacije za seks, v bližini so tudi trije študentje, punca in dva fanta, ki so gozd izbrali, kot idealen kraj za snifanje lepila. In ne nazadnje, tu je še psihopatski serijski morilec, ki v gozd pride zbirati človeške notranje organe.
Strah, kot orodje za kreiranje komedije in komičnih zapletov je že močno razširjena filmska praksa, v zadnjih letih je posneto razmeroma veliko slasher-komedij, a je kakovost teh izdelkov, žal pogosto, pod mejo gledljivega. Nazadnje sem se solidno zabaval ob Tucker in Dale proti Zlu (Tucker & Dale vs Evil, 2010), toda žanrske presežke je treba iskati v naslovih kot sta Noč neumnim mrtvecev in Dobrodošli v deželi zombijev. Zelo blizu najboljšim slash-kom filmom se približa tudi Norwegian Woods, ki je name naredil dober vtis s posrečenimi liki, zelo zabavnimi dialogi, ter dobrim kombiniranjem in prepletanjem usod posameznih likov. Največ zabave ponudita dva nerodna mafijca, ki svojimi duhovitimi dialogi že od uvodnih minut pritegneta gledalčevo pozornost. Režiser Jin-su No, (mimogrede naj omenim, da je to njegov drugi celovečerec), svojim likom vdahne pravo mero nerodnosti, jih postavlja v nenavadne situacije, a pri tem vseeno ne pozablja na logiko. Značilnega žanrskega pretiravanja je ravno dovolj, situacije v katerih liki umirajo so ustvarjene z veliko domišljije in kar je še pomembneje, delujejo povsem prepričljivo. Tukaj je še posebej treba upoštevati, da gledamo korejski nizkoproračunski B-film, zato je to kar dosežejo ustvarjalci hvale vreden rezultat. Eliminacija likov ne poteka po ustaljeni šabloni, v kateri že na začetku filma lahko predvidimo vrstni red umiranja. Tukaj se takšne zadeve rešujejo po sistemu naključja, zato je ironični konec, še toliko bolj zabaven.

Ocena:


4 komentarji:

  1. Uuu, si me kar navdušil, definitivno si ga bom ogledal!

    OdgovoriIzbriši
  2. Poročaj, če ti je sedel ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. uff, sam se zaje..., gledao japansku verziju, ubi me od dosade, in se čudim čemu ta dobra ocena, grem poiskati korejsko verzijo, rabim malo smeha :)
    lp
    dapeace

    OdgovoriIzbriši