sreda, 23. marec 2016

Welcome to Leith (2015)



Slo naslov: Dobrodošli v Leithu 
Država: ZDA
Leto: 2015
Dolžina: 86',  Imdb
Žanri: Dokumentarni, Triler    
Slo recenzija: Delo, Mladina
Režija: Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker
Scenarij: Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker
Igrajo: Craig Cobb, Ryan Schlock

[SLO]

Via  FDF.si


Leith, mestece s 24 prebivalci v Severni Dakoti, je bilo mirna, tesno stkana družinska skupnost ..., dokler se tja ni preselil Craig Cobb, postaran, na videz rahlo ekscentričen nemarnež, za katerega se je postopoma izkazalo, da je eden najbolj poznanih ameriških neonacistov. Cobbovi naklepi so bili hitro jasni: z nakupom poceni zemljišč v Leithu in s priseljevanjem somišljenikov je nameraval podeželsko idilo spremeniti v središče belega suprematizma, še več, dobiti je želel večino v mestnem svetu in prevzeti oblast! Lokalna skupnost iz sosednjih mest se je organizirala in začela protestirati, toda Cobb in vse številčnejši oboroženi črnosrajčniki v Lethu so bili zaščiteni z ustavo in prvim amandmajem. Kar ni preprečilo vse večjih trenj med prišleki in domačini, ki so se nenadoma znašli v nočni mori … 

"Film je navsezadnje kavbojski spoprijem, ki zastavlja vprašanje, kako se izolirana skupnost odzove na z zakonom zaščiteno različico ekstremizma. Mislim, da je veliko ljudi v mestecu težko sprejelo zamisel, da ima Cobb zakonske pravice, težko je bilo njegova prepričanja razmejiti od resničnih dogodkov v mestecu. […] Nismo želeli posneti filma, ki ne bi obravnaval obeh strani, vseh stališč. Zelo preprosto bi bilo prikazati le zgodbo prebivalcev Leitha, vendar nas to ni zanimalo. Želeli smo povedati tudi Cobbovo zgodbo in predstaviti njegove namere. Saj v tem je bilo bistvo." (Michael Beach Nichols) 

[ENG]

Leith, North Dakota, is a ghost town with 24 residents. Its inhabitants are mostly farmers or ranchers, working land passed down from generation to generation. In 2012, an outsider named Craig Cobb moved in and started buying up property. It turns out he was a notorious white supremacist plotting a takeover of the city government in Leith.



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar