sreda, 11. maj 2016

The Iron Ministry (2014)



Slo naslov: Ministrstvo za železnice
Država: ZDA
Leto: 2014
Dolžina: 82',  Imdb
Žanri: Dokumentarni  
Slo recenzija: RTV SLO, Radio Študent 
Režija: J.P. Sniadecki
Scenarij: J.P. Sniadecki
Igrajo:

[SLO]

Vir: FDF


Režiser je polna tri leta s kamero potoval po neskončnih železniških progah Kitajske, ki bo v kratkem država z najbolj razvejano železniško mrežo na svetu. Sniadecki, član znamenitega Harvard Sensory Ethnography Laba, ki je pobudil nekatere sodobne dokumentarno-eksperimentalne mejnike (Sweetgrass, Leviathan), je ustvarjal zunaj omenjenega produkcijskega okolja, a to filmu ne jemlje prepoznavne zvočno-antropološke poetike in estetike. Kamera je vedno tesno vpeta v dogajanje, avtor se poljubno vmešava v pogovore v povečini natrpanih vagonih, skratka, film, ki sprva abstraktno prikazuje detajle železniške kompozicije, postopoma postane rahločuten portret Kitajske, tamkajšnje študentske generacije in delavskega razreda. Ljudem, ki spregovorijo o problemih in pozitivnih lastnostih sodobne Kitajske, železnica še vedno pomeni glavno prevozno sredstvo; vlak je z vsemi pritiklinami, kaotičnostjo, umazanijo in prenapolnjenostjo seveda metafora sodobne kitajske družbe. 

Naslov ima različne pomenske odtenke. 'Železo' je po eni strani povezano z železnicami, železniškimi progami, vlaki ipd. Po drugi strani je v zvezi s pojmi razvoja, napredka in modernosti. Na drugi, bolj posredni ravni, pa se sklicuje na umetnost vladanja kitajske komunistične stranke: t. i. 'železne riževe sklede' kolektivizma (ta je dozdevno zagotavljala hrano za vse) in nenehne 'železne roke' družbenega nadzora, ki je kljubovala vsem prizadevanjem za mehki pristop. (J. P. Sniadecki) 

[ENG]


Filmed over three years on China's railways, THE IRON MINISTRY traces the vast interiors of a country on the move: flesh and metal, clangs and squeals, light and dark, language and gesture. Scores of rail journeys come together into one, capturing the thrills and anxieties of social and technological transformation. THE IRON MINISTRY immerses audiences in fleeting relationships and uneasy encounters between humans and machines on what will soon be the world's largest railway network


Ocena




Ni komentarjev:

Objavite komentar