petek, 16. september 2011

Small Town Murder Songs



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Kanada 
Leto: 2010
Žanri: Krimi, Triler 
Dolžina: 75', Imdb
Režija: Ed Gass-Donnelly
Scenarij: Ed Gass-Donnelly 
Igrajo: Peter Stormare, Aaron Poole, Martha Plimpton, Jill Hennessy, Steven Eric McIntyre, Ari Cohen, Jackie Burroughs

Če na eno stran postavim enourno nadaljevanje kakšne izmed popularnih nanizank tipa CSI in na drugo kakšen krajši celovečerec, ki mi ne vzame več kot 90 minut, dvomov ni. Prednost vedno dobi film, kajti takšna izbira ponuja vsaj nekaj upanja, da ne bom gledal šablonskega nizanje kadrov z vnaprej določenim izidom. Na sledi takega razmišljanja je mojo pozornost pritegnil tudi Small Town Murder Song,  mali kanadski film, ki mi sicer ni ponudil ultimativne filmske izkušnje, a sem v njegovi  družbi povsem angažirano preživel kakovostnih 75 minut.
Walter (Stormare) je šef policije v majhnem ruralnem kraju, v kanadski provinci Ontario. Že v uvodu nam flashbacki razložijo Walterjevo nasilno preteklost in vzkipljivost, ki je krojila njegovo sedanjost. Danes je Walter človek, ki se zaveda svojih napak iz preteklosti in se poskuša spremeniti, mir in notranje ravnovesje išče v duhovni razsvetlitvi in rednimi obiski pri lokalnem pastorju. Sicer se v mestu ne dogaja prav veliko, spremstvo izrednega prevoza montažne hiše je že »dogodek,« tu pa tam varuhi reda in miru napišejo kakšno kazen za prometni prekršek. Nato v šerifovi pisarni prejmejo anonimni klic , ki jih pripelje do trupla mlade ženske. Žrtev je očitno bila umorjena, zelo verjetno tudi seksualno zlorabljena, pri sebi nima nobenih dokumentov. Šerif in njegov namestnik hitro ugotovita, da ne gre za domačinko, saj poznata vse prebivalce v bližnji in daljni okolici. Primer kmalu prevzame FBI, preiskovalci s pomočjo lokalnih oblasti ugotovijo identiteto ženske, ki je anonimno prijavila zločin.  Gre za žensko, ki je nekoč bila Walterjeva družica, kar še dodatno zaplete položaj in pod drobnogled FBI postavi Walterja in njegovo vlogo v preiskavi.
Površen gledalec svoja pričakovanja pogosto koordinira s tistim, kar nam pokažejo v filmskih napovednikih. Zato me ne čudijo neutemeljeni negativni odzivi tistih, ki so pričakovali akcijo, veliko suspenza in po možnosti malo erotike, na koncu pa dobili art-film, v katerem stvari delujejo bistveno drugače. Small Town Murder Songs je lep primer filma, pri katerem je polarizacija publike tako očitna. Iskanje morilca je v naslovnem primeru je zgolj izgovor, za skrbno karakterizacijo osrednjega protagonista in ostalih likov, ter prepričljivo predstavitev življenja na podeželju, kjer so napake,ki jih stori posameznik, veliko bolj očitne, veliko težje prebavljive in na nek način ostajajo neizbrisno zasidrane v kolektivnem spominu. To na svoji koži močno občuti Walter, ki se iz dneva v dan bori z občutki krivde in potlačenimi emocijami. Kaj je Walter storil, ne izvemo nikoli. Flashback razkrije le nekaj, kar je najbližje zverinskem pretepu, skozi zgodbo je isti prizor vedno znova pred njegovimi očmi. Zaradi tega dogodka je Walter izgubil Rito, slabi odnosi z očetom in ostalimi družinskimi člani najverjetneje vlečejo korene iz istega dogodka. Ta notranji boj je kanadski režiser Ed Gass-Donnelly zapakiral v odlično gotsko atmosfero, hladne barve odtenke,
počasne posnetke in ga nato še izjemno podkrepil z nalezljivo rock-gospel glasbo, ki učinkovito dramatizira Walterjevo trpljenje. Če bi vlekel vzporednice s kakšnim izmed novejših filmov, bi rekel, da je vzdušje precej blizu atmosferi iz lanskega indie hita,     Na sledi očetu (Winter's Bone,2010, Debra Granik),  v manjšem obsegu lahko govorimo tudi o sorodnosti s filmi bratov Coen. Tehnično všečno izvedbo odlično dopolnjujejo prepričljive igralske kreacije in v resnici moj največji očitek leti na prekratko dolžino, ki nas prikrajša za nekaj površno načetih aspektov zgodbe, ki bi lahko bili nadvse zanimiva vsebinska razširitev. V mislih imam Walterjev odnos z družino, nekaj več ozadja bi se prileglo tudi v primeru Walterjeve nesrečne ljubezni.  Gass-Donnellyjev filmček je v številnih pogledih zelo kakovosten izdelek, toda iz materiala, ki ga je imel na voljo, bi se lahko iztržilo še več.  Vsekakor ogled toplo priporočam. (3+)

Ocena: 


Ni komentarjev:

Objavite komentar