sreda, 15. januar 2014

Sundance 2014 - 2. del




------------------------
World Cinema Dramatic
------------------------


Iz Avstralije prihaja 52 Tuesdays, zgodba o 16-letni Billie, ki je doslej živela z mamo, naslednjih 52 tednov pa bo preživela v očetovi hiši. Razlog — njena mati se je odločila za spremembo spola in v tem tranzicijskem času potrebuje čas zase. V tem obdobju se bosta hčerka in mati srečale enkrat tedensko in od tod naslov 52 torkov. Norveške barve zastopa dram Blind, ki jo podpisuje Eskil Vogt (ko-scenarist norveških uspešnic Reprise in Oslo, August 31st). To je zgodba o ženski, ki naenkrat oslepi in se povleče v osamo svojega doma. V stavbi nasproti živi osamljen moški, ki ga več ne vzburi niti najbolj ekstremna pornografija. Nato njegovo pozornost pritegne slepa ženska v nasprotni stavbi. Difret  je zgodba o 14-letni letni deklici Hirut, ki jo na poti iz šole domov ugrabijo. Pogumna deklica se upre, zgrabi puško in ustreli enega izmed ugrabiteljev. Težava je v tem, da je moški, ki ga je ustrelila, želel postati njen bodoči mož. Namreč, tradicija ugrabljanja žensk, ki potem postanejo žene ugrabiteljev, je običajen pojav in ena najstarejših tradicij v Etiopiji. 

Srbija že druge leto zapored ima predstavnika v tekmovalnem programu. The Disobedient (Neposlušni), je zgodba o Leni in Lazarju, ki sta v otroštvu bila najboljša prijatelja. Zadaj sta odrasla in skupaj preživljata poletja v njunem rojstnem kraju v Vojvodini. Film je režirala debitantka Mina Đukić. Barve Velike Britanije zastopa škotski glasbenik Stuart Murdoch, ki v režiserskem debiju God Help the Girl  pripoveduje zgodbo o Eve, ne najbolj samozavestni punci, ki med poletje spozna Cass in Jamesa in z njima ustanovi glasbeno skupino. Indijo bo zastopal Liar's Dice, film ceste, v katerem se neka ženska v družbi svoje mlade hčerke odpravi iskati pogrešanega moža. Veliko moških odide na delo v veliko mesto, najde novo ženo in povsem pozabi na svojo staro družino. Nesrečno žensko je strah, da je nekaj podobnega storil tudi njen mož.  

Lilting je še en film iz Združenega kraljestva, ki ga podpisuje Hong Khaou, v Kambodži rojeni režiser z londonsko adreso. Po smrti sina Kaija njegovo žalujočo mater obišče Richard, partner njenega pokojnega sina, med njima pa se kljub jezični barieri  splete nenavadna vez. Glavni junak filma Lock Charmer (El cerrajero) je ključavničar Sebastian, ki ga z novico o nosečnosti preseneti punca, s katero je pred kratkim končal razmerje. Sebastian sočasno odkrije svojo nenavadno sposobnost: vsakič ko popravi ključavnico dobi vizijo, oziroma preblisk, ki razkrije resnična čustva njegovih strank. Talent, ki ga ni nikoli želel, začne komplicirati njegovo življenje. To Kill a Man - Jorge je običajen pripadnik srednjega sloja, ki živi mirno življenje dokler kontrolo nad njegovo sosesko ne prevzame nevarna skupina uličnih huliganov. Življenje v soseski postaja vedno bolj napeto, vendar se Jorge drži zase in ne išče težav. A ko ga težave najdejo same spozna, da se včasih moraš postaviti zase. 

Bolgarsko-romunska koprodukcija Viktoria je zgodba o mladi Boryani, ki sanjari o pobegu na zahod, zato želi prekiniti nezaželeno nosečnost. Toda poskus splava spodleti in v čez nekaj časa na svet prijoka Viktoria - deklica brez popka, medicinski fenomen in otrok, ki so ga takoj po porodu razglasili za  otroka desetletja. Eden izmed redkih filmov iz številnih Sundance sekcij, ki smo ga lahko videli tudi pri nas so Vlažne cone (Feuchtgebiete / Wetlands), pikantna zgodba o seksualnem dozorevanju 18-letne Helen Memel, ki po nespretnem britju intimnih predelov pristane v bolnišnici. Zadnji film v tej sekciji je White Shadow, pripoved o mladem fantu, ki odrašča v centralni Afriki. Njegova največja težava je dejstvo, da je albino, saj je med lokalnimi vrači in prebivalstvom razširjeno prepričanje, da telo albina  skriva magične moči. Nekateri so za dele njegovega telesa celo pripravljeni moriti. 

