sreda, 8. november 2017

Ozark (2017– ) (1. sezona)

Foto: Imdb

Slo naslov: Ozark
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 10x 60'Imdb
Žanri: krimi, drama, triler  
Režija: Jason Bateman, Daniel Sackheim...
Scenarij: Bill Dubuque, Mark Williams
Igrajo: Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz, Julia Garner, Skylar Gaertner, Jordana Spiro, Esai Morales, Jason Butler Harner, Peter Mullan 


Jason Bateman je Marty Byrde, uspešen finančni svetovalec, ki skupaj z nekaj prijatelji vodi uspešno investicijsko podjetje. Poročen je z Wendy (Laura Linney), s katero ima 15-letno hčerko in 13-letnega sina. Družina je finančno dobro priskrbljena, saj je Marty s svojimi naložbami zaslužil lepo vsoto, toda Byrdovi s svojim življenjskim slogom ne izstopajo iz povprečja. V manjši meri zato, ker nikoli ne veš, kdaj lahko izgubiš ves ta denar, v večji pa zato, ker Marty s sodelavci že nekaj česa "pere" umazani denar za mogočni mehiški narko kartel. Marty ve, da se v njegovem poslu ni dobro po nepotrebnem izpostavljati in tega načela se zvesto drži. Več kot zadovoljen je s tem kar ima, toda ko njegovi mamilarski šefi odkrijejo, da je v številnih transakcijah z njihovih računov "izhlapelo" več milijonov njegovo in življenja njegovih najbližjih obvisijo na nitki. Marty je vsekakor dovolj pameten, da ve, da od kartela ne smeš ukrasti denarja, manj inteligentni pa so bili njegovi partnerji. Za svoje napake so plačali ultimativno ceno, Marty pa je kartel prepričal, da bo veliko bolj koristil njihovim interesom živ. Svoje trditve lahko dokaže le, če bo kos sila zahtevni nalogi: v kratkem času mora "oprati" zajetno vsoto denarja in v celoti nadomestiti denar, ki so ga ukradli njegovi partnerji. Zato se z družino preseli u Ozark, ruralno turistično destinacijo, ki ponuja številne možnosti za investiranje umazanega denarja.

Foto: Imdb

Ozark je projekt scenarističnega tandema Bill Dubuque – Mark Williams, ki je z zgodbo o družinskem človeku, ki zaide na kriva pota in postane "pralec" mamilarskega denarja tako navdušil Jasona Batemana, da je ta poleg glavne vloge prevzel še vlogo izvršnega producenta, ter lastnoročno režiral štiri epizode. Idejni tvorec serije Dubuque je pred Ozarkom imel nekaj izkušenj s sorodnimi temami – spisal je scenarij za akcijsko kriminalko Računovodja (The Accountant, Gavin O'Connor, 2016), v katerem Ben Affleck opravlja računovodske storitve za zločinske organizacije. Zgodba Martyja Byrda je torej še ena variacija na temo skrivnih povezav med kriminalom in gospodarstvom, to pot v televizijskem formatu, ki ustvarjalcem praviloma dopušča več ustvarjalnosti pri razvoju zgodbe in karakterizaciji likov. Potencial za zanimivo zgodbo je torej obstajal, a je ta po moji oceni le delno izkoriščen. Temačen ton serije nekoliko spominja na umotvore Christopherja Nolana, medtem ko na vsebinskem nivoju zgodba pluje po vodah neponovljive Breaking Bad, vendar z izrazitejšimi motivi družinske disfunkcije. Ozark je šibek tam, kjer bi moral biti najmočnejši, saj se na neki točki začnemo spraševati, ali je naš finančni čarodej res tako sposoben. Njegove metode pranja denarja bi najbrž razkrinkal tudi kak nadarjeni srednješolec, kaj šele agenti davčne uprave. Prav zato je vloga FBI-ja in vsi dogodki povezani s preiskavo zveznega urada nimajo prave kredibilnosti. V želji po večji napetosti in dinamičnem dogajanju se Marty in ostali liki enostavno prevečkrat znajdejo v kritičnem položaju, da bi vse skupaj delovalo kolikor-toliko sprejemljivo. Nič boljši ni del zgodbe povezan z družino Snell, kajti njihove metode za distribucijo drog so blago rečeno smešne, potencial Petera Mullana neizkoriščen. Ozark je boljši v profiliranju likov in tu najbolj prepričata Bateman, Laura Linney in mlada Julia Garner. Z bolj dodelanimi procedurami in bolj premišljenimi detajli bi Ozark lahko dosegel veliko več. Takšen, kot je, je zgolj povprečna tv produkcija, od katere se že po prvi sezoni dokončno poslavljam.

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar