nedelja, 10. december 2017

Logan Lucky (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: Loganovi srečneži
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 118'Imdb
Žanri: komedija, krimi, drama
Režija: Steven Soderbergh
Scenarij: Rebecca Blunt
Igrajo:  Adam Driver, Daniel Craig, Channing Tatum, Sebastian Stan, Katherine Waterston, Seth MacFarlane, Danielle Riley Keough, Katie Holmes



Po prepričanju Clyda Logana (Adam Driver), enrokega točaja, ki je roko dal za domovino v eni izmed ameriških nedavnih vojn, družino Logan od nekdaj spremlja nesreča. Njegov brat Jimmy (Channing Tatum) – ta (zaradi poškodbe) ima za sabo propadlo kariero profesionalnega nogometaša in propadli zakon – ga želi prepričati, da nad družino ne visi nobeno prekletstvo. Nato Jimmy nepravično izgubi službo v bližnjem rudniku in začne načrtovati bančni rop, s katerim bo Clydu (pa tudi samemu sebi) dokazal, da prekletstvo nima nobene veze z družinsko (ne)srečo. Na pomoč jima priskoči sestra Mellie (Riley Keough), frizerka, ki se odlično znajde za volanom hitrih avtomobilov. A za rop bližnjega Nascar dirkališča na dan največje dirke v sezoni Loganovi potrebujejo pomoč lokalnega specialista za sefe in trezorje Joa Banga (Daniel Craig) in njegovih bratov. Manjša težava je dejstvo, da je Joe trenutno za rešetkami zaradi svojih starih podvigov, toda Jimmy tudi za to oviro ima ustrezno rešitev. 
  
Steven Soderbergh se je po še eni neuresničeni napovedi upokojitve letos vrnil na režiserski stolček. V njegovem izrazito uspešnem, žanrsko pisanem avtorskem opusu najdemo številne odlične filme, zato je vsak na novo dodani naslov na tem seznamu pravi magnet za slehernega filmoljuba. Nekaj dvomov je porajalo le dejstvo, da je Soderbergh znova posnel „heist“ film (kriminalka, ki se osredotoča na planiranje, izvedbo in epilog ropa ali tatvine), saj njegova trilogija o podvigih Oceanovih (11,12,13) zame predstavlja manj zanimive postaje na njegovi ustvarjalni poti. Loganovi srečneži so na srečo samostojen film, ki razen žanrske usmeritve nima veliko skupnega z omenjeno trilogijo.

Foto: Imdb
Ena pomembnejših sestavin vsakega dobrega filma o velikem ropu je scenarij, iz katerega sposoben  režiser lahko izlušči tri osnovne sestavine: dober uvod, ki ustrezno pojasni motive protagonistov in na zanimiv način prikaže priprave na rop, dinamičen, napet glavni akt, ter ustrezen epilog, ki zna postaviti stvari na svoje mesto in lepo zapolniti vrzeli, ki jih dotlej, v interesu funkcioniranja zgodbe kot celote, prej nismo videli. Loganovi srečneži so dobro realiziran film v vseh omenjenih segmentih. Soderbergh je posnel zabaven film, v katerem prevladujejo komični toni, vendar bi bilo zgodbo nepravično razumeti zgolj kot puhasto komično kriminalko.

Z gladkimi prehodi si film mestoma nadene tudi bolj resen obraz – registriramo predvsem vedno izrazitejše socialne razlike in motiv razrednega boja delavskega razreda, saj rop na nek način postane orodje upora in mehanizem za izravnavo socialnih razlik. Menim, da poleg kompleksnega scenarija in dobre režije film največ profitira na račun zanimive galerije likov, oziroma njihovih značajev, saj vsak izmed vidnejših protagonistov vgradi svoj delež v všečno celoto. V skladu s to ugotovitvijo velja izpostaviti lep timski dosežek celotnega igralskega ansambla, v katerem najbolj izstopa osrednji trojec Craig-Tatum-Driver. V poplavi kino hitov, ki se jemljejo preveč resno, čeprav nimajo nič konkretnega za povedati, so Loganovi srečneži dobrodošla osvežitev, ki poleg visoke razvedrilne vrednosti nudi tudi nekaj družbenokritične sporočilnosti.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar