ponedeljek, 10. september 2012

The Five-Year Engagement (2012)



Slovenski naslov: Petletna zaroka
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Komedija, Romantični 
Dolžina: 124' , Imdb
Režija: Nicholas Stoller
Scenarij: Jason Segel, Nicholas Stoller 
Igrajo: Jason Segel, Emily Blunt, Chris Pratt, Alison Brie, Mimi Kennedy, Lauren Weedman

Romantična komedija je verjetno najbolj dolgočasen in predvidljiv žanr, ki vedno znova preigrava isto idejo o najdeni ljubezni, izgubljeni ljubezni in ponovno najdeni ljubezni, nakar se pripoved sklene s srečnim koncem. Ali enostavneje: fant dobi dekle  –  fant izgubi dekle – fant osvoji dekle nazaj. Ja, Petletna zaroka je eden izmed teh filmov. A to smo že vzeli v zakup, ko smo mu ponudili priložnost. Pri romantičnih komedijah je vedno tako - najpomembnejše stvari se zgodijo vmes, med zapletom in razpletom, in ker je končni izid vnaprej določen, je osrednji del pripovedi tisti segment, v katerem iščemo presežek. 
Kraj dogajanja – San Francisco. Naše dekle - psihologinja Violet (Emily Blunt), načrtuje postdiplomski študij na bližnji  univerzi. Naš fant - kuharski mojster Tom (Jason Segel), ki mu šefinja ponuja vlogo glavnega kuharja v novi prestižni restavraciji. Skupaj sta že eno leto, sta zaljubljena in Tom želi Violet na prvo obletnico presenetiti z zaročnim prstanom. Ko Violet reče: »Ja,« se zdi, da nič ne more pokvariti njune sreče. Nato Violet zavrnejo na Brakeleyju in prve težave so že na obzorju. Univerz je veliko in nekje se bo že našlo mesto za mlado psihologinjo. V Michiganu denimo. Na drugem koncu Amerike. Ponudba z mrzlega severa je kakopak izjemna karierna priložnost. Odločitev pade – preselila se bosta, Tomu verjetno ne bo pretežko dobiti novo službo. Tom je tisti, ki v imenu ljubezni žrtvuje svoje ambicije. Zaradi selitve sta prisiljena poroko prestaviti na kasnejši čas. In preložitev pri takih zadevah, ni nikoli dobro znamenje. 
Nicholas Stoller je človek, ki je podpisal Pozabi Saro (Forgetting Sarah Marshall),  eno izmed večjih  komičnih uspešnic leta 2008. Takrat je prvič sodeloval z Jasonom Segelom, ki je pri »Zaroki,« poleg glavne moške vloge, prevzel še vlogo ko-scenarista. Stoller je vmes posnel konkretno slabši Superžur (Get Him to the Greek, 2010),  vsi njegovi filmi pa so nastali pod producentsko marelo Judda Apatowa. Tako tudi naslovni sledi preizkušenem »Apatow« receptu rahlo prostaških komedij, v katerih lahko pričakujemo tudi nekaj golote. Na žalost, golo zadnjico znova kaže le Segel, ki je že v Stollerjevem debiju pokazal, da z goloto nima težav, in ne prikupna Emily Blunt. Saj vem, razumem razliko. Segelova gola rit je smešna, ob Emilyjini zadnjici pa bi učinek lahko bil povsem drugačen (pri moški publiki, seveda). In zakaj sploh pišem o zadnjicah? Zato, ker se v teh prizorih naveza Stoller-Apatow-Segel najbolj približa komediji. Nekaj komičnih točk prispevata Tomov najboljši prijatelj (Chris Pratt) in njegova izbranka Suzie (Alison Brie), medtem ko je večina ostalih poskusov preveč medlih in izumetničnih, da bi lahko zabavali. A tudi to ni glavna težava Petletne zaroke. Veliko bolj moteča je razvlečenost, saj je film celih 35 minut predolg. V teh 35-ih minutah Stoller poskuša stlačiti nekaj življenjskih spoznanj, kombinirati patos in humor, ter se nekoliko resneje lotiti tistih manj prijetnih aspektov skupnega življenja. Ta občutno predolg poskus povsem »zaduši« pripoved, že tako slaba kemija na relaciji Segel - Blunt, pa se povsem razvodeni in mogoče prav zato na silo sprožen happyend deluje sila neposrečeno. Mogoče so ustvarjalci računali, da bo gledalce dovolj zabaval že pogled na poraščenega, zanemarjenega in razočaranega Toma. Segel je simpatičen igralec, ki s svojo pojavo lahko zasenči marsikakšno slabost. Žal je tokrat minusov odločno preveč in simpatičen parček pred kamerami je enostavno preskromna kompenzacija, za izkazane pomanjkljivosti.  

Ocena: 


Ni komentarjev:

Objavite komentar