sreda, 10. avgust 2011

Daydream Nation


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Kanada
Leto: 2010
Žanri: Drama, Romantični
Dolžina: 98' ,  Imdb
Režija: Michael Goldbach
Scenarij: Michael Goldbach
Igrajo: Kat Dennings, Reece Thompson, Andie MacDowell, Josh Lucas

Caroline (Kat Dennings) se je pred kratkim z družino preselila iz velikega mesta v majhno mestece bogu za hrbtom. Luštna punca kot je ona, ne bi smela imeti veliko težav s prilagajanjem na novo okolje. Toda Caroline je drugačna, zanimajo jo nenavadni ljudje in nevsakdanje stvari. V številnih pogledih gre za punco, ki je izrazito zrelejša od svojih sovrstnic. Zato ne čudi njena ignoranca do sošolcev in zdi se, da v novem kraju ni nikogar, ki bi jo vsaj malo zanimal. Če ne bi bilo mladega, razgledanega profesorja Barryja (Josh Lucas), bi njeni šolski dnevi bili popolnoma zaspani. Malo zaradi dolgočasja, malo zaradi tega, ker ji je Barry tudi fizično všeč, Caroline začne zapeljevati mladega profesorja. Ta se sprva sicer upira, a ga Caroline že po nekaj dneh povsem omehča. Nekako istočasno je pogum za prvi kontakt zbral tudi Thurston (Reece Thompson), Carolinin sošolec, ki večino prostega časa preživi v kajenju marihuane s svojimi najstniškimi kolegi. Carioline se spusti v vroče seksualno razmerje z Barryjem, a se vseeno še naprej spogleduje s simpatičnim Thurstonom. Kmalu smo priča nenavadnemu ljubezenskem trikotniku, ki Caroline sprva zabava, toda vedno močnejša čustva je sila težko nadzorovati.
Po uvodu, v katerem  nam Goldbach servira truplo in zgodbo o serijskem morilcu v beli obleki sem napačno sklepal, da bo ta detajl imel pomembno nalogo v nadaljevanju. V resnici je tisto kar je sledilo najbližje definiciji romantične drame, čeprav zgodba o morilcu ni popolnoma nepomembna. Če sem prav razumel, je želel režiser z zgodbo o umorjeni študentki/slačipunci gledalcu približati zlagano čistunstvo in zlagano moralno neoporečnost majhnega zakompleksiranega mesta, v katerem  mestno dekle, s povsem drugačnimi nazori išče svoj prostor pod soncem. Režiser nam zgodbo podaja iz Carolininega zornega kota, z občasno uporabo njenega glasa čez sliko, ki nam s sarkastično duhovitostjo pojasnjuje svoje poglede na aktualne dogodke in življenje nasploh. Če zadevo ogolim do bistva, Daydream Nation ni nič drugega, kakor še ena coming-of-age  pripoved, v kateri zraven dobimo še malo Lolite, ki poskuša svojemu priljubljenemu učitelju pojasniti, zakaj je Monica Lewinsky oseba, v kateri vidi vzornico. V enemu od  svojih bistroumnih opažanj Caroline izjavi: »V tem mestu je več incesta, kot v filmih Atoma Egoyana.«  Le toliko za pokušino, da veste kaj lahko pričakujete.
Daydream nation je režisersko-scenaristični  prvenec neznanega Michaela Goldbacha, a se mu med ogledom ne pozna neizkušenost, prej bi rekel, da je na stolčku nekdo, ki ima kar nekaj izkušenj. Za konec bi še nekaj besed namenil igralskem kadru. Osrednji trojec Dennings-Thompson-Lucas ob pomoči Andie MacDowell kvalitetno opravi svoje delo, a bi tukaj nekaj več pozornosti namenil Denningsovi in Thompsonu. Zelo simpatična Kat ima za sabo že lepo število različnih vlog, v katerih je že pokazala veliko talenta. Nase je opozorila že v komični drami Charlie Bartlett  (Jon Poll, 2007), nato je prišel na vrsto dokaj uspešni  Nick in Nora: Zmenek za en večer (Nick and Norah's Infinite Playlist, Peter Sollett, 2008)  in zabavni Defendor  (Peter Stebbings, 2009), v katerem igra prostitutko. Letos smo jo lahko videli v Marvelovem blockbusterju Thor  (Kenneth Branagh). Punca napreduje z velikimi koraki in v prihodnosti jo verjetno bomo še bolj pogosto videvali  na velikem platnu. Reece Thompson je nekoliko manj znan, a zato nič manj talentiran mladi igralec, ki si je zaslužil pohvale za svojo vlogo v Rocket Science  (Jeffrey Blitz, 2007) avtorja tega bloga pa je dokončno prepričal v izjemno zabavnem najstniškem noiru Assassination of a High School President  (Brett Simon, 2008). Upam, da bo v prihodnje dobil več prostora za dokazovanje, saj si ga zagotovo zasluži.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar