nedelja, 4. marec 2012

Circus Fantasticus, Belvedere, Tilva Roš

Circus Fantasticus



Režija in scenarij: Janez Burger
Igrajo: Leon Lučev, Pauliina Räsänen, Ravil Sultanov, Rene Bazinet, Daniel Rovai, Marjuta Slamič, Luna Mijović Zimić
Trajanje: 75 minut
Leto: 2010
Žanr: Drama, Vojni
Država: Slovenija, Irska, Finska, Švedska

Odločitev nacionalke, da v kulturnem februarju zavrti šest slovenskih filmov toplo pozdravljam. Tako sem končno dobil priložnost videti Circus Fantasticus, domačega kandidata za tujejezičnega oskarja, ki se po administrativnih zapletih vendarle ni znašel na končnem seznamu. Tretji celovečerec Janeza Burgerja je preplet podob in zvoka, v filmu brez vsakršnega dialoga. Potem ko v neimenovani deželi, na neimenovanem kraju in neimenovani vojni, granata pokonča ženo in mater, oče ostane sam z otrokoma. S puško v roki pričakuje nov napad, ko pred hišo priroma potujoči cirkus. Pisana druščina, ki s seboj pripelje umirajočega šefa, se po začetnem nesporazumu utabori pred hišo in pomaga očetu in otrokoma premagovati bolečino po nedavni izgubi. Občutki so vsekakor pozitivni, zelo lepa fotografija (ki me je zelo spominjala na Malicka), dobri igralski nastopi in atmosfera. Z nekaj več »vsebine,« bi končni vtis zagotovo bil še boljši.   (+3)



Belvedere


Režija: Ahmed Imamović
Scenarij: Ahmed Imamović,  Aida Pilav
Igrajo:  Sadžida Šetić, Armin Rizvanović, Nermin Tutić, Adis Omerović, Minka Muftić
Leto: 2010 
Trajanje: 90  minut
Žanr: Drama
Država: BIH

Ahmed Imamović, ki je nase opozoril s prvencem Go West (2005), nenavadno mešanico gejevskega in vojnega filma, se po sedmih letih vrača z bosanskim kandidat za tujejezičnega oskarja. Zdaj že vemo, nominacija je bila neuspešna, a  že sama kandidatura je bila dovolj dober razlog za ogled. Imamović se tokrat posveča najbolj krvavi  epizodi bosanske vojne. Pripoved postavi v begunsko naselju Belvedere, v bližini Srebrenice. Tudi 15 let po koncu spopadov, ženske iz Srebrenice še vedno niso našle posmrtnih ostankov svojih najbližjih. Tisti, ki so med vojno bili še majhni otroci so že zrasli, toda nesrečna preteklost še vedno močno zaznamuje njihov vsakdan. Adnan želi pozabiti in kreniti naprej, zato se prijavi na nek resničnostni šov, ki ga organizira ena izmed srbskih televizij. Njegovi domači niti malo niso navdušeni nad njegovo odločitvijo, toda fant je neomajan. Zelo turobna pripoved, ki pri gledalcu ne pomaga do boljšega razpoloženja. Žalostna zgodba, ki nas uči, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo.   



Tilva Roš


Režija in scenarij: Nikola Ležaić
Igrajo: Marko Todorović, Stefan Djordjević, Dunja Kovačević, Marko Milenković
Leto:  2010
 Trajanje: 99 minut
Žanr:  Drama
Država: Srbija

V mestu Bor je nekoč obratoval največji rudnik bakra v Evropi, danes tam stoji največji krater v Evropi. Toda in Stefan sta najboljša prijatelja, skejterja, ki s svojo družbo preživljata zadnje poletne počitnice, pred odhodom v Beograd in druga večja mesta, kjer nekateri izmed njih bodo nadaljevali s šolanjem. Ekipa se zabava s snemanjem domačih posnetkov v slogu ameriškega "Jackass," medtem pa se Toda in Stefan spustita v prijateljski boj za pozornost njune mlade rojakinje iz tujine, ki v mestu preživlja poletne počitnice. Ležaić je uporabil naturščke in skoraj dokumentarističen pristop, ki učinkujejo realistično, glavni protagonisti so simpatični, zaslediti je mogoče tudi pošteno dozo družbene kritičnosti. Debitantski izdelek Nikole Ležaića je na pravem kurzu, škoda je le, da film fino profilirano avtodestruktivnost ne podloži z nekaj več vsebine. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar