torek, 9. april 2013

Gangster Squad (2013)



Slovenski naslov: Gangsterska enota
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Akcija, Krimi, Drama
Dolžina: 113' ,  Imdb
Režija: Ruben Fleischer
Scenarij: Will Beall, Paul Lieberman (knjiga)
Igrajo:  Josh Brolin, Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Giovanni Ribisi, Mireille Enos, Anthony Mackie, Nick Nolte, Robert Patrick, Frank Grillo

Na začetku leta 2011 je Ruben Fleischer veljal za enega izmed najobetavnejših mladih avtorjevih, od katerega s(m)o mnogi pričakovali veliko. Prvenec Dobrodošli v deželi zombijev (Zombieland) so dobro sprejeli kritiki in publika, 100 milijonov dolarjev v mošnjičkih lastnikov avtorskih pravic pa ga je uvrstilo med 50 finančno najuspešnejših filmov leta 2009. Po uspešnem prvencu so vsi želeli videti, kakšen bo naslednji Fleischerjev projekt in nekje sredi leta 2011 smo dočakali komično kriminalko V manj kot pol ure (30 Minutes Or Less), po kateri je postalo jasno, da bo Fleischer zelo težko našel pravi recept za ponovitev uspeha prvega filma. Kljub slabemu rezultatu, ki ga je dosegel z drugim filmom, so producenti še vedno zaupali v njegove sposobnosti in mu za tretji film zagotovili najvišji proračun v karieri. 60 milijonov dolarjev in zvezdniška zasedba so mokre sanje vsakega mladega filmarja in Fleischer je dobil priložnost za preboj med hollywoodsko režisersko elito. Priložnost, ki jo po moji oceni in, kar je še pomembnejše, po kazalcih finančnega uspeha, ni uspel izkoristiti, zato sem prepričan, da ga v bližnji prihodnosti ne bo zraven pri podobnih visokoproračunskih projektih. Namreč, na začetku leta 2013 je njegov naslednji projekt tv-film The List, s katerim se Fleischer vrača tam, kjer je začel kariero – na televizijo.
Prizorišče dogajanja je Los Angeles, nekaj let po koncu druge svetovne vojne. Mafijski šef Mickey Cohen (Sean Penn) je nekronani kralj mesta angelov, človek, ki sprejema najpomembnejše odločitve in v žepu  ima številne državne uslužbence: policiste, mestne uradnike, sodnike... Skratka korupcija v vseh porah družbenega življenja in ugodno okolje za razmah prostitucije, trgovine z mamili, ilegalnih stav in podobnih reči. Eden redkih čistih  funkcionarjev v policijskih vrstah je načelnik Parker (Nick Nolte), ki se odloči upreti Cohenovi strahovladi. V tajnosti ustanovi posebno enoto, ki jo vodi večkrat odlikovani vojni veteran in policijski narednik John O'Mara (Josh Brolin). Ta rekrutira pet pogumnežev, ki so pripravljeni sodelovati v nevarni misiji uničenja Cohenovega imperija. Med njimi je tudi detektiv Jerry Wooters (Ryan Gosling), ki se enoti priključi iz osebnih razlogov, saj je Cohen kriv za smrt njegovega prijatelja, poleg tega pa je Jerry v skrivni romantični vezi s Cohenovo ljubico (Emma Stone). Gangsterska enota kmalu začne z delovanjem, metode, ki jih uporabljajo O'Mara in njegovi možje, pa v marsičem spominjajo na metode njihovih sovražnikov. 
Gangsterska enota je film, ki sem ga pred premiero doživljal kot enega izmed tistih, ki lahko zaznamujejo tekoče filmsko leto, vendar je na koncu postala jasno, da je naslovni eno izmed večjih razočaranj aktualne sezone. Premiera, ki je sprva bila načrtovana za lanski september, je bila prestavljena zaradi napada v ameriškem mestu Aurora, Colorado (če ste slučajno pozabili – med predvajanjem filma Vitez teme je v kino vstopil napadalec in ubil 12 ljudi, 58 gledalcev je bilo ranjenih). Po masakru se je ustvarila izrazito neugodna klima za nasilne filme, zato so odgovorni premiero premaknili na začetek leta 2013, nekatere prizore pa so posneli na novo (originalna verzija je vsebovala prizor streljanja v kino dvorani). Vseeno sem prepričan, da film ni nič boljši niti v svoji prvotni različici, saj gre za stvaritev ki prinaša zelo malo, ali celo nič svežine v filmski svet policijsko-gangsterskih obračunov. Kako denimo opravičiti obstoj enote z neomejenimi pooblastili, ki lahko deluje izven vseh zakonskih okvirjev, a vseeno nima jajc, da bi takoj likvidirala svojega glavnega oponenta. In če vseeno pogoltnem logiko policijskega načelnika, ki omogoči nadaljevanje zgodbe v začrtani smeri, potem ne morem pogoltniti klišejskega in skrajnje nezanimivega nadaljevanja, ki skupino odličnih igralcev pelje skozi površno zasnovane zaplete, v katerih nisem zasledil niti trohice izvirnosti. Slabe vsebinske rešitve bi lahko nekoliko omilili z močnimi, dobro profiliranimi liki, vendar me je tudi v tem segmentu čakalo razočaranje, saj so vsi po vrsti slabo razviti in karakterno podhranjeni. Identiteta članov enote je skrivnost, a ti po prvem napadu, v katerem nosijo maske, preprosto opustijo maskiranje. Mickey, njegovi možje in njegovi številni policijski sodelavci kljub temu potrebujejo celo večnost, da razkrijejo identiteto napadalcev. Če boste dovolj potrpežljivi in boste, tako kot jaz, vztrajali do konca, vas čaka veliko finale, v katerem nas ustvarjalci nagradijo s starim dobrim obračunom s pestmi. Upoštevajoč vse kar sem videl pred tem, je upanje na izvirnejše sklepno dejanje, bilo čista utopija. Sean Penn bi bil odličen Mickey Cohen! A v nekem drugem filmu, z drugačnim scenarijem in neko drugo ekipo za kamero.  (+2)


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar