sreda, 7. marec 2018

Detectorists (2014– )

Foto: BBC4



Slo naslov: -
Država: VB
Jezik: angleščina
Leto: 2014, 2016, 2017 
Dolžina: 3 Sezone x 6 x 30',  Imdb
Žanri: komedija
Režija: Mackenzie Crook
Scenarij: Mackenzie Crook
Igrajo: Mackenzie Crook, Toby Jones, Rachael Stirling, Lucy Benjamin, Gerard Horan, Aimee-Ffion Edwards, Simon Farnaby 



Sprva nisem načrtoval pisanja tega prispevka, saj sem Detectorists na blogu s kratkim povzetkom vsebine v angleščini omenil lani, toda po treh sezonah so mi junaki tako prirasli k srcu, da sem se vseeno odločil zapisati nekaj stavkov na to temo. Do danes smo dobili tri sezone (s po šestimi 30-minutnimi epizodami) in en božični special. Serija, ki jo od leta 2015 predvaja BBC, je postavljena v izmišljeno mestece Danebury, v angleški pokrajini Essex. Glavna junaka sta najboljša prijatelja Andy Stone (igra ga idejni tvorec serije Mackenzie Crook, ki podpisuje še režijo in scenarij) in Lance Stater (Toby Jones). Lance in Andy sta detektorista (in ne detektorja, kot jih nekateri zmotno kličejo) aktivna člana lokalnega kluba za detektiranje kovin, v katerem poleg njiju sodeluje še nekaj lokalnih navdušencev nad iskanjem davno izgubljenih zakladov. Opremljena s profesionalno opremo za iskanje kovin Andy in Lance skoraj vsakodnevno pohajkujeta po lokalnih poljih in gričih v upanju, da bosta našla nekaj velikega in pomembnega. Po nekaj urah na zraku se skupaj z ostalimi člani dobijo v lokalni pivnici in ob vrčku piva pokomentirajo aktualne najdbe, enkrat tedensko pa se v prostorih kluba na ogled vse najdbe preteklega tedna. Tako kot vsaka druga interesna dejavnost, je tudi detektiranje dober "izgovor" za druženje in pripovedni okvir znotraj katerega spoznavamo življenja glavnih protagonistov. 

Foto: BBC4

V fokusu se znajde Andyjevo razmerje z dolgoletno punco, osnovnošolsko učiteljico Becky, njegov strah pred zakonom, očetovstvom in še čem. Lancovo zasebno življenje se v večjem delu prve sezone vrti okoli njegove obsedenosti z bivšo ženo, ki zdaj živi z drugim moškim, v novejših sezonah pa se Lance na svoj način spopada z izzivi nove ljubezni in izboljšanjem odnosov z že odraslo hčerko Kate, ki se nepričakovano vrne v njegovo življenje. Osrednja antagonista (če ju lahko tako označim) sta rivalska detektorista Simon in Garfunkel – tako ju v prvi sezoni zaradi podobnosti s slavnim glasbenim duom poimenujeta Andy in Lance – s katerima glavna junaka ves čas vodita boj za parcele, na katerih izvajata iskanja. Detectorists bi težko označil za klasično humoristično serijo, ki gledalca preko natempiranih komičnih vrhuncev, skozi dialog in situacijsko komiko, spravlja v smeh. Recept serije ne sledi klasičnem "sitcom" vzorcu – namesto pokanja instant šal se ustvarjalci raje posvečajo karakternim študijam protagonistov iz katerih potem izhaja večina komičnih situacij in utrinkov. Ali povedano drugače, Detectorists je serija, ki ne stavi na nizanje kratkih, ponavljajočih se duhovitih domislic in situacijskih dovtipov, ampak se raje osredotoča na grajenje "feel-good," počutja. Pozitiven vpliv na razpoloženje gledalca je najmočnejši adut serije, svoj delež pa prispevajo tudi všečnimi liki, ki jih hitro vzamemo za svoje, za njih navijamo in jih v maniri zaskrbljenih prijateljev obsojamo, ko počnejo neumnosti. Všečnost likov med drugim izhaja tudi iz premišljene selekcije igralskega kadra in skupinskega napora vseh članov igralske zasedbe. Ključna dejavnika v tej enačbi sta Mackenzie Crook  in Toby Jones, ki skupaj ustvarita enega najbolj simpatičnih prijateljskih duetov zadnjih nekaj let.


Ocena



1 komentar:

  1. Super zadeva. Jones in Crook sta odlična, dobro vzdušje, pa tudi vizualno lepa serija z lepimi pejsaži. Tudi jaz sem odgledal že vse tri sezone in upam, da dobimo tudi četrto.

    OdgovoriIzbriši