ponedeljek, 2. april 2012

Uhmmaneun Changnyeoda


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Mother is a Whore
Država: J.Koreja
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 95' ,  Imdb
Režija: Lee Sang-woo
Scenarij: Lee Sang-woo
Igrajo: Lee Sang-woo, Lee Yong-nyeo, Kwon Beom-taek, Yoo Ae-kyeong

Danes predstavljam enega najbolj nenavadnih filmov, kar sem jih videl v zadnjem času. Mother is a Whore izhaja iz južnokorejske neodvisne produkcije in mogoče je prav to razlog, da je film skoraj dve leti čakal na distribucijo. Konec 2011 je film vendarle izšel na DVD ploščku in tako postal dostopen vsem, ki kažejo zanimanje za korejsko neodvisno produkcijo. In če ste pomislili, da se za naslovom skriva kašen preneseni pomen ali zvijača, vas moram razočarati in povedati, da naslov ne odstopa od dejanske vsebine. Ko prvič srečamo Sang-wooja, se ta prereka z neko starejšo gospo in ji teži, ker za svojega invalidnega sina ni nabavila invalidskega vozička. Nato ga naloži na hrbet in ga ob konstantnem preklinjanju nese v barakarsko naselje v bližini. Odloži ga na vhodu v leseno hišico in mu celo pomaga pri slačenju. V hiši je njegova 60-letna mati in Sang-Woo je njen zvodnik. Zgroženi? Počakajte še malo, tu še ni konec šokov, kajti v naslednjih minutah opazujemo 38-letnega Sang-Wooja pri raznašanju letakov po okoliškem slumu. Vsebina plakata se glasi nekako takole: 
"Najcenejša kurba v celi Koreji.
Ekstaza zagotovljena.
7$  za 15 minut.
Dodatnih 15 minut - samo $5 ."
A to še ni vse. Sang-Woo boleha za aidsom. Potem ko je oče odšel in se poročil z veliko mlajšo žensko, je ostal ob materi. Pravzaprav je mati najpomembnejša oseba v njegovem življenju, edina ki mu nekaj pomeni. Želi si, da bi  se nehala ukvarjati z najstarejšo obrtjo. Strah ga je, da se bo tudi sama inficirala z virusom HIV, ali kakšno drugo spolno boleznijo. Ona ga ne posluša in mu pojasnjuje, kako srečna je, ko so ob njej in v njej, moški. Kako zadovoljna je, ker s svojim delom prinaša kruh na mizo. Sin nasprotuje, a vseeno spoštuje materino voljo. Knjigo ne gre soditi po platnicah, pravijo. Kasneje spoznamo tudi novo družino Sang-woojevega očeta. Žena je religiozni fanatik, pastorka je zmedena najstnica, ki pogosto prijateljuje s Sang-woojem; druži ju iskreno prijateljstvo. Njen mlajši brat je asocialni  najstnik, ki redkokdaj zapušča zavetje svoje sobe. Zdi se, da je oče edina normalna oseba v celi zgodbi. A spet pridemo na tisto znano – knjigo ne gre soditi po platnicah.
Pri svojem drugem filmu se je vsestranski Sang-woo Lee vodil z idejo, da je najbolje narejeno tisto, kar narediš sam. Lotil se je režije, sam je spisal scenarij, prevzel vlogo producenta in odigral glavno vlogo. In se v vsaki posamezni vlogi znašel zelo dobro. Če sodite med tiste, ki ne marajo filmov o grdem in umazanem, potem vas z vso resnostjo opozarjam, da Mother is a Whore ni lahkotno gradivo. Prej film, ki nas v nekaterih prizorih prisili, da obrnemo glavo stran, a zato že v naslednjem hipu vneto zremo nazaj v ekran. In če po naslovu sklepate, da v mislih imam seksualno eksplicitne prizore, potem ste na napačni sledi. Skoraj vsi prizori seksa se odvijejo izven dosega kamere, dogajanje je zgolj nakazano, ali ga doživljamo preko zvočnega zapisa. Torej, tisti grdi vrhunci tičijo drugje, a na vam je (seveda, če se odločite za ogled) , da odkrijete kje. In kljub vsej opisani grdoti je Leejev film stvaritev z dušo in srcem na pravem mestu. Avtor se odločil, da nam zgodbo o človeški nesreči, ljubezni, dvoličnosti in neverjetni požrtvovalnosti servira v neugledni embalaži. Pripoved inštalira na korejsko družbeno margino in se loti seciranja najpomembnejše družbene celice – družine. Lee je zelo dober v zavajanju, saj nam najprej predstavi sredino in ljudi, od katerih ne pričakujemo nič humanega, toplega, prijetnega in nam potem pod temi sloji umazanije počasi razkriva zgodbo, ki človeku ogreje srce. Na drugi strani stori ravno nasprotno, ko nam pod spolirano zunanjo podobo urejene družine, ki tako vneto obsoja Sang-wooja in njegovo mater, razkrije  umazanijo in temačne skrivnosti. Lee pokaže toplino pod navidezno grdoto in umazanijo, moralno dvoličnost in gnusnost, ki se skriva za fasado urejene družine, tako izpostavi vso relativnost naše percepcije. Mother is a Whore je film, ki zaradi šokantnega realizma ostane še dolgo z nami in si zagotovo zasluži priložnost, a se obenem zavedam, da je njegovo sporočilo zaprto v kapsuli, ki jo številni ne bodo mogli pogoltniti.

Ocena:


4 komentarji:

  1. Hehe, keri naslov.
    Korejci so čist prefuknjeni.

    OdgovoriIzbriši
  2. thank you for the good review

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. my name is Leesangwoo, a director of mother is a whore
      my facebook is berkeleysam@naver.com
      if we can become friends, I will send you my new films
      thanks

      Izbriši
    2. Sorry my friend, I don't have/use facebook, but you can contact me via e-mail goodfella.blog@gmail.com. I would love to see your new films.

      Izbriši