petek, 9. november 2012

Chained, Excision, Xing kong


Chained



Režija:  Jennifer Chambers Lynch
Scenarij: Damian O'Donnell, Jennifer Chambers Lynch
Igrajo: Vincent D'Onofrio, Eamon Farren, Evan Bird, Jake Weber, Julia Ormond
Leto: 2012
Trajanje: 94 minut
Žanr: Grozljivka, Triler
Država: ZDA

Bob (Vincent D'Onofrio) je serijski morilec, ki na svoji odmaknjeni posesti pobija naključno izbrane žrtve. Njegov rumeni taksi je smrtonosna past iz katere se ni izvleka še nobena nesrečnica, ki je imela to smolo, da ustreza njegovim kriterijem. Zgodbo spremljamo skozi perspektivo mladega fanta, ki ga morilec in posiljevalec ugrabi skupaj z njegovo materjo. Materino življenje je ugasnilo še isti dan, za nesrečnega fanta pa je tisti dan predstavljal začetek neskončne agonije odraščanja ob psihopatu, ki nanj sčasoma začne gledati kot na člana družine. Kljub verigi, na katero je fant priklenjen, se med fantom in ugrabiteljem sčasoma splete nenavadna vez. V vseh kasnejših ugrabitvah so tarče bile izključno ženske, s fantovim odraščanjem pa je postajalo vedno bolj očitno, da ima ugrabitelj z njim prav posebne načrte. Jennifer Lynch je posnela še eden soliden temačen film, ki v  spominu ostane predvsem po odličnem nastopu Vincenta D'Onofrija, prepričljivem mračnjaškem vzdušju in ne ravno prepričljivem zaključnem preobratu.  

    

Excision



Režija in scenarij: Richard Bates Jr.
Igrajo: AnnaLynne McCord, Traci Lords, Ariel Winter, Roger Bart
Leto: 2012
Trajanje: 81 minut
Žanr: Komedija, Grozljivka, Drama
Država: ZDA

Richard Bates mlajši, je svoj debitantski celovečerec razvil iz lastne (nagrajevane) kratkometraže enakega naslova. Excision je zgodba o nenavadni 18-letni srednješolki Pauline, ki niti malo ne dvomi, da bo nekoč postala uspešna kirurginja, četudi v šoli ne kaže vneme, kakšno bi pričakovali od študentke, s tako visokimi cilji. Pauline se ne razume najbolje z okolico in svojo oblastniško mamo, ki ji želi vcepiti strogo katoliško etiko, dodatno zmedo v njeni glavi pa povzročajo neverjetno žive in zelo krvave sanje. Sanje, ki bi večini nagnale grozo v kosti, na Pauline nimajo ravno pričakovanega učinka, saj punca v njih doživlja nekakšno sprevrženo obliko zadovoljstva. Edina oseba, s katero se Pauline dobro razume, je njena mlajša sestra (igra jo tista brihtna glavca iz serije Sodobna družina), ki se od otroštva bori z zahrbtno boleznijo. Ko se sestrino zdravstveno stanje poslabša, je Pauline pripravljena storiti karkoli, da jo ohrani pri življenju. Bates mlajši je kreiral zabavno bizaren filmček, z odličnimi dialogi in zanimivimi situacijami, ki, roko na srce, ni za vsakogar. Naj bo informacija, o načrtih glavne junakinje za izgubo nedolžnosti med menstrualnim ciklom namig, pa tudi dovolj slikovito opozorilo.  (+3)


Xing kong



Drugi naslovi: Starry Starry Night
Režija: Tom Lin
Scenarij: Jimmy Liao, Tom Lin
Igrajo: Xu Jiao, Lin Hui-min, Harlem Yu, Rene Liu
Leto: 2011
Trajanje: 99 minut
Žanr: Drama
Država: Tajvan, Kitajska, Hong Kong

13-letna Mei je pred šolskimi obveznostmi živeli pri starih starših v gorah, z začetkom šolanja pa se je morala preseliti v mesto, k mami in očetu. Babica je vmes umrla in dedi je ostal sam, vendar Mei ni nikoli pozabila lepih trenutkov, ki jih je preživela v njuni gorski rezidenci. Zadeve doma niso rožnate, prepiri med staršema so vedno pogostejši in deklica je večino časa prepuščena sama sebi. Zato vedno pogosteje sanjari o življenju z dedkom v njegovi prijetni koči in se spominja časov, ko je živela v pravem družinskem okolju. Nato njenem razredu priključijo novega učenca, ki živi v sosednjem bloku. Lee je sramežljiv fant in nadarjen risar, ki tako kot Mei prihaja iz težavnega družinskega okolja. Mei in Lee postaneta zaveznika in najboljša prijatelja, vendar ju dogodki v njunih družinah prisilijo v nespametno dejanje. Film posnet po ilustriranem romanu tajvanskega avtorja Jimmyja Liaoja je vizualno lepa in simpatična pripoved, ki bo zadovoljila predvsem mladostnike in izrazite romantike.   (-3)      



3 komentarji:

  1. Traci je že kar izkušena in povsem solidna igralka.

    V mojih (in njenih) mlajših letih sem seveda imel priložnost občudovati njeno nago telo :)

    Poanta?

    Mislim, da tukaj neke močne poante niti ni, prej bi rekel da gre za skupek več zanimivih lajt motivov, med katerimi najbolj izstopa materina disfunkcija, tudi v funkciji enega glavnih generatorjev hčerkine psihoze (vendar, ne izključni in edini)...

    Glavna igralka je res dobra, še boljši pa se mi njeni dialoški vložki.

    OdgovoriIzbriši
  2. A to je novi film režiserke filma Surveillance (sem ga zadnjič ponovno ujel na nacionalki ... še vedno zlo kul)? Že zaradi D'Onofrija bi gledal, zdaj pa sigurno. Excision pa tudi pride na vrsto.
    @filmoljub hmm, se mi je zdela znana od nekod, ta ženska/mama :).

    OdgovoriIzbriši
  3. @ Cosmo

    Njen je tudi Helena iz škatlice, iz časov ko sem bil še zaljubljen v Sherilyn Fenn.

    Saj najbrž veš kdo je režiserkin oče.

    OdgovoriIzbriši