četrtek, 3. november 2016

Captain Fantastic (2016)


Slo naslov: Kapitan Fantastični
Država: ZDA
Leto: 2016
Dolžina: 118' ,  Imdb
Žanri: Komedija, Drama, Romantični  
Slo recenzija: ARS, Filmstart, Filmflow
Režija: Matt Ross
Scenarij: Matt Ross
Igrajo: Viggo Mortensen, George MacKay, Frank Langella, Kathryn Hahn, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton


[SLO]

Via Kinodvor

zgodba


Ben je predan oče in zagrizen zagovornik svojih idealov, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda, onkraj civilizacije, vzgaja in uri svojih šest otrok, da bi lahko odrasli v izjemne osebe. Toda ko mora družina po tragičnem dogodku zapustiti paradiž in se podati v svet, so Benova predstava starševstva in nauki, ki jih odločno vceplja otrokom, pred težko preizkušnjo.

Hkrati humorna in pretresljiva, zlasti pa ganljiva drama o nekonvencionalni družini, ki mora zapustiti svoj dom sredi ameriške divjine, da bi zaživela v svetu, v katerega ne verjame. Nagrada za najboljšo režijo v sklopu Posebni pogled letošnjega Cannesa, kjer je film požel stoječe ovacije.

zanimivosti


V času priprav na snemanje filma je režiser Matt Ross igralcu Viggu Mortensenu poslal zaboj knjig, med katerimi so bili vodnik za preživetje v divjini ameriškega naravoslovca Toma Browna, besedila filozofa in lingvista Noama Chomskega ter znanstvenika, pisatelja in Pulitzerjevega nagrajenca Jareda Diamonda. Priporočeno čtivo je predstavljalo konceptualni okvir znanja, ki naj bi ga Ben in njegova družina posedovali. Na režiserjevo začudenje se je izkazalo, »da je Viggo vse te knjige že prebral.

iz prve roke


Fascinira me problematika starševstva in starševske vzgoje. Ben se je odrekel zunanjemu svetu in osebnim ambicijam, da bi svoje življenje posvetil cilju postati kar najboljši oče. Toda vprašanje je, ali je postal najboljši oče na svetu ali pa morda najslabši. Je njegovo početje noro ali naravnost fantastično? /…/ Moja mati je bila pristašinja alternativnih oblik bivanja. Ko sem bil otrok, se temu ni reklo življenje 'onkraj udobij civilizacije', toda živeli smo v komunah v severni Kaliforniji in Oregonu, sredi ničesar, brez televizije in druge sodobne tehnologije. Še posebej težko mi je bilo v adolescenci. Ko so me začela privlačiti dekleta, sem bil ločen od svojih vrstnikov. Moji prijatelji so živeli daleč stran. V takšni situaciji se v filmu nahaja Bo, najstarejši sin, medtem ko je za mlajše otroke tovrstno življenje še vedno pustolovščina. /…/ Sprašujem se, ali je pametno dovoliti otrokom, da so ves čas priklopljeni na elektronske naprave. Toda enako bi se lahko vprašali, ali je odgovorno pustiti otroku, da igra ragbi. Sam sem ga v otroštvu ves čas igral, čeprav številni dokazi pričajo, kako nevaren šport je to. Da bi tvegali, vam ni treba živeti v gozdu ali plezati z otroki po skalah, kot to počne Ben. /…/ Želim si, da bi bil dovolj pogumen in nesebičen, da bi se za otroke odrekel svojim ustvarjalnim ciljem in karieri. Za Bena postane vse, kar je počel prej, drugotnega pomena v primerjavi z vzgojo otrok. Toda odrekanje ima svojo ceno – in to je v resnici srž tega filma.
[Matt Ross]


Ni mi bilo treba na dolgo in široko raziskovati sožitja z naravo in življenja v divjini. Nekoč sem živel v severnem Idahu, v okolju, ne dosti drugačnem od tistega, kjer uvodoma spoznamo družino Cash. Ko sem se pripravljal na vlogo, sem se za nekaj časa vrnil tja. In nazadnje sem se iz Idaha odpravil v Washington s tovornjakom, polnim najrazličnejše šare, ki se mi je zdela prikladna. Moj prihod je bil videti kot prizor iz filma Vaški milijonarji (The Beverly Hillbillies). Pred začetkom snemanja sem nekaj časa bival na lokaciji. Veliko knjig, ki jih vidite na avtobusu in v našem domu, sem prinesel s seboj. Moji so tudi kanu in nekaj koles, kuhinjskih pripomočkov, nožev in oblek. Prinesel sem kup sadik za vrtiček ob tipiju. Rad prispevam lastne reči, če so primerne za film.«
[Viggo Mortensen]

[ENG]


Ben and Leslie Cash have long lived largely off the grid with their offspring - Bodevan, Kielyr, Vespyr, Rellian, Zaja and Nai - in a cabin in the mountains of Washington state. The parents have passed their ideals to their children, namely socialism (in its various forms) and survivalism. With the former, Ben considers most of western society as being fascist, especially corporate America. With the latter, he figures that no one will or should be there for you, so you better learn how to take care of yourself in all its aspects. As such, the children have been subject to vigorous physical training, know how to deal with minor bumps, bruises, cuts, sprains and even fractures, and know how to hunt, forage and grow their own food. The children are also non-registered home schooled, meaning that they have no official academic records. Ben and Leslie have tried to make the children critical thinkers, however within the context of their ideals. [Imdb]



Ocena






Ni komentarjev:

Objavite komentar