ponedeljek, 8. april 2019

Destroyer (2018)

Nicole Kidman in Destroyer (2018), Foto: Imdb

Slovenski naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: akcija, krimi, drama
Dolžina: 121',  Imdb 
Režija: Karyn Kusama
Scenarij: Phil Hay, Matt Manfred
Igrajo: Nicole Kidman, Toby Kebbell, Tatiana Maslany, Sebastian Stan, Scoot McNairy, Bradley Whitford


Verjetno najodmevnejša preobrazba kakšne izmed igralk, ki je za potrebe vloge pogršana do neprepoznavnosti, je transformacija Charlize Theron v biografski krimi drami Pošast (