sreda, 30. marec 2016

Risttuules [In the Crosswind] (2014)



Slo naslov: V vojnem vrtincu 
Država: Estonija
Leto: 2014
Dolžina: 90',  Imdb
Žanri: Drama, Zgodovinski   
Slo recenzija: -
Režija: Martti Helde
Scenarij: Martti Helde, Liis Nimik
Igrajo: Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Ingrid Isotamm, Einar Hillep 


SLO

[Zgodba]

V noči 14. junija 1941 so na tisoče prebivalcev Litve, Latvije in Estonije – tiste, ki jih je sovjetski režim (ta je leto poprej te dežele samovoljno priključil sovjetskemu imperiju) označil za »protisovjetske elemente« – nasilno strpali v vagone in jih odpeljali v najbolj odročne predele Sibirije. Družine so načrtno razbijali, v ljudeh pa s prisilnim delom in neživljenjskimi razmerami dušili vsakršno misel na upor. Pripoved se usmeri predvsem k zgodbi Erne, študentke filozofije in mlade mamice, ki je bila v gulagu zaprta s svojo hčerkico. Tu sta bili z drugimi ženskami in otroki zaprti kar petnajst let. Ves ta čas se je Erna oklepala spomina na dom, po katerem je tako hrepenela.

Hipnotični niz ekspresivno silovitih črno-belih podob, oživljenih tableaujev, s katerimi nas mladi cineast popelje v nenavaden prostor med tistim, kar je ujeto v mirovanju, in tistim, kar se neprestano giblje, med uradno zgodovino in intimno izkušnjo življenja. (Vir: Kinodvor)

[Iz prve roke]

»Navdihnil me je Ernin stavek: 'Zdi se mi, kot bi se čas ustavil. Moj um potuje po Sibiriji, vendar so moje misli doma.' Potem me je zadelo, da moram za izražanje enakih čustev skozi kamero uporabiti vizualni jezik. Žive slike ali tableaux vivant so se zdele prava odločitev, saj sem hotel, da občinstvo v nekem smislu navdajajo enaka občutja.« (Martti Helde)

[Martti Helde]

Rojen leta 1987 v Talinu, Estonija. Na Baltski šoli za film in medije je uspešno opravil študij filmske režije, nato pa svoje znanje poglabljal na delavnicah in tečajih po Evropi in Združenih državah. Trenutno opravlja podiplomski študij gledališke režije. S svojimi projekti je opozoril nase že med študijem, z nekaterimi pa je osvojil tudi nagrade in priznanja. V vojnem vrtincuje njegov celovečerni prvenec.

ENG

[Synopsis]

14 June 1941. Without warning tens of thousands of people in Estonia, Latvia and Lithuania were removed from their homes. Without any sort of trial men faced being sent to prison camps and women and children were deported to Siberia. The aim of this extraordinary operation – carried out on the orders of Soviet leader Joseph Stalin – was to purge the Baltic countries of their native inhabitants.
Erna, happily married and the mother of a young daughter, is sent to Siberia. For her, time takes on another dimension. Fighting starvation and humiliation in inhuman conditions, her soul seeks and finds freedom in the letters she sends to her husband who has been sentenced to prison camp. Even so, the years in Siberia rob Erna of something much more precious than just her youth.
This film is based on a true story and uses extraordinary visual techniques and language to tell the heart-wrenching tale of the fate of thousands of Estonians.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar