sreda, 20. januar 2016

Sundance 2016





Januar je tradicionalno rezerviran za Sundance, največji in najpomembnejši festival neodvisnega filma. Od 21. do 31. januarja bodo v Park Cityju iskali nove talentirane avtorje in filme, ki bodo nadomestili The Diary of a Teenage Girl, Me and Earl and the Dying Girl, Dope, Jamesa Whita in ostale krasne filme, ki nam jih je serviral lanski Sundance. Tudi letos v osrednji  tekmovalni sekciji US Dramatic najdemo veliko zanimivih naslovov in med 16-imi filmi se gotovo skriva kakšen izmed vrhuncev letošnjega leta.  V tem prvem prispevku bom na kratko predstavil vseh 16 igranih filmov in pregled najzanimivejših filmov zbranih v dokumentarnem sklopu U.S. Documentaries. Izjemno kvaliteten dokumentarni program vsako leto navrže kar nekaj odmevnih filmov in najbrž se tudi med letošnjo bero filmov skrivajo novi The Wolfpack, Cartel Land, Meru



US DRAMATIC


As you are


Režija: Miles Joris-Peyrafitte
Igrajo: Owen Campbell, Charlie Heaton, Amandla Stenberg

Policijska preiskava je uvod v zgodbo postavljeno na začetek 90-ih, ki govori o treh najstniških prijateljih:  Jacku, Marku in Sarah. Film iz več alternativnih perspektiv rekonstruira ključne dogodke iz preteklosti in tako sestavlja celovito sliko razmerij in okoliščin, v katerih se je njihova zgodba tragično razpletla.

Christine




Režija: Antonio Campos
Igrajo: Rebecca Hall, Michael C. Hall, Maria Dizzia, Tracy Letts, J. Smith-Cameron

Pripoved postavljena v 70-ta leta govori o 29-letni Christine (Rebecca Hall), ambiciozni televizijski novinarki, ki se v neizprosne, izrazito tekmovalnem moškem svetu poskuša izboriti za svoje mesto pred kamerami.

Equity




Režija: Meera Menon
Igrajo: Anna Gunn, James Purefoy, Sarah Megan Thomas

V filmskih zgodbah o dogajanju na finančnih trgih, borznih špekulacijah in podobnih »Wall Street« izdelkih so nosilne vloge skoraj izključno rezervirane za moške. Drugi celovečerec ameriške režiserke Meere Menon je prvi film, ki na ta teritorij pošilja žensko protagonistko (Anna Gunn iz serije Kriva pota), pomembno uslužbenko investicijske banke, ki po razkritju finančnega škandala mora razvozlati zapleten korupcijski klopčič.

Goat




Režija: Andrew Neel
Igrajo: Nick Jonas, Ben Schnetzer, Virginia Gardner

19-letni fant pride na kolidž in se pridruži isti bratovščini, v kateri je že njegov starejši brat. Svojo pripadnost bratovščini in lojalnost starejšem bratu mora dokazati s prestajanjem niza brutalni preizkusov.

Joshy




Režija: Jeff Baena
Igrajo: Thomas Middleditch, Adam Pally, Alex Ross Perry

Kaj storiti z že planirano fantovščino, če poroka tik pred zdajci pade v vodo?  Za Josha je to priložnost za ponovno obuditev vezi s prijatelji, ki so v času njegovega predporočnega življenja bili potisnjeni na stranski tir. Odloči se, da bo zabavo vseeno speljal, kot je sprva bilo načrtovano.

Lovesong




Režija: Kim So Yong
Igrajo: Jena Malone, Riley Keough, Brooklyn Decker

Ameriško-korejska režiserka Kim So Yong  je pripravila zgodbo o dveh prijateljicah, mladi mamici Sarah in njeni samski prijateljici Mindy, ki se nepričakovano odpravita na krajše potovanje,  na katerem bo njuno prijateljstvo dobilo nov, globlji pomen.

Morris from America




Režija: Chad Hartigan
Igrajo: Markees Christmas, Craig Robinson, Carla Juri

13-letni Morris  je temnopolti Američan, ki se je pred kratkim preselil v Nemčijo. Film je coming-of-age zgodba, ki v fokus postavi njegov  odnos z očetom in prvo romantično epizodo z lokalno punco.

Other People




Režija: Chris Kelly
Igrajo: Jesse Plemons, Molly Shannon, Bradley Whitford

David je neuspešen scenarist, ki mu v zadnjem obdobju ne cvetijo rože. Pred kratkim se je razšel z dolgoletnim fantom in ker v New Yorku zanj ni pravega dela, se po desetih letih odloči vrniti domov v Sacramento. Pomagal bo resno bolni materi in se poslušal prilagoditi na življenje z veliko mlajšimi sestrami in konservativnim očetom.      

Southside With You




Režija: Richard Tanne
Igrajo: Vanessa Bell Calloway, Parker Sawyers, Tika Sumpter

Barack Obama je še pred iztekom drugega mandata dobil svoj film. Gre za biografsko romantično dramo, ki nas popelje v leto 1989, v poletno popoldne v katerem sta se na prvem zmenku dobila bodoči ameriški predsednik in njegova soproga Michelle.    

Spa Night




Režija:  Andrew Ahn
Igrajo: Linda Han, Ho Young Chung, Tae Song

David je mladi potomec prve generacije korejskih priseljencev, ki ob propadu družinskega biznisa poskuša finančno pomagati družini. Zaposli se v korejskem wellness centru, kjer se prvič sreča s skrivnim svetom istospolnega seksa. Mladenič na občutljivem prehodu iz otroštva v odraslost ni prepričan, ali ga homoseksualnost odbija, ali privlači.

Swiss Army Man




Režija: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Igrajo: Mary Elizabeth Winstead, Daniel Radcliffe, Paul Dano

Moški se znajde na majhnem pustem otoku. Na otoku je tako dolgo, da je povsem izgubil upanje, da se bo kdajkoli vrnil domov. A ko morje nekega dne na obalo naplavi truplo neznanca,  moški sklene, da se ne bo vdal v usodo. S »tiho«podporo svojega novega mrtvega prijateljem  začne iskati izhod iz na videz brezizhodnega položaja.

Tallulah




Režija: Sian Heder
Igrajo: Uzo Aduba, Evan Jonigkeit, Tammy Blanchard

Razočarana in brezvoljna gospodinja z Beverly Hillsa se ne počuti najbolje v koži matere majhnega otroka. Za njo je  to obveznost, ki se je želi karseda hitro rešiti, zato brez  preverjanja najame  mlado neznanko in ji zaupa delo varuške, ter tako povleče potezo, ki bo spremenila življenja vseh vpletenih.

The Birth of a Nation




Režija: Nate Parker
Igrajo:  Gabrielle Union, Penelope Ann Miller, Jackie Earle Haley

Leta 1915 je D.W. Griffith posnel rasistično filmsko mojstrovino Rojstvo naroda. Stoletje kasneje smo pod identičnim naslovom  dobili celovečerni prvenec temnopoltega ameriškega igralca, režiserja in producenta Nata Parkerja. Izbira naslova vsekakor ni slučajna: film posnet po resničnih dogodkih pripoveduje zgodbo v Ameriki rojenega sužnja Nata Turnerja, ki je vodil najuspešnejši upor sužnjev v ameriški zgodovini.

The Free World




Režija: Jason Lew
Igrajo: Boyd Holbrook, Elisabeth Moss, Octavia Spencer

Moški pride na prostost po prestajanju dolgoletne zaporne kazni. Obsojen je bil za zločin, ki ga ni zagrešil, a to je zdaj preteklost, ki jo želi čim prej pustiti za sabo. Dela v zavetišču za zlorabljene živali in se poskuša prilagoditi na življenje na prostosti. Nato spozna prijetno, nesrečno poročeno žensko, ki se želi izmuzniti iz objema svojega zlobnega moža.  

The Intervention



Režija: Clea DuVall
Igrajo: Ben Schwartz, Natasha Lyonne, Clea DuVall, Alia Shawkat, Cobie Smulders, Melanie Lynskey

Štirje pari se skupaj odpravijo na krajši oddih. Sproščanje v družbi dobrih prijateljev je vedno dobrodošlo, sploh če je večji del družbe razpoložen za zabavo. A to pot je namen skupnega druženja drugačen, saj en zakonski par ne ve, da v resnici gre za nekakšno skupinsko intervencijo, ki za cilj ima rešitev njunega zakona.


White Girl



Režija: Elizabeth Wood
Igrajo: Adrian Martinez, India Menuez, Chris Noth, Justin Bartha

Leah je bela študentka, ki je za dobro zabavo pripravljena storiti marsikaj. Za dobro voljo najpogosteje poskrbi gandža, občasno tudi kokain. Nato se Leah speča z Bluejem, mladim in čednim preprodajalca mamil in že čez nekaj dni začne oskrbovati prijatelje in znance z drogo. Leah naenkrat živi svoje sanje: njen fant je vroč, denarja več kot dovolj, mamil prav tako. »Idilo« prekine policija, ki aretira Blueja, Leah pa naenkrat ostane sama z zajetnim kupčkom kokaina.



US DOCUMENTARIES



Audrie & Daisy
Režija:  Jon Shenk, Bonni Cohen


Author: The JT LeRoy Story
Režija: Jeff Feuerzeig


  Gleason
Režija: Clay Tweel


Holy Hell
Režija: Will Allen


How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can't Change
Režija: Josh Fox


Jim: The James Foley Story
Režija: Brian Oakes


Kate Plays Christine
Režija: Robert Greene


Kiki
Režija: Sara Jordenö


Life, Animated
Režija: Roger Ross Williams


Newtown
Režija: Kim A. Snyder


NUTS!
Režija: Penny Lane


Suited
Režija: Jason Benjamin


The Bad Kids
Režija: Lou Pepe, Keith Fulton


Trapped
Režija:Sari Gilman, Dawn Porter


Uncle Howard
Režija: Aaron Brookner


Weiner

Režija: Elyse Steinberg, Josh Kriegman

Ni komentarjev:

Objavite komentar