torek, 14. januar 2014

Sundance 2014 - 1. del



Januar je na Filmskem kotičku mesec, ki je rezerviran za Sundance. Od 16. do 26. januarja Park City znova prevzema vlogo svetovne prestolnice neodvisnega filma in brez dvoma se tudi letos v številnih sekcijah festivala skriva nekaj filmskih biserov, ki bojo zaznamovali tekoče leto. Spet bom na kratko predstavil filme iz vseh pomembnejših tekmovalnih sekcij, spregledane ne bodo niti netekmovalne kategorije. Danes predstavljam tekmovalne filme iz ameriške igrane in dokumentarne sekcije. Med igrano sekcijo je kar nekaj debitantskih stvaritev, pri katerih ne moremo vedeti, kaj lahko pričakujemo, naloga pa je nekoliko lažja pri tistih naslovih, ki jih podpisujejo že uveljavljeni avtorji, oziroma pri tistih filmih, v katerih nastopajo uveljavljena igralska imena. Po tem kriteriju med zanimivejše naslove uvrščam triler-dramo Cold in July in dramo God's Pocket, ki ima zelo zanimivo igralsko zasedbo in znanega režiserja-debitanta. Nemalo pozornosti bo brez dvoma pritegnil tudi Happy Christmas, novi film Joeja Swanberga, med filme z zanimivo igralsko zasedbo sodita tudi Hellion in Infinitely Polar Bear. Velik potencial kaže drama Low Down, z malce bolj odtrganim in obenem zelo zanimivim sinopsisom pa izstopata Kumiko, the Treasure Hunter in Whiplash. Kakorkoli, izbira je pestra in zelo zanimiva, čas pa bo pokazal, kateri naslovi so bolj in kateri manj kvalitetni. 

-------------------
U.S. DRAMATIC
-------------------



Camp X-Ray


Režija in scenarij: Peter Sattler
Igrajo: Kristen Stewart, Payman Maadi, Lane Garrison, J.J. Soria, John Carroll Lynch

Kristen Stewart je mlada ženska, ki za vsako ceno  želi zapustiti majhen kraj v katerem je odrasla. Pridruži se ameriški vojski in konča v zapor Gunatanamo, kjer prevzame mesto paznice. V izrazito neprijetnem okolju, med sovražno nastrojenimi džihadisti in pretirano agresivnimi kolegi, mlada vojakinja poskuša ujeti ravnotežje in ohraniti človeški pristop. Paznica z enim izmed zapornikov vzpostavi neobičajen prijateljski odnos.

Cold in July


Režija: Jim Mickle, Scenarij: Jim Mickle, Nick Damici
Igrajo: Michael C. Hall, Don Johnson, Sam Shepard, Vinessa Shaw, Nick Damici

Včasih imamo samo delček sekunde za sprejetje odločitve, ki nam lahko za vedno spremeni življenje. V takšni situaciji se znašel Richard Dane, ko je v svoji hiši slišal čudne zvoke in se s pištolo v roki odpravil raziskati, kaj se dogaja. Nekaj trenutkov kasneje je pritisnil na sprožilec in ubil nepomembnega vlomilca. Someščani ga po dogodku obravnavajo kot heroja, a ko v mesto pride maščevanja žejni oče ubitega nepridiprava, Richarda utemeljeno začne skrbeti varnost njegove družine.

Dear White People


Režija in scenarij: Justin Simien
Igrajo: Tyler James Williams, Tessa Thompson, Teyonah Parris, Brandon Bell

Režiserski debi temnopoltega Justina Simiena spremlja štiri temnopolte študente in njihovo interakcijo s pretežno belo populacijo na ugledni ameriški univerzi. Ozračje na univerzi močno segreje bližajoča se afro-ameriška tematska zabava, ki jo organizirajo beli študenti. Dear White People je satiričen pogled na medrasne odnose v sodobni Ameriki.

Fishing Without Nets


Režija: Cutter Hodierne, Scenarij: Cutter Hodierne, John Hibey, David Burkman
Igrajo: Abdikani Muktar, Abdi , Siad, Abduwhali Faarah, Abdikhadir Hassan, Reda Kateb

Po danski Ugrabitvi in ameriškem Kapitanu Phillipsu je čas za še eno ugrabitev ladje ob vzhodnoafriški obali Indijskega oceana. Fishing Without Nets se od obeh omenjenih razlikuje po humanistični obravnavi ugrabiteljev, saj režiser za podajanje zgodbe uporabi perspektivo ugrabiteljev. Film je nadgradnja istoimenskega kratkega filma istega avtorja, ki je pred dvema letoma prejel nagrado žirije.

God's Pocket


Režija: John Slattery,  Scenarij: John Slattery, Alex Metcalf
Igrajo: Philip Seymour Hoffman, Richard Jenkins, Christina Hendricks, John Turturro

God's Pocket je tako na papirju eden izmed najbolj zanimivih filmov letošnjih naslovov. Režiral bo oglaševalec John Slattery, ki je pred tem režiral nekaj epizod Oglaševalcev. V svojem celovečernem prvencu je zbral zanimivo igralsko ekipo, zgodba pa se bo vrtela okoli moškega, ki poskuša prikriti svojo vlogo v nesrečni smrti pastorka.

Happy Christmas


Režija in scenarij: Joe Swanberg
Igrajo: Anna Kendrick, Melanie Lynskey, Mark Webber, Lena Dunham, Joe Swanberg

Hiperaktivni Joe Swanberg je pravi indie multipraktik. Pogosto v igralski vlogi in vedno pogosteje v režisersko-scenaristični. Lani nam je ponudil eno najzanimivejših indie stvaritev (Drinking Buddies), letos pa bo poskušal ponoviti uspeh s komično dramo  Happy Christmas. Anna Kendrick se bo tik pred božičem razšla s fantom in odšla iz njunega skupnega stanovanja. Zatočišče najde pri bratu Jeffy in njegovi ženi Kelly.

Hellion


Režija in scenarij: Kat Candler
Igrajo: Aaron Paul, Juliette Lewis, Josh Wiggins, Deke Garner, Jonny Mars, Walt Roberts

Hellion podpisuje režiserka Kat Candler, ki je z naslovno stvaritvijo nadgradila svoj kratki film enakega naslova. Nastop Breaking Bad zvezde Aarona Paula bo brez dvoma pritegnil privržence omenjene serije, v osrednji vlogi pa je postavljen debitant Josh Wiggins, ki igra problematičnega 13-letnika, ki bo svojo družino z nepremišljenimi dejanji pripeljal na rob propada.

Infinitely Polar Bear


Režija in scenarij: Maya Forbes
Igrajo: Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky, Ashley Aufderheide

V tej komični drami Mark Ruffalo igra manično-depresivnega očeta, ki poskuša ponovno osvojiti svojo razočarano soprogo. Pomembna postaja na poti proti ženinem srcu je prevzem starševskih dolžnosti, oziroma skrb za njuni hčeri. Zdržati bo moral 18 mesecev, kolikor žena potrebuje za dokončanje  poslovnega študija.

Jamie Marks Is Dead


Režija in scenarij: Carter Smith
Igrajo: Cameron Monaghan, Noah Silver, Morgan Saylor, Judy Greer, Madisen Beaty, Liv Tyler

Carter Smithse, ki se je širši javnosti predstavil s horor-trilerjem Ruševine (2008), bo v Park Cityju predstavil svoj drugi celovečerec. Jamie Marks Is Dead je ljubezenska zgodba z elemnti grozljivke in nadnaravnega. V majhnem mestecu ob reki najdejo truplo mladega Jamieja Marksa. Fanta, katerega so sovrstniki ustrahovali in se nad njim izživljali, nihče pa ga ni zares poznal.

Kumiko, the Treasure Hunter


Režija: David Zellner, Scenarij: David Zellner, Nathan Zellner
Igrajo: Rinko Kikuchi, Nobuyuki Katsube, David Zellner, Nathan Zellner, Shirley Venard

Čudovita Rinko Kikuchi igra tajnico Kumiko, ki po dolgočasnem delovnem dnevu v svojem tokijskem stanovanju obsesivno gleda ameriški film posnet na VHS kaseti. Iz dneva v dan previja film naprej in nazaj zato, ker želi narisati popolno mapo in natančno določiti kraj, na katerem so junaki fiktivnega filma zakopali aktovko z denarjem. Po dolgotrajnih pripravah se odpravi v snegom in mrazom okovano Minnesoto in začne iskati aktovko z denarjem. (Ali je na VHS kaseti posnet Fargo?)

Life After Beth


Režija in scenarij: Jeff Baena
Igrajo: Aubrey Plaza, Dane DeHaan, John C. Reilly, Molly Shannon, Cheryl Hines

Prvenec Jeffa Baene je nenavadna mešanica ljubezenske zgodbe in zombijade. Zach po nenadni smrti njegove punce Beth preživlja težke čase. A ko se Beth čudežno vrne iz dežele mrtvih, Zach želi izkoristiti drugo priložnost in z njo početi vse tiste stvari, za katere je zmanjkalo časa, ko je Beth še bila živa.

Low Down


Režija: Jeff Preiss, Scenarij: Amy-Jo Albany, Topper Lilien
Igrajo: John Hawkes, Elle Fanning, Glenn Close, Peter Dinklage, Lena Headey, Flea

Low Down je biografska zgodba džez pianista Joeja Albanyja, povedana iz perspektive njegove mlade hčerke Amy. Njen proces odraščanja je zaznamovan z očetovo glasbeno genialnostjo, njegovo odvisnostjo od mamil in ljubeznijo, ki ju povezuje. Mlada Amy na neki točki  začuti, da se mora distancirati od očeta in zgraditi lastno identiteto.

The Skeleton Twins


Režija: Craig Johnson, Scenarij: Mark Heyman, Craig Johnson
Igrajo: Bill Hader, Kristen Wiig, Luke Wilson, Ty Burrell, Boyd Holbrook, Joanna Gleason

Milo in Maggie sta dvojčka, brat in sestra, ki sta se povsem oddaljila. Mogoče je kriva razdalja (loči ju veliko kilometrov), mogoče dejstvo, da je Milo tisti, ki je želel za vsako ceno zapustiti majhno mestece, v katerem je odrasel. Krizna situacija v družini ju ponovno združi in brat in sestra počasi ugotavljata, zakaj sta se oddaljila in izbrala življenjsko pot, ki je tako daleč stran od njunih mladostniških idealov.    

The Sleepwalker


Režija: Mona Fastvold, Scenarij: Mona Fastvold, Brady Corbet
Igrajo: Gitte Witt, Christopher Abbott, Brady Corbet, Stephanie Ellis

Kaia s svojim fantom Andrewom uživa v mirnem življenju na odmaknjeni posesti, ki jo zgradil njen pokojni oče. Idilo uzurpira prihod Kaine sestre Christine, ki se sredi noči nenapovedano pojavi na vratih. Naslednje jutro se jim pridruži še njen zaročenec Ira, povod za prvo napetost med njimi pa je novica o Christinini nosečnosti, ki izzove nelagodno debato o življenjskih dosežkih in naposled pripelje do revizije spominov na odraščanje in otroštvo.  

Song One


Režija: Kate Barker-Froyland
Igrajo: Anne Hathaway, Johnny Flynn, Mary Steenburgen, Ben Rosenfield

Franny že nekaj časa v Maroku raziskuje način življenja beduinskih plemen. Ko je nazadnje govorila z bratom Henryjem, sta se hudo sprla. Povod je bila njegova odločitev, da zapusti kolidž in se začne ukvarjati z glasbo. Nato Henry doživi težko nesrečo in konča v komi. Franny pohiti domov, v New York, in obupno poskuša pomagati, a storiti se ne da veliko. V bolnici sreča bratovega glasbenega prijatelja Jamesa, ki jo povabi ven in ji pokaže svet, v katerem je pred nesrečo živel Henry. Franny je tisto kar vidi in občuti zelo všeč, vedno bolj pa ji je všeč tudi bratov prijatelj.

Whiplash


Režija in scenarij: Damien Chazelle
Igrajo: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Jayson Blair

Whiplash je še ena z glasbo povezana drama, ki v središče postavlja 19-letnega Andrewa, obetavnega bobnarja, ki ga povprečje ne zanima. Njegov oče je bil propadli pisatelj in Andrewa je strah, da bo tudi sam (p)ostal še en propadli umetnik. Želi biti najboljši, zato vsakodnevno vadi tako dolgo, kolikor je fizično mogoče. Nato ga pod svoje okrilje vzame brutalni glasbeni inštruktor, ki je pripravljen storiti vse, da iz svojega učenca izvleče polni glasbeni potencial.

-------------------------
U.S. DOCUMENTARY
-------------------------

V dokumentarni sekciji je iskanje potencialnih biserov in favoritov veliko težje, zato bom zgolj na kratko predstavil vseh 16 filmov. Prvi film s seznama je Alive Inside: A Story of Music & Memory, ki raziskuje učinke glasbe, pri bolnikih z alzheimerjevo boleznijo in demenco. Ugledni Variety je prvenec Johna Harkriderja iz leta 2004 (Mitchellville) uvrstil na svojo TOP 10 listo. Harkrider se desetletnem premoru vrača z dokumentarcem All the Beautiful Things, zgodbo o dveh džez glasbenikih, nekoč najboljših prijateljih, ki poskušata zgladiti stare spore.  CAPTIVATED The Trials of Pamela Smart je film o umoru v malem mestu, ki je postal eden izmed najbolj razvpitih primerov 20. stoletja. Primer je, med drugim, navdihnil igrani celovečerec Gusa Van Santa To Die For. The Case Against 8 je pogled v zakulisje boja proti zakonu, s katerim je država Kalifornija razveljavila pravico do istospolnih porok. Cesar's Last Fast v fokus postavi 36-dnevno gladovno stavko Cesarja Chaveza, s katero je želel opozoriti na uničujoče efekte uporabe pesticidov, ki jih na svoji koži občutijo delavci na farmah, njihove družine in celotna skupnost. Dinosaur 13 je zgodba o najdbi največjega in najbolj ohranjenega okostja kakega tiranozavra,  E-TEAM pa nas popelje na vojno območje, v Sirijo in Libijo — v fokusu so vojni zločini na tem območju. Fed Up je še en dokumentarec o hrani, dietah, prehrambeni industriji…   The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz je zgodba o mladem aktivistu Aaron Swartz, programerju, ki se je zavzemal za svobodo interneta in neovirano izmenjavo informacij. Aaronu je med sojenjem za njegove on-line prekrške storil samomor, pod pritiskom 35 letne zaporne kazni je storil samomor. Imel je 26 let. Ivory Tower je dokumentarec, ki pod drobnogled vzame ameriško univerzitetno izobraževanje in s tem povezane megalomanske stroške, Marmato pa je dokumentarec, ki nam sporoča, da zlate mrzlice še ni konec — posel  so od posameznikov prevzele mednarodne korporacije. No No: A Dockumentary je film o znanemu bejzbol igralcu Docku Ellisu in njegovi odvisnosti od mamil. The Overnighters  – po odkritju naftnega bazena v Severni Dakoti se v iskanju boljšega življenja tja zgrne cela armada brezposelnih. Lokalni pastor je eden redkih, ki z odprtimi rokami sprejme prišleke. Private Violence govori o ženskah, ki so v svojih domovih postale žrtve nasilja. Zakaj niso enostavno odšle stran? je vprašanje, ki se najpogosteje zastavlja v takšnih primerih. Mogoče nam bolj jasno, po ogledu tega dokumentarca. Rich Hill – dokumentarna coming-of-age zgodba,  katere glavni akterji so trije najstniki iz majhnega mesteca Rich Hill. Watchers of the Sky – štiri zgodbe o pogumu nas peljejo iz Nürnberga do Ruande, Drafurja in Sirije.


Alive Inside: A Story of Music & Memory
Režija: Michael Rossato-Bennett

All the Beautiful Things
Režija: John Harkrider

CAPTIVATED The Trials of Pamela Smart
Režija: Jeremiah Zagar

The Case Against 8
Režija: Ben Cotner, Ryan White

Cesar's Last Fast
Režija: Richard Ray Perez, Lorena Parlee

Dinosaur 13
Režija: Todd Miller

E-TEAM
Režija: Katy Chevigny, Ross Kauffman

Fed Up
Režija: Stephanie Soechtig

The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz
Režija: Brian Knappenberger

Ivory Tower
Režija: Andrew Rossi

Marmato
Režija: Mark Grieco

No No: A Dockumentary
Režija: Jeffrey Radice

The Overnighters
Režija: Jesse Moss

Private Violence
Režija: Cynthia Hill

Rich Hill
Režija: Andrew Droz Palermo, Tracy Droz Tragos

Watchers of the Sky
Režija: Edet Belzberg

1 komentar:

  1. Hvala za to obširno Sundance poročilo.
    Čakam pt 2

    lp

    OdgovoriIzbriši