torek, 29. marec 2016

Bone Tomahawk (2015)




Slo naslov: Bojna sekira 
Država: ZDA, VB
Leto: 2015
Dolžina: 132',  Imdb
Žanri: Western, Grozljivka   
Slo recenzija: Filmoljub, Mladina
Režija: S. Craig Zahler
Scenarij: S. Craig Zahler
Igrajo: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins, Lili Simmons, David Arquette

SLO

[Zgodba]

Ko ljudožersko pleme ugrabi prebivalce mesteca Bright Hope na Divjem zahodu, se nenavadna skupina revolverašev pod vodstvom šerifa Franklina Hunta poda v reševalno akcijo. Toda sovražnik je bolj surov in mogočen, kot so si možje sprva predstavljali. Kurt Russell vodi zvezdniško misijo (Patrick Wilson, Matthew Fox in sijajni Richard Jenkins) v smrtno nevarnost, jetništvo in nekaj precej humornih zapletov.

[O avtorju]

S. Craig Zahler, pisatelj, glasbenik in direktor fotografije, z režijskim prvencem brez truda pokaže, da imamo opraviti z inteligentnim, duhovitim scenaristom in do kraja suverenim režiserjem. Toda še več, Bojna sekira je absolutni unikat: križanec žilavega vesterna in kanibalske grozljivke, ki jemlje svoja žanra smrtno resno ter zamenja parodiranje in samoironijo sodobnih vestern komedij s pristnim in nepričakovanim duhom optimizma (Bright Hope …), humorja in človekoljubnosti. In Kurt Russell se že dogo ni počutil tako doma kot v Bojni sekiri. To ni repriza Wyatta Earpa, to je vrnitev h Carpenterju. Snake Plissken is alive and well. (Via kinodvor.org)

[Iz prve roke]

»Nikoli še nisem posnel kakšnega teh čisto neodvisnih filmov. Ko sem prebral, da bo zagotovo postal kultna klasika, sem se pošteno nasmejal. Zdaj to za filme, v katerih igram, rečejo že vnaprej! Med vrsticami to pomeni, da filma ne bodo uspešno promovirali, da ga ne bo nihče razumel, da kritiki ne bodo vedeli, v katero kategorijo naj ga vtaknejo, in bo po desetih minutah potonil v pozabo. Posnel sem precej filmov, ki spadajo v to kategorijo. Posneli smo jih, bili so napačno razumljeni ali preprosto tako drugačni, da niso ustrezali normativom. Sem spadajo Escape From New York, Big Trouble in Little China, Used Cars, pa tudi Overboard in Tombstone. Vsaj deset sem jih posnel! In s tem ni nič narobe. Mislim, da bo tudi Tarantinov Death Proof padel v to kategorijo. K meni prihajajo ljudje, ki niso filma nikoli videli, ker preprosto niso slišali zanj. Mislim, da se bo nekaj takega pripetilo tudi Bojni sekiri. Veliko ljudi ne bo niti slišalo za ta film. Prišel bo in odšel. Toda popolnoma sem prepričan, da bodo ljudje čez petnajst let pristopili k meni in rekli: 'Veš, kaj sem pravkar videl? Bojno sekiro! Bilo je fantastično, človek! Kaj za vraga je ta film?' … Stvor je prišel ven isto leto kot E.T., ampak mi smo imeli vesoljca, ki ga večina publike ni mogla gledati! To je bila zgodba o paranoji, ki jo je z izjemno veščino posnel mojster. Ampak takrat je bil edini odziv 'Kaj za vraga pa je to? Kako sploh rečete temu žanru?' Danes velja film za absolutno klasiko. Spada med grozljivke najvišjega ranga. … Velik del življenja sem gravitiral k tem filmom in Bojna sekira je eden izmed njih.«  - Kurt Russell 

ENG

[Story]

When a group of cannibal savages kidnaps settlers from the small town of Bright Hope, an unlikely team of gunslingers, led by Sheriff Franklin Hunt, sets out to bring them home. But their enemy is more ruthless than anyone could have imagined, putting their mission - and survival itself - in serious jeopardy. This is a gritty action-packed thriller chronicling a terrifying rescue mission in the Old West.

[RT Critics Consensus] 

Bone Tomahawk's peculiar genre blend won't be for everyone, but its gripping performances and a slow-burning story should satisfy those in search of something different.



Ocena




1 komentar: