nedelja, 9. oktober 2016

Mediterranea (2015)



Slo naslov: Sredozemlje 
Država: Italija, Francija, ZDA
Leto: 2015
Dolžina: 107',  Imdb
Žanri: Drama   
Slo recenzija: -
Režija: Jonas Carpignano
Scenarij: Jonas Carpignano
Igrajo: Alassane Sy, Koudous Seihon, Aisha , Paolo Sciarretta, Annalisa Pagano, Davide Schipilliti

[SLO]

Via Kinodvor


Da bi svoji družini v Burkina Fasu omogočil dostojno življenje, se Ayiva skupaj s prijateljem Abasom vkrca na enega izmed begunskih čolnov, ki iz severne Afrike vsak dan odplujejo proti Evropi. Ob prihodu v Italijo pribežnike zajame obmejna policija in jih odpelje v center za tujce. Če želita ostati v »obljubljeni« deželi, sta si Ayiva in Abas primorana v treh mesecih poiskati pogodbeno delo, ob tem pa se vsak dan spopadata z naraščajočo nestrpnostjo domačinov.

Režiser Jonas Carpignano postavi ogledalo kruti migracijski politiki današnje Evrope.


Cilj mi nikoli ni bil narediti nekaj, kar bi bilo pretirano didaktično in poskušati spremeniti italijansko politiko. Dovolj mi je že, če ljudje prenehajo gledati nanje kot na skupino migrantov ali imigrantov in začnejo razmišljati o njih kot posameznikih. Bolj kot se lahko poistovetimo z njimi in uzremo del sebe v njihovi izkušnji, več sočutja se bo zganilo v ljudeh. (Jonas Carpignano)

[ENG]


Ayiva recently left his home in Burkina Faso in search of a way to provide for his sister and his daughter. He takes advantage of his position in an illegal smuggling operation to get himself and his best friend Abas off of the continent. Ayiva adapts to life in Italy, but when tensions with the local community rise, things become increasingly dangerous. Determined to make his new situation work he attempts to weather the storm, but it has its costs.


Ocena


1 komentar: