nedelja, 7. avgust 2011

68. beneški filmski festival



Benetke bodo spet za nekaj časa postale svetovna prestolnica filma. 68. beneški filmski festival 31. avgusta odpira Clooneyjev The Ides of March. Na tekmovalnem sporedu najdemo 21 filmov  iz petnajstih držav (samostojno ali v koprodukciji). Letošnja bera filmov je zares zanimiva, pogled na imena režiserjev, ki bodo predstavili nove filme, je zares impresiven: Roman Polanski, David Cronenberg, William Friedkin, Todd Solondz, Andrea Arnold, Steve McQueen … Tudi ostala režiserska imena so zelo respektabilna, zato bo boj za glavno nagrado izjemno zanimiv. Zadnji festivalski dan je 10. september, ko  bodo tudi razglasili vse dobitnike nagrad. 


Tinker, Tailor, Soldier, Spy


Gary Oldman je George Smiley, upokojeni agent britanske tajne službe MI6. Ko vodilni v MI6  posumijo, da se v njihovih vrstah skriva dvojni agent,  ki dela za KGB, je na pomoč poklican Smiley, ki bo poskušal razkrinkati dvojnega agenta. Dogajanje je postavljeno v čas hladne vojne, film so posneli po knjižni predlogi Johna Le Carreja.

Režija:  Tomas Alfredson
Igrajo: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Ciarán Hinds


Wuthering Heights


Filmska zgodovina nam je ponudila številne ekranizacije znamenitega romana Emily Brontë, najstarejša nosi letnico 1920, najnovejša pa bo svetovno premiero doživela prav v Benetkah. Glavni adut najnovejše verzije je zagotovo ženska na režiserskem stolčku.

Režija: Andrea Arnold
Igrajo: Kaya Scodelario, James Howson, Oliver Milburn


Texas Killing Fields


Drugi celovečerec Ami Canaan Mann, hčerke slavnega Michaela Manna je temačni krimi triler, v katerem teksaška detektiva oddelka za umore lovita sadističnega morilca, ki trupla svojih pohabljenih žrtev odlaga v lokalnem močvirju.

Režija:  Ami Canaan Mann
Igrajo: Sam Worthington, Jessica Chastain, Chloe Grace Moretz, Jeffrey Dean Morgan


The Ides of March


S svojim  četrtim filmom se George Clooney spet podaja v svet politike in političnih igric. Tokrat bo v ospredju predsedniška kampanja in vse kar paše zraven. V to umazano politično vojno, polno zakulisnih igric in nizkih udarcev se spusti tudi Stephen Myers (Gosling), idealistični član volilnega štaba predsedniškega kandidata,  ki ga igra prav Clooney.

Režija: George Clooney
Igrajo: Ryan Gosling, George Clooney, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Philip Seymour Hoffman


Quando la notte (Ehen the Night)


Marina je krhka mlada ženska, ki se trudi po najboljših močeh, da bi bila dobra mama. V upanju, da bo sprememba okolja izboljšala dojenčkovo splošno počutje se odloči, da bo preživela poletne počitnice v gorah. Marina zase in otroka najame apartma pri gorskem vodiču  Manfredu. 

Režija: Cristina Comencini
Igrajo: Filippo Timi, Claudia Pandolfi, Thomas Trabacchi


Terraferma


Majhna ribiška vasica na Siciliji je bila dolgo časa pozabljena, v številnih pogledih izolirana od ostanka sveta . Nato so v vasico začeli prihajati prvi turisti, malo za njimi so se v bližnjih vodah pojavili tudi prvi ilegalni prebežniki.

Režija: Emanuele Crialese
Igrajo: Filippo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Giuseppe Fiorello, Claudio Santamaria


A Dangerous Method


David Cronenberg se po štiriletnem premoru vrača na s pripovedjo, ki v središče postavlja  prijateljstvo med nevrologom Carlom Jungom in Sigmundom Freudom.  Scenarij je prispeval oskarjevec Christopher Hampton.

Režija: David Cronenberg
Igrajo: Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender, Vincent Cassel


4:44 Last Day On Earth


V prostornem stanovanju, na gričih nad mestom živita zakonca.  On je uspešen filmski igralec, ona je slikarka. Pred njima je na prvi pogled povsem običajen dan. Na prvi pogled zato, ker je prav ta dan za zakonca in človeštvo zadnji dan pred apokalipso, ki so jo napovedli za naslednji dan. Konec sveta se bo zgodil jutri, natanko ob 4:44. 

IMDB
Režija: Abel Ferrara
Igrajo: Willem Dafoe, Shanyn Leigh, Natasha Lyonne, Paz de la Huerta


Killer Joe


Oskarjevec William Friedkin bo po petih premora predstavil novi film. Gre za komično dramo, v kateri Emile Hirsch igra mladeniča v življenjski nevarnosti. V nezaviden položaj so ga spravili dolgovi, ki jih ta želi poplačati z materino življenjsko polico. Zato najame morilca, ki bo poskrbel, da bo polica kmalu izplačana.

Režija: William Friedkin
Igrajo: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Thomas Haden Church, Gina Gershon


Un été brûlant (A Burning Hot Summer)


Film se začne v vroči poletni noči, ko se športni avtomobil zaleti v drevo. Po časovnem skoku v preteklost spoznamo Paula, slikarja Frederica, njegovo partnerko Angele in Paulovo prijateljico Elisabeth. Nato spremljamo njihov vsakdan in njihove ljubezensko-življenjske pripetljaje.

Režija: Philippe Garrel
Igrajo: Monica Bellucci, Louis Garrel, Céline Sallette, Jérôme Robart


Tao jie  (A Simple Life)


Preprosto življenje je tenkočutna pripoved, ki v središče postavlja odnos med mladim gospodom in starejšo družinsko služkinjo.

Režija: Ann Hui
Igrajo: Andy Lau, Deanie Yip, Anthony Wong, Tsui Hark


Hahithalfut  (The Exchange)


Nekega dne se poročeni mož  nepričakovano vrne domov,v stanovanje vstopi ob uri, ko ga navadno ni doma. Začne opazovati interijer svojega doma in spečo soprogo na postelji. To početje kmalu postane njegova obsesija.

Režija: Eran Kolirin
Igrajo: Rotem Keinan, Sharon Tal, Dov Navon, Shirili Deshe


Alpeis (Alps) 


Alps je podjetje, ki se ukvarja, ki se ukvarja z nekoliko nenavadno dejavnostjo. Podjetje ponuja družinam in posameznikom nekakšno nadomestilo za njihove najbližje, ki jih več ni med živimi.  T.i. nadomestki s svojo prisotnostjo pomagajo ožaloščenim v težkih trenutkih, svoje obnašanje pa prilagajajo značaju pokojne osebe.

Režija: Giorgos Lanthimos
Igrajo: Ariane Labed, Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, Johnny Vekris


Shame


Pripoved se osredotoča na Brandona, moškega sredi tridesetih in na njegove številne seksualne podvige. Njegov življenjski stil je ogrožen, ko se v stanovanje vseli njegova trmasta sestra

Režija: Steve McQueen
Igrajo: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge, Nicole Beharie


L'ultimo terrestre


Zgodba prikazuje zadnji teden na Zemlji pred prihodom vesoljcev. Spremljamo jo skozi oči moškega, ki sovraži ženske, ljubi osamljenost in vsakodnevno rutino.

Režija: Gian Alfonso Pacinotti
Igrajo: Gabriele Spinelli, Anna Bellato, Roberto Herlitzka, Teco Celio


Carnage


Dva  11-letnika se stepeta na šolskem igrišču. Zato starša fanta, ki je bil pretepen povabita starša nasilnega fanta na obisk. Druženje na njunem domu naj bi razjasnilo okoliščine neljubega dogodka in pomagalo zgladiti spor.

Režija: Roman Polanski
Igrajo: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly


Poulet aux prunes  (Chicken with Plums)


Pripoved nas popelje  v Teheran, na koncu petdesetih let prejšnjega stoletja,  kjer spoznamo  Nasser ja Ali Khana, slavnega violinista. Njegov najljubše glasbilo je uničeno in ko glasbeniku ne uspe najti ustrezno zamenjavo, začne razmišljati o nesmiselnosti življenja brez glasbe. Razmišljanje ga popelje v preteklost, najprej v mladost in kasneje v otroštvo.

Režija: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Igrajo: Mathieu Amalric, Maria De Medeiros, Golshifteh Farahani, Isabella Rossellini


Faust


Zgodba navdih črpa iz nemške legende o človeku, ki je sklenil pogodbo s hudičem in zamenjal dušo za znanje.

Režija: Aleksandr Sokurov
Igrajo: Hanna Schygulla, Maxim Mehmet, Isolda Dychauk


Dark Horse


Novi film Todda Solondza govori o ljubezenskem razmerju moškega in ženske v tridesetih. On je goreči zbiralec igrač, ona družinska črna ovca. Že iz tega kratkega opisa je razvidno -spet klasični Solondz.

Režija: Todd Solondz
Igrajo: Selma Blair, Jordan Gelber, Justin Bartha, Mia Farrow, Christopher Walken


Himzu


Shion Sono se je tokrat odločil za adaptacijo mange priznanega japonskega avtorja Minoruja Furuyame.

Režija: Shion Sono
Igrajo: Shôta Sometani, Fumi Nikaidô, Tetsu Watanabe, Mitsuru Fukikosh


Saideke Balai (Warriors of the Rainbow: Seediq Bale)


Film posnet po resničnih dogodkih govori o Mouna Rudu, bojevniku iz aboriginskega plemena Seediq, ki je stal na čelu vstaje proti veliko močnejšim japonskim okupatorjem.

Režija: Te-Sheng Wei
Igrajo: Da-Ching, Umin Boya, Landy Wen, Lo Mei-ling



Ni komentarjev:

Objavite komentar