torek, 8. december 2015

Applesauce (2015)


Slovenski naslov: -
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Komedija 
Dolžina: 91' , Imdb 
Režija: Onur Tukel
Scenarij: Onur Tukel
Igrajo: Onur Tukel, Max Casella, Trieste Kelly Dunn, Jennifer Prediger, Dylan Baker, Karl Jacob


Moram priznati, da nikoli nisem bil nor na jabolčno čežano, podobno velja za pogovorne radijske oddaje. Toda gost, pretlačen kompot iz kuhinje ameriškega neodvisnega filmarja, igralca in slikarja Onurja Tukela je nekaj posebnega. Vlogo sladice boste morali odkriti sami, nekaj več pa vam lahko povem o vlogi, ki jo v zapletu ima pogovorna radijska oddaja, ki jo v večernih urah vodi kontroverzni voditelj Stevie Bricks. Ta vsak torek povabi svoje poslušalce, da z njim in ostalimi poslušalci podelijo skrivnost: v živem programu morajo razkriti najhujšo stvar, ki so jo storili v življenju. 

Za srednješolskega učitelja Rona Welza (Tukel) je to trenutek, ki iz spomina prikliče prepir, v katerega se zapletel še v študentskih letih. Še isti večer ga s soprogo Nicki (Trieste Kelly Dunn) čaka večerja z Lesom (Max Casella) in Kate (Jennifer Prediger), zakonskim parom, s katerim prijateljujeta že vrsto let. Ronu misel na najhujšo stvar, ki jo je storil v življenju ne da miru, zato med večerjo načne pogovor na to temo in se tudi izpove: v mladih letih je prišlo do spora med njim in neznancem, v katerem je krajšo potegnil neznanec. Ron je med begom z vso silo zaloputnil težka kovinska vrata in njegov zasledovalec je izgubil nekaj prstov desne roke. Njegovo izpoved sproži verigo dogodkov, ki bodo pošteno zakomplicirali življenja vseh vpletenih. Seveda, tudi Les in Kate kasneje v intimi njune spalnice začneta pogovor o grdih skrivnostih, Ron pa čez nekaj dni dobi paketek s čisto pravim odrezanim človeškim prstom. 
Onur Tukel je avtor, ki v relativni anonimnosti mumblecore scene že vrsto let snema svoje ultra low budget filme. Iz indie podtalja se je prebil šele lani, s horor komedijo Summer of Blood (ogled me še čaka), zgodbo o mizantropu in vampirskem luzerju z romantičnimi nagnjenji. V svojih delih najraje prepleta grozo in humor in tudi Applesauce je ena izmed variacij tega preizkušenega recepta, vendar je njegove filme težko uvrstiti v zgolj eno ali dve žanrski niši. Njegov najnovejši izdelek je istočasno tudi drama, ki na resno-komičen način secira razmerja med partnerji, eden izmed osrednjih motivov je tudi maščevanje, oziroma človekova nagnjenost, da ob čustveni ali telesni prizadetosti izvaja povračilne ukrepe ali o njih vsaj fantazira.  

Tukel se tu ne ustavi: v zgodbo preko osrednjega lika srednješolskega učitelja vpne debato o ameriški zunanji politiki in ameriškem odnosu do sveta pred in po 11. septembru, ter jo na interesanten način poveže z vsem, kar se junaku dogaja v njegovem zasebnem življenju. Učitelj, ki v svojih učencih poskuša obuditi pozabljene občutke empatije in razumevanja za težave drugih, ter opozoriti na nepotrebno vzbujanje strahu in paranoje, se kmalu tudi sam začne počuti enako, ko mu skrivnostni maščevalec na nepričakovanih mestih začne »nastavljati« nove kose človeškega trupla.

Applesauce je eden tistih filmov, ki mu kljub širni načetih vprašanj in odsotnosti otipljivejše idejno-sporočilne osredotočenosti uspeva vse skupaj povezati v smiselno, in, kar je še bolj pomembno, izjemno zabavno celoto. Nekateri deli zgodbe morda nimajo prave teže (npr. vloga radijskega voditelja), toda jedro še vedno tvori odlična študija partnersko-prijateljskih razmerij, dobri nastopi glavnih igralcev in štirje zanimivi karakterji, ob katerih se nikoli ne dolgočasimo. Prebral sem nekaj intervjujev z režiserjem, v katerih je ta povedal nekaj več o svojem ustvarjalnem procesu. Med drugim je razložil, da v njegovih filmih določene karakterne lastnosti, situacije in zapleti pogosto preslikavajo dejanske dogodke in osebe. Ti elementi so včasih avtobiografski, včasih temeljijo na izkušnjah prijateljev in znancev. V Tukelu vidim nekonvencionalnega avtorja, ki zna te fragmente oseb, dogodkov in stališč združiti v štorijo z visoko razvedrilno vrednostjo. Zato z veseljem čakam na njegov naslednji projekt, vmesni čas pa je kot naročen ogled njegovih starejših stvaritev.        


Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar