nedelja, 4. marec 2018

The Shape of Water (2017)

Foto: Kolosej


Slo naslov: Oblika vode
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 123'Imdb
Žanri: avantura, fantazijski, drama
Režija: Guillermo del Toro
Scenarij: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Igrajo: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Doug Jones, Richard Jenkins, Michael Stuhlbarg, David Hewlett



O Del Torovi Obliki vode se je vse od mednarodne premiere v Benetkah veliko govorilo in pisalo. Eden najodmevnejših filmov lanskega leta je svojo zmagoslavno pot začel z zlatim levom za najboljši film in hitro postal ljubljenec kritikov in glavni favorit številnih združenj, ki na prehodu iz starega v novo leto podeljujejo filmske nagrade. Po dveh zlatih globusih (režija, glasba) in malce presenetljivih trinajstih nominacijah ameriške Akademije je jasno, da naslovna stvaritev, vsaj iz perspektive večine, sodi v sam vrh lanskoletne filmske ponudbe. Z Obliko vode se Guillermo del Toro po snemanju blockbuster neumnosti tipa Ognjeni obroč (Pacific Rim, 2013) vrača k standardom zastavljenim v zgodnji fazi kariere, ko je posnel svoj verjetno najboljši film Hudičeva hrbtenica (El espinazo del diablo, 2001) in za moj okus malce slabši, a še vedno odlični Favnov Labirint (El laberinto del fauno, 2006). To je Del Toro, ki ga cenim in spoštujem – režiser, ki svoje filme ustvarja kot umetniška dela in ne zapravlja časa in talenta na ničvredne puhaste akcijske spektakle. Oblika vode je po vseh merilih umetniško delo, saj že od uvodnih kadrov v potopljenem stanovanju glavne protagonistke lahko uživamo v njegovi dovršeni vizualnosti.

Foto: Kolosej

Elisa Esposito je nema, osamljena ženska, ki kot snažilka dela nočne izmene v skritem laboratorijih ameriške vlade. Njena edina prijatelja sta temnopolta sodelavka Zelda in njen osamljeni sosed Giles. Njena vsakdanja rutina se spremeni, ko v laboratorij iz Južne Amerike pripeljejo skrivnostno humnoidno bitje. Luskavo bitje sicer živi v vodi, vendar je sposobno nekaj časa preživeti tudi na suhem. Vodja projekta je sadistični agent Strickland, ki nima veliko posluha za prizadevanja znanstvenikov in je prepričan, da je usmrtitev in seciranje bitja edina prava pot. Tisto kar ne uspe znanstvenikom uspe Elisi, ki med nočnim delom v laboratoriju naveže stik z nenavadnim bitjem. S pomočjo trdo kuhanih jajc in glasbe pridobi njegovo zaupanje, nakar njun odnos začne dobivati obrise romance. A ko postane jasno, da so njenem novem prijatelju šteti dnevi, Elisa skuje načrt, kako bitje rešiti iz laboratorija in ga spraviti na varno.

Del Toro je zgodbo umestil v zgodnja 60-ta, v čas hladne vojne in nekakšne vsesplošne paranoje, s katero so je takratna družba odzivala na vsako obliko drugačnosti. S tem je ustvaril plodna tla za učinkovito mešanje žanrov: fantazije, grozljivke, vohunskega trilerja in romantične drame s ščepcem erotičnega naboja, vse ti elementi pa so efektno združeni v nekakšno pravljico za odrasle. Skoraj vsi ključni liki so v večji ali manjši meri družbeni odpadniki, ki trpijo zaradi svoje drugačnosti. Najbolj radikalna je grožnja s katero se sooča bitje iz vode, vendar film jasno izpostavi tudi druge oblike sovraštva in nestrpnosti. Oblika vode premore kar nekaj komičnega potenciala, za katerega sta najbolj zaslužna Octavia Spencer in, presenetljivo, prepričljivi glavni zlobnež Michael Shannon. V Obliki vode lahko prepoznamo vpliv številnih filmov o nenavadnih, tujih bitjih, najbolj očiten vir inspiracije pa je gotovo bila klasika Creature from the Black Lagoon (1954). Tudi zato zgodba po vsebinski plat ne prinaša nič pretirano izvirnega. Večine scenarističnih zasukov ni težko predvideti, malce zmotijo tudi nekatere nelogičnosti, vendar te na koncu ne preglasijo drugih kvalitet filma. Odličnih nastopov večine igralcev na čelu z simpatično Sally Hawkins in izvrstne vizualne plati filma. Čudovite, v številne odtenke zelene odete rekonstrukcije časovnega obdobja, hipnotičnih vodnih prizorov in domiselnosti, s katero Del Toro in ekipa v zgodbo vpletajo različne oblike vode. V kozarcih, kadeh, bazenih, rekah, morjih, dežju... ena najbolj mogočnih sil na Zemlji v stiku z različnimi elementi spreminja obliko – podobno kot čustva, ki se lahko pojavijo tudi v najbolj nenavadnih okoliščinah in jim ni mar za spol, poreklo, barvo... Oblika vode je film, ki ga lahko doživimo na več načinov, vendar najbolj jasno in močno, kot film o ljubezni.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar