sobota, 13. februar 2016

Kurnaz - Fünf Jahre Leben [Five Years] (2013)






Drugi naslovi: Five Years
Slo naslov: Pet let
Država: Nemčija, Francija
Leto: 2013
Dolžina: 95',  Imdb
Žanri: Drama  
Slo recenzija:
Režija: Stefan Schaller
Scenarij: Stefan Schaller
Igrajo: Sascha Alexander Gersak, Ben Miles, Marc Hodapp,  Tayfun Bademsoy, Burak Yigit


[SLO]


Resnična zgodba o Nemcu turškega rodu Muratu Kurnazu, po krivici zaprtem v zloglasni ječi za politične obsojence v Guantánamu – enem najstrašnejših zaporov na svetu, kjer goli boj za preživetje zahteva skoraj nadčloveške napore.

Nemec turškega rodu Murat Kurnaz je bil od leta 2001 do leta 2006 zaprt v ameriških jetniških taboriščih v Afganistanu ter v kubanskem zalivu Guantánamo Bay. Kot mladi, komaj 19-letni spreobrnjenec v islam je bil na verskem romanju v Pakistan, ko so ga aretirali zaradi suma terorizma. Film temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje njegovo zgodbo: kako so ga mučili in nepretrgoma zasliševali v neusmiljenem zaporu v Guantánamu. Zgodba se osredotoča na odnos med Kurnazom in njegovim ameriškim zasliševalcem Gailom Holfordom, ki skuša pridobiti njegovo zaupanje, da bi Kurnaz priznal očitana dejanja, medtem ko se nadaljuje fizično in psihološko mučenje. Potrebni sta železna volja in neomajnost, da bi v takih okoliščinah Kurnaz lahko ohranil prepričanje o lastni nedolžnosti. (Vir: www.hbo.si)

[ENG]


How Murat Kurnaz ended up in Guantanamo Bay is a mysterious story. 5 YEARS investigates the psychological aspect of this endless and unjustified "imprisonment" where Kurnaz had to endure never ending physical and psychological torture.



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar