petek, 16. december 2016

Sunset Song (2015)



Slo naslov: Pesem somraka
Država: VB
Jezik: Angleščina
Leto: 2015
Dolžina: 135',  Imdb
Žanri: Drama 
Slo recenzija: -
Režija: Terence Davies 
Scenarij: Michael McDonough
Igrajo: Agyness Deyn, Peter Mullan, Kevin Guthrie, Mark Bonnar, Ron Donachie 

Via Liffe

[SLO]


Vizualno impresivna pripoved epskih razsežnosti, ki prek človekove povezanosti z naravo osvetljuje težak položaj žensk v prvi polovici prejšnjega stoletja. 

Chris se kljub prelepi naravi, ki jo ponuja škotski Aberdeen, ne počuti dobro. Življenje na deželi je trdo in neizprosno, njen oče pa pravi tiran brez posluha za kaj drugega kot kmetovanje, še posebej za njeno skrito željo, da bi zapustila domačijo in postala učiteljica. Chris spozna Ewana, se z njim poroči in se odreče svojim sanjam. A ko njen mož ob začetku prve svetovne vojne obleče uniformo in odide, ji ne preostane drugega, kot da se doma z vsem močmi bori za samostojnost ... Filmska priredba prvega dela trilogije A Scots Quair Lewisa Grassica Gibbona.

Želim, da moj gledalec verjame, da sem poskušal povedati resnico. To bo morda dolgočasna resnica, saj vsem nisem po volji, zame je treba imeti izbran okus. /.../ Film sem posnel iz srca. Vse, kar prosim, je, da ga gledate s svojim, in če vam ne bo všeč, morate to izraziti.
(Terence Davies)

[ENG]


Spanning the 1910 decade, six years in the life of a girl named Chris, one of the numerous children of a tyrannical Scottish farmer. Years of high hopes and of disillusionment, of mirth and sorrow, of dreaming and toiling, of sweetness and violence, of love and hate, of peace and war. And in the end, the dignified loneliness of a new Chris, a woman who seems to have gone through several lives, now and forever as one with the land, the earth eternal... [Imdb]


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar