četrtek, 1. marec 2018

Red Sparrow (2018)

Foto: Kolosej


Slo naslov: Rdeči vrabec
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 139'Imdb
Žanri: misterij, triler
Režija: Francis Lawrence
Scenarij: Justin Haythe, Jason Matthews, Eric Warren Singer
Igrajo: Jennifer Lawrence, Mary-Louise Parker, Joel Edgerton, Ciarán Hinds, Jeremy Irons, Matthias Schoenaerts, Joely Richardson, Charlotte Rampling



Šola za "vrabce" je pogruntavščina ruske varnostne službe – poseben oddelek na katerem mlade in lepe agente poleg klasičnih vohunskih veščin učijo, kako v operativnih nalogah koristiti um in predvsem telo. Uporabljati seksualnost kot sredstvo manipulacije in orožje je vloga, na katero se pod budnim očesom brezkompromisne inštruktorice (Charlotte Rampling) pripravljajo bodoči agentje te posebne enote. Med njimi se znajde tudi primabalerina Dominika Egorova (Jennifer Lawrence), za katero po hudi poškodbi ni več prostora na odru, med člani ruske elitne baletne skupine. V praksi to ne pomeni zgolj konca njene baletne kariere, temveč tudi preklic privilegijev, ki jih uživajo vrhunski umetniki. Ali drugače: Dominika in njena hudo bolna mati bodo kmalu morale zapustiti meščansko stanovanje, namenjeno zaslužnim kulturnikom. Temu bo gotovo sledil še preklic posebne zdravstvene oskrbe za  bolno mamo in to je scenarij, ki se mu Dominika želi na vsak način izogniti. Njeno stisko izkoristi Vanya Egorov (Matthias Schoenaerts), pomemben mož v hierarhiji ruske obveščevalne službe in balerinin stric, ki dobro pozna njeno situacijo. Prepriča jo, da um in telo posoditi domovini z obljubo, da si ji bo domovina ustrezno oddolžila.

Foto: Kolosej


To so torej okoliščine, v katerih je lepa balerina končala v trenažnem procesu "šole za vrabce." Vohunski šoli, na kateri so zadeve kot so uporaba različnih orožij, tehnologije, borilnih veščin in podobnih vohunskih pripomočkov sekundarnega pomena. Ob opazovanju metod glavne inštruktorice spoznamo, da je ključna spretnost, ki jo morajo obvladati bodoči agenti, in predvsem agentke, brezkompromisna pripravljenost na seks  v vsakem trenutku in situaciji. Felacija na ukaz ali pripravljenost za fuk pred očmi ostalih kadetov so menda ključnega pomena za kasnejšo uspešnost v opravljanju operativnih nalog. Toda naši junakinji  uspe učne standarde doseči tudi brez sodelovanja v praktičnem delu pouka, predvsem na račun iznajdljivosti v kočljivih situacijah. To je, v grobem, glavna razlika med naslovno produkcijo in neštetimi vohunskimi trilerji, saj Rdeči vrabec v vseh ostalih elementih koristi ustaljene scenaristične rešitve. Pisci scenarija (adaptacija knjižne uspešnice Jasona Matthewsa), so očitno ocenili, da vohunskega trilerja ne moreš posneti brez napetega razkrivanja identitete dvojnega agenta in heteroseksualne romance med agenti nasprotnih strani. In ko sem že pri osrednji romanci ne morem mimo dokaj šibke kemije med "rdečim vrabčkom" in ameriškim agentom z integriteto (Joel Edgerton), ki je sicer prepričljiv v aspektih vloge, ki dokazujejo njegove človeške kvalitete, vendar ta prepričljivost izhlapi v skupnih prizorih z njegovo seksapilno soigralko. Glede na poreklo filma je pričakovano, da so Rusi še enkrat več prikazani kot fanatični praktikanti skrajnjih idej, ter da so Američani slikani kot pravični in napredni ljudje, ki Ruse navkljub njihovi fanatični predanosti višjim ciljem, na koncu vseeno premagajo. Rdeči vrabec ne glede na klišeje ni negledljiv. Režiser Francis Lawrence, najbolj znan po režiji franšize Igre lakote (46-letni Američan ni rodbinsko povezan z glavno igralko) je soliden režiser, ki se dobro znajde v postavljanju akcijskih sekvenc in stopnjevanju tempa, nekoliko manj pa je dober v kreaciji prizorov, ki odsevajo čustvena stanja protagonistov. Tokrat je na voljo imel respektabilno igralsko zasedbo, ki mu je izdatno pomagala tehtnico prevesiti na pozitivno stran. Največ zaslug pripisujem Jennifer Lawrence, ki je še enkrat dokazala, da ji vloge močnih žensk dobro "ležijo" in v svoj opus dodala še eno vlogo, s katero bo še bolj utrdila svoj status v Hollywoodu.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar