nedelja, 8. december 2013

Final Cut: Hölgyeim es uraim [Final Cut: Ladies and Gentlemen] (2012)



Slovenski naslov: Zadnji rez: Dame in gospodje
Drugi naslovi: Final Cut: Ladies and Gentlemen
Država: Madžarska
Leto: 2012
Žanri: Komedija, Drama, Romantični
Dolžina:  84' ,  Imdb
Režija: György Palfi
Scenarij: György Palfi, Zsofia Ruttkay
Igrajo: Brigitte Bardot, Alain Delon, Bruno Ganz, Greta Garbo, Rita Hayworth, Katalin Karády, Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Pellonpaa Matti, Jeanne Moreau, Tony Leung Chiu Wai...

Nihče ne ve, koliko variacij na temo fant sreča dekle je doslej bilo ovekovečeno na filmskem trakovju. Eni so v tem bili bolj, drugi manj uspešni, toda do današnjega dne nihče to univerzalno zgodbo ni povedal na način, ki ga je izbral madžarski filmar György Palfi. Režiser, ki je v filmskem svetu zaslovel z danes skorajda kultno Taksidermijo (Taxidermia, 2006), je svoj peto dolgometražo posnel iz protesta, ki filmu med drugim daje tudi politično dimenzijo. Zadnji rez, takšen kakršen je, predstavlja protestno izjavo, s katero režiser obsoja odločitev madžarske vlade o ukinitvi finančnih subvencij za organizacijo, ki je ekvivalet našemu Slovenskem filmskem centru. Palfi je storil naslednje: zbral zajetno število filmov iz celotne filmske zgodovine (tisti, ki so šteli pravijo, da okoli petsto filmov) in iz njihovih delčkov ustvaril edinstven filmski kolaž brez glavnega junaka in junakinje, film ki nima ne krajevne, ne časovne komponente. Ustvaril je film, ki je na nek način brezčasen, tako kot motiv ljubezni med moškim in žensko, ki ga je Madžar postavi v jedro filma sestavljenega iz drugih filmov. 

Zadnji rez na vsebinskem nivoju sicer ne prinaša nobenega odklona od standardizirane ljubezenske zgodbe, kar je v tem primeru praktično nepomembno, saj je zgodba tu zgolj zato, da izdelku da rep in glavo. Med ogledom je mojo pozornost veliko bolj kot sama zgodba, pritegnila eksperimentalna narava izdelka, ki nam med drugim dopoveduje tudi to, da si prav vsak ljubitelj filma z dovolj velikim arhivom filmskega gradiva in ustreznim programskim orodjem, lahko sestavi svoj film. Lahko bi vam našteval filme, režiserje in igralce, ki jih je avtor uporabil pri sestavljanju Zadnjega reza, a ne bom. Delček čarobnosti tega filma je tudi v tem, da vsak gledalec sproti, med ogledom, odkriva in prepoznava filme, igralce, časovna obdobja itn. Že nekaj dni sem se spraševal, kako oceniti takšen film in na koncu ugotovil, da je tokrat najbolje film pustiti neocenjen. Na koncu vseeno želim poudariti, da je Zadnji rez obvezno gradivo za slehernega filmoljuba, ob katerem v družbi družinskih članov ali prijateljev lahko debatirate o uporabljenih posnetkih, štejete, katera igralka ali igralec se pojavi v največ kadrih in podobno. Skratka, vsaj zame, zelo zabavno in zanimivo. 

   


Ni komentarjev:

Objavite komentar