petek, 20. julij 2012

Poulet aux prunes, The Best Exotic Marigold Hotel, Hiljaisuus

Poulet aux prunes



Drugi naslovi: Piščanec s slivami / Chicken with Plums
Režija: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Scenarij: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Igrajo:  Mathieu Amalric, Maria De Medeiros, Golshifteh Farahani, Isabella Rossellini
Leto: 2011
Trajanje: 93'
Žanr: Drama
Država: Francija, Nemčija, Belgija

Avtorski tandem Marjane Satrapi - Vincent Paronnaud, ki je pred leti navdušil z animacijo Perzepolis (Persepolis, 2007), je na zadnjem beneškem festivalu predstavil drugi skupni projekt. Tokrat igrani film, a povsem brez animacije vseeno ni šlo. Nenazadnje je film nastal na podlagi istoimenskega stripa Marjane Satrapi, ki je bil prvič objavljen leta 2004. Piščanec s slivami pripoveduje zgodbo uglednega iranskega glasbenika, Nasserja Ali Khana (odlični Mathieu Amalric), poročenega moškega, očeta dveh otrok. Po sporu s soprogo je uničeno njegovo najljubše glasbilo – violina, darilo velikega učitelja, zato se Ali obupno prizadeva najti ustrezno zamenjavo. A ker mu ne uspe najti zamenjave, se Ali Khan odloči, da bo umrl. Enostavno se bo ulegel v posteljo in počakal na smrt. Med čakanjem na angela smrti se glasbenik z mislimi vrača v preteklost in nam pripoveduje zgodbo o nesrečni, nikoli izpolnjeni ljubezni.
Melanholično - romantična pravljica za odrasle, ki ogreje srce. (+3)    




The Best Exotic Marigold Hotel



Drugi naslovi: Eksotični hotel Marigold
Režija: John Madden
Scenarij: Ol Parker, Deborah Moggach (knjiga)
Igrajo: Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith, Dev Patel, Penelope Wilton, Tom Wilkinson
Leto: 2011
Trajanje: 124'
Žanr: Komedija, Drama
Država: VB   

John Madden je najbolj znan po režiji s sedmimi oskarji nagrajene romantične komedije Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare In Love, 1998). Letošnji adut britanskega režiserja je pripoved o pisani druščini britanskih upokojencev, ki se odpravi na pot čez pol sveta, da bi poiskala namestitev v eksotičnem indijskem hotelu. Upokojenci po prihodu na cilj hitro ugotovijo, da njihov novi dom ni prav nič eksotičen, toda mladi in ambiciozni upravnik hotela obljublja, da se stvari bojo hitro uredile. Med prišleki se kmalu začnejo spletati prijateljske vezi, počasi spoznavamo njihove življenjske zgodbe in razloge, zaradi katerih so sploh pristali na drugem koncu sveta. Upokojenci v vrtincu globalizacije, bi se lahko glasil moto filma, ki je gledljiv predvsem po zaslugi odlične igralske zasedbe, vse ostalo, pa bo zelo hitro ušlo iz spomina. Občutno predolg in predvidljiv, zato raje poiščite kakšno alternativo. (+2)    





Hiljaisuus



Drugi naslovi: Silence 
Režija: Sakari Kirjavainen
Scenarij: Esko Salervo
Igrajo:  Joonas Saartamo, Lauri Tilkanen, Joanna Haartti, Terhi Suorlahti
Leto: 2011
Trajanje: 110 '
Žanr: Drama, Vojni
Država: Finska

Piše se leto 1944 in Finska se nahaja v vojni z Rusijo. Nekaj kilometrov za bojno črto se nahaja evakuacijsko središče, v katerem finska vojska zbira padle vojake. Tam trupla uredijo, jih spravijo v krste in pripravijo za pošiljanje domov. Eino in Antti sta prijatelja, ki po smrti njihovih predhodnikov, prevzameta to zahtevno vlogo. Njuna naloga bo predvsem prevoz trupel iz prve bojne črte in izdelava lesenih krst, za pripravo trupel pa skrbi žensko osebje zbirnega centra. Čeprav sta vojna in smrt pomembna elementa celote, se težišče zgodbe skriva v seciranju odnosa dveh prijateljev. In če vam povem, da v središču službujeta dve mladi ženski, je verjetno jasno, da zgodba ima tudi svoj romantični moment. Po mnenju finskih kritikov je Silence film, ki se je najbolj približal Kaurismäkijevem Le Havru, najboljšem finskem filmu preteklega leta. Na podelitvi nagrad Jussi (finski oskarji), so film nagradili v štirih kategorijah (najboljši igralec, stranska igralka, glasba in zvok). Vredno ogleda. (+3)


    

1 komentar:

  1. Ma, saj vem, da je večini všeč. Ko sem ga gledal film, nisem mogel otresti občutka, da spremljam klišejsko (najstniško) romantično komedijo. Edino, kar dela razliko, so igralci, Bill Nighy je odličen. To je ena taka površinska zadeva, ki obenem poskuša biti resna drama. Na koncu je, ne eno, ne drugo...

    OdgovoriIzbriši