ponedeljek, 28. november 2011

30 Minutes or Less


Slovenski naslov: V manj kot pol ure
Država: Nemčija, Kanada, ZDA
Leto: 2011
Žanri: Avantura, Akcija, Komedija
Dolžina: 83',  Imdb
Režija: Ruben Fleischer
Scenarij: Michael Diliberti 
Igrajo: Jesse Eisenberg, Aziz Ansari, Danny McBride, Nick Swardson, Michael Peña, Dilshad Vadsaria

Ko sem brskal med slovenskimi zadetki za 30 Minutes or Less, novo komedijo z Jessejem Eisenbergom, sem ugotovil, da domači kino operaterji ne posvečajo preveč pozornosti pravilnem napovedovanju. Povzetek vsebine na spletni strani enega od domačih multipleksov je poln napačnih podatkov, zato se sprašujem, kako so sploh prišli do takšnih sklepov. Če bi pogledali vsaj napovednik, bi hitro ugotovili, kako zelo »mimo« so udarili, s takšnim zapisom.
Nick (Jesse Eisenberg) in Chet (Aziz Ansari), sta najboljša prijatelja od otroštva. Nick je zaposlen v lokalni piceriji, s svojo staro kripo razvaža pice po mestu in okolici. Moto picerije je »V manj kot pol ure,« ki strankam obljublja ekspresno dostavo in brezplačno hrano v primeru zamude. Chet je lahko nekoliko bolj zadovoljen s svojim življenjem, kajti pred kratkim je začel poučevati na osnovni šoli, kot nadomestni učitelj. Nato spoznamo še drugi prijateljski dvojec, Dwayna (Danny McBride) in Travisa (Nick Swardson), zgubi, ki uživata v brezdelju in snovanju »inteligentnih« podvigov. Dwaynovo življenje bi bilo veliko lažje, če bi njegov oče, upokojeni marinec in dobitnik rekordne loterijske nagrade v višini deset milijonov $, do Dwayna bil nekoliko prijaznejši in manj skopuški. Dwayne z majhno pomočjo prijateljske striptizete pride do spoznanja, da bi njegovo življenje bilo veliko lepše, če očeta nebi bilo med živimi. Striperka predlaga najetje poklicnega morilca, ki bo eliminiral njegov problem. Vse kar potrebuje je sto tisočakov za njenega znanca, ki lahko hitro in zanesljivo opravi posel. Med Dwaynom in lagodnim življenjem zdaj stoji le sto tisoč zelencev. Po tehtnem premisleku Dwayne sestavi naravnost briljanten načrt. Ugrabila bosta dostavljalca hrane, ga oblekla v eksplozivni jopič in ga tako prisilila, naj oropa banko.  
30 Minutes or Less je imel vsaj dva pomembna argumenta, ki sta me prepričevala, naj si vzamem čas in se pustim presenetiti. Prvo pozitivno znamenje je bil Ruben Fleischer, ki nas je zelo prijetno presenetil s svojim prvencem, Dobrodošli v deželi zombijev (Zombieland, 2009),  drugo obetavno znamenje je sodelovanje Jesseja Eisenberga, ki se je v zadnjih letih profiliral v všečnega igralca, ki se dobro znajde v komičnih, pa tudi resnejših vlogah. Kakorkoli, naj takoj na začetku povem, da ponovna kooperacija Fleischer- Eisenberg ne doseže kvalitete njunega prvega skupnega projekta. Še več, je kar konkretno slabši, od že omenjenega Zombielanda, a kljub temu gledljiv in kar je še pomembneje - smešen.  Naslovni umotvor se sicer ne more pohvaliti s pretirano izvirnostjo in inteligentnim humorjem, saj gre za film, ki je zasnovan kot tipičen no-brainer.  Če sodite med tiste, ki ljubijo logično in razumsko grajene zgodbe, potem vam Fleischerjev umotvor verjetno ne bo preveč všeč. Če pa sodite med tiste, ki podobne filme razumete kot čisto zafrkancijo, potem se boste ob filmu prijetno sprostili in se večkrat iskreno nasmejali.  Eisenberg in Ansari sta se lepo ujela, zelo dobro se je v svoji vlogi znašel tudi Danny McBride (ki mi je sicer v večini filmov antipatičen), a je tokrat očitno naletel na vlogo, ki mu je pisana na kožo. Med igralskimi dosežki bi vseeno najraje izpostavil prispevek Michaela Peñe, ki je iz stereotipne vlogo latino morilca izvlekel maksimum. Film bi lahko bil za kakih deset minut daljši, saj sem dobil občutek, da se je vse skupaj končalo nekoliko prehitro in predvsem konec, v katerem se zberejo vsi pomembnejši protagonisti na enem mestu, bi lahko dobil nekaj več prostora. V mislih nimam več akcije, te je itak za moj okus dovolj. Prav bi prišlo nekaj več dogajanja na relaciji Peña - McBride, tudi Ansari bi v zaključku lahko dodal še kakšno »pametno«. Kakorkoli, povsem solidna komedija, ki ne ostane trajnejše zasidrana v spominu, a zato izpolni  svoje poslanstvo in nas zabava dobrih 80 minut.

Ocena:


1 komentar:

  1. Pogledal, želel po enem tednu spisati kaj na blogu, a že odšlo iz spomina. Toliko o kvaliteti.

    OdgovoriIzbriši