sreda, 14. marec 2012

The Grey


Slovenski naslov: Ni naslova 
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Akcija, Avantura, Drama 
Dolžina: 117' , Imdb
Režija: Joe Carnahan
Scenarij: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers 
Igrajo: Liam Neeson, Dermot Mulroney, Frank Grillo, Dallas Roberts, James Badge Dale 


Liam Neeson je John Ottway, mož ki z ostrostrelsko puško v roki skrbi, da ekipa delavcev ob naftnih vrtinah na Aljaski, ne zaide v težave. Povsod okoli se potikajo lačni volkovi in Johnovo budno oko je vedno na preži, puška vedno pripravljena. Občasno se kakšna zver opogumi in se zapodi proti delavcem, a še preden doseže fante ob vrtini, ga ustavi Johnov naboj. John se drži bolj zase, večino časa porabi na premišljevanje o smiselnosti lastnega obstoja. Odkar je izgubil soprogo, so njegove misli vedno bolj črne in ko ga prvič srečamo, je zelo blizu samomora. Puška je že bila usmerjena v glavo in vprašanje je kaj bi se zgodilo, če prav takrat nebi opazil volka, ki se je približeval skupini delavcev. Želja po varovanju življenj ga je nagnala, da puško obrne stran in ustavi bližajočo se grožnjo. Reševanje življenj je odgnalo temne misli in John je po dobrem delu, vsaj začasno opustil samomorilski načrt. Že naslednji dan je s svojo izmeno na poti domov, ko ga skupaj z ostalimi, tik pred bližajočo se nevihto, pobere letalo njihove družbe. Na njihovo nesrečo je snežno neurje prišlo hitreje kot so pričakovali, kmalu po vzletu so se okoliščin drastično poslabšale in polet se je končal s strmoglavljenjem. Nesreča je za večino usodna, a peščici je vseeno uspelo preživeti. Med srečneži je tudi John, ki neposredno po nesreči pokaže največ zbranosti, pomaga poškodovancem in organizira začasno zaklonišče. Zaveda se, da ob tako hudem neurju reševalcev ne bo, prav tako mu je jasno, da so strmoglavili sredi teritorija, na katerem glavno besedo vodijo trope krvoločnih volkov. 
Kratka zgodba Ghost Walker je bila izhodišče za scenarij, ki sta ga s skupnimi močmi spisala režiser Joe Carnahan in Ian Mackenzie Jeffers. Carnahan, ki mi je v lepem spominu ostal po zelo solidnem krimi trilerju Narko (Narc, 2002), tega nivoja kasneje ni dosegel z akcijskim toboganom As v rokavu (Smokin' Aces, 2006) in A Ekipo (The A-Team, 2010). Zdaj lahko potrdim, da Narko še naprej ostaja njegov najboljši izdelek, kajti The Grey je komajda povprečen, če ne celo slab film, ki mi ni ponudil veliko zadovoljstva. Ne morem se znebiti občutka, da Liam Neeson počasi postaja sinonim za slab film, saj ga, na žalost, že celo večnost nisem gledal v spodobnem filmu. Začetek, ki je nekoliko spominjal na Carpenterjevega Stvora in sinopsis, ki je obljubljal boj človeka proti naravi, je deloval kar obetavno. Načeloma so mi všeč filmi, ki vključujejo motive boja za preživetje, toda, tu je narava zreducirana na volkove, s katerimi se je močno pretiravalo (velikost, krvoločnost, številčnost). Upal sem, da se film ne bo sprevrgel v merjenje moči med živaljo in človekom, da svoj prostor in vlogo bodo dobili tudi ostali naravni elementi, a upal sem zaman. Prozorni poskusi grajenja osebne drame so zreducirani na občasne flashbacke, v katerih glavni junak »vidi« svojo ženo in to je obenem edino pojasnilo njegovih samomorilskih nagnjenj. Seveda, med preživelimi, ki so vsi po vrsti neizrazni, klišejsko zastavljeni liki, najdemo tudi kliše vseh klišejev, pametnjakoviča-kretena, ki na koncu spozna svojo zablodo. Potem, ko se začne »odstrel« preživelih, gledamo obrabljeno eden-za-drugim-umirajo formulo, v pričakovanju finalnega obračuna med volčjim alfa samcem in človeško alfo v podobi Liama Neesona. Zame je The Grey čista izguba časa, a dopuščam možnost, da bo komu všeč. Nenazadnje, tudi IMDB ocena je kar visoka, kar nedvomno potrjuje to tezo. Kar se mene tiče, moram povedati, da sem bil vesel, ko sem zagledal odjavno špico. (2+) 

 Ocena:


5 komentarjev:

  1. Varen ni nihče :)
    No, mogoče Vincent Gallo

    OdgovoriIzbriši
  2. No ja, sedaj sem videl trailer za MIB3 in Brolina. Well, another one bites the dust. bruhnil sem na tipkovnico.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaj pa vem? Zagotovo ni ne vem kaj od filma, ampak da bi se pa mučil zraven pa niti ne, pogojno soliden morda celo, a?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ob ogledu filma sem trpel :)

    OdgovoriIzbriši