52 Tuesdays


Avstralija
Režija: Sophie Hyde
Igrajo: Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Imogen Archer, Mario Späte, Beau Williams, Sam Althuizen


Blind


Norveška
Režija: Eskil Vogt
Igrajo: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali, Marius Kolbenstvedt


Difret


Etiopija 
Režija: Zeresenay Berhane Mehari
Igrajo: Meron Getnet, Tizita Hagere


The Disobedient (Neposlušni)


Srbija  
Režija: Mina Đukić
Igrajo: Hana Selimović, Mladen Sovilj, Minja Subota, Danijel Šike, Ivan Đorđević



God Help the Girl


VB
Režija: Stuart Murdoch
Igrajo: Emily Browning, Olly Alexander, Hannah Murray, Pierre Boulanger, Cora Bissett

Liar's Dice


Indija
Režija: Geetu Mohandas
Igrajo: Nawazuddin Siddiqui, Geetanjali Thapa, Manya Gupta

Lilting


VB
Režija: Hong Khaou
Igrajo: Ben Whishaw, Pei-Pei Cheng, Andrew Leung, Peter Bowles, Naomi Christie

Lock Charmer (El cerrajero)


Argentina
Režija: Natalia Smirnoff
Igrajo: Esteban Lamothe, Erica Rivas, Yosiria Huaripata

To Kill a Man


Čile
Režija: Alejandro Fernandez Almendras
Igrajo: Daniel Candia, Daniel Antivilo, Alejandra Yanez, Ariel Mateluna

Viktoria


Bolgarija
Režija: Maya Vitkova
Igrajo: Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova, Mariana Krumova, Dimo Dimov

Wetlands (Feuchtgebiete)


Nemčija
Režija: David Wnendt
Igrajo: Carla Juri, Meret Becker, Axel Milberg, Christoph Letkowski

White Shadow


Tanzanija 
Režija: Noaz Deshe
Igrajo: Hamisi Bazili, James Gayo, Glory Mbayuwayu, Salum Abdallah


----------------------------
World Cinema Documentary
----------------------------


Uživate v glasbi Nicka Cava? Bi želeli več vedeti o njegovem ustvarjalnem procesu? Potem je 20,000 Days on Earth dokumentarec, ki ga nujno morate zapisati v svojo beležnico. Göran Hugo Olsso (The Black Power Mixtape 1967–1975) bo predstavil Concerning Violence – tema je kolonizacija in boj  kolonij za osvoboditev iz kolonialnega primeža. The Green Prince je dokumentarec o Palestincu, ki ga zlomijo v izraelskem zaporu in ga prepričajo, naj začne vohuniti za Izraelce. Happiness je zgodba o 8-letnem fantu iz majhne himalajske vasice, ki nestrpno pričakuje elektrifikacijo in dan, ko bo v svojem rojstnem kraju prvič lahko gledal televizijo. Iz južne Koreje prihaja Love Child, film, ki govori o tragični smrti dojenčka, ki je umrl od podhranjenosti. In kaj sta počela starša, medtem ko je otrok umiral? Igrala sta igrice na internetu. 

Mr leos caraX  - filmofili najbrž ne potrebujejo dodatnih pojasnil – dokumentarec je posvečen liku in delu francoskega cineasta Leosa Caraxa. My Prairie Home – dokumentarno-glasbeni portret kanadskega glasbenika Raeja Spoona. The Notorious Mr. Bout govori o razvpitem Viktorju Boutu, vojnem profiterju, preprodajalcu orožja, podjetniku, ki je imel lastno letalsko družbo in človeku, ki je rad snemal dokumentarce! Return to Homs je zgodba iz Sirije, ki govori o dveh prijateljih, nogometašu in kamermanu, ki sta se priključila uporniškem gibanju. SEPIDEH – Reaching for the Stars pripoveduje o Iranki, ki želi postati astronavtka, We Come as Friends pa je še en doku, ki tematizira kolonializem. Kitajska je prva država, ki ustanavlja centre za zdravljenje odvisnosti od interneta. O tem govori Web Junkie zadnji dokumentarec iz te sekcije.


20,000 Days on Earth
VB
Režija: Iain Forsyth in Jane Pollard

Concerning Violence
Švedska
Režija: Göran Hugo Olsson 

The Green Prince
Izrael
Režija: Nadav Schirman

Happines
Francija
Režija: Thomas Balmes

Love Child
J. Koreja
Režija: Valerie Veatch

Mr leos caraX
Francija
Režija: Tessa Louise-Salome

My Prairie Home
Kanada
Režija: Chelsea McMullan

The Notorious Mr. Bout
Rusija, ZDA
Režija: Tony Gerber, Maxim Pozdorovkin

Return to Homs
Sirija
Režija: Talal Derki

SEPIDEH – Reaching for the Stars
Iran, Danska
Režija: Berit Madsen

We Come as Friends
Francija, Avstrija
Režija: Hubert Sauper

Web Junkie
Izrael
Režija: Shosh Shlam, Hilla Medalia

Ni komentarjev:

Objavite komentar