nedelja, 19. maj 2013

The Last Stand (2013)



Slovenski naslov: Zadnja bitka
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Akcija, Krimi, Triler
Dolžina: 107' ,  Imdb
Režija: Kim Jee-woon
Scenarij: Andrew Knauer
Igrajo:  Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Eduardo Noriega, Luis Guzman, Johnny Knoxville, Jaimie Alexander, Rodrigo Santoro, Genesis Rodriguez

I'll be back, je rekel in obdržal obljubo. Schwarzi se je vrnil na edini pravilen način – kot polnokrvni akcijski junak v podobi Rayja Owensa, šerifa majhnega obmejnega mesteca Sommerton Junction. Ray je po dolgoletnem razburljivem službovanju v Los Angelesu prevzel službo šerifa zaspanega mesteca, v katerem je vrhunec policijskega dela pridržanje vinjenih razgrajačev do streznitve in reševanje hišnih ljubljenčkov iz drevesnih krošenj. A ne za dolgo, kajti v Sommerton prihaja Gabriel Cortez, vodja največjega mehiškega kartela, ki je na spektakularen način pobegnil iz zapora in s seboj za talko vzel agentko FBI-ja. Cortizov ego očitno ne pozna meja, saj ubežnik želi do mehiške meje priti kar z avtom, predelano tisočkonjsko corvetto, ki ji nič ne morejo policijske blokade in helikopterji. Ob majhni pomoči njegove do zob oborožene armade plačancev mu preboj proti meji odlično uspeva, istočasno pa njegovi možje nekaj milj izven Sommertona gradijo zasilni most, preko katerega bo Cortez prevozil globok kanjon in se odpeljal v Mehiko. Vse lepo in prav, če ga na njegovi poti nebi čakal Conan, Terminator, specialni agent  Harry Tasker in Dutch (ja, tisti, ki je zajebal Predatorja) in majhna četica njegovih namestnikov.    
Že sama Schwarzijeva vrnitev na velika platna je dovolj tehten razlog za ogled Zadnje bitke. Zato je dejstvo, da film režiserko podpisuje Južnokorejec Kim Jee-woon (A Tale of Two Sisters, A Bittersweet Life, I Saw the Devil), ki se je tako prvič preizkusil v ameriški produkciji, le dodaten plus. Akcijske puhlice niso ravno moja najljubša izbira, a vendar je tukaj treba potegniti črto in ločiti med tistimi filmi, ki se zavedajo dejstva, da so akcijske puhlice in onimi, ki se jemljejo smrtno resno. Tisto, kar Zadnjo bitko dela gledljivo, ali sprejemljivo če hočete, je prav to zavedanje in občutek za samoironijo. Ob znanih težavah ameriških obmejnih služb z mehiškimi emigranti se mi zdi zelo zanimivo, da ameriške oblasti v Zadnji bitki želijo nekemu Mehičanu preprečiti vrnitev v domovino. K boljšemu vtisu pomaga tudi očitna provokacija na račun ameriške ljubezni do strelnega orožja in igriva Kimova režija, ki v skladu s svojo reputacijo poskrbi za nekaj zanimivih strelskih obračunov, v katerih ne manjka zanimivih strelnih ran in odtrganih udov, ki letijo skozi zrak. Četudi sem med ogledom pogosto zvijal z očmi ob scenarističnih rešitvah Andrewa Knauerja, mu vseeno moram pripisati nekaj kredita za zanimive enovrstičnice tipa: You make us immigrants look bad, s katero Schwarzi ozmerja svojega nasprotnika. Drugo vprašanje je, koliko teh vložkov je zraslo na njegovem zeljniku in koliko teh domislic so skozi improvizacijo prispevali nastopajoči, a pustimo zdaj to. Skratka, Zadnja bitka je zabaven in živahen filmček, ki ne bo razočaral, če smo pripravljeni sprejeti njegovo lahkotnost in posvojiti njegovo ironičnost. (-3)       

Ocena:


1 komentar:

  1. Ma niti ne, njegov vloga je bolj obrobna, njegov prispevek pa ni v (recimo temu) Jackass stilu. Knoxville igra vaškega bebca in lastnika največjega arzenala orožja daleč naokoli (spet ironija).

    OdgovoriIzbriši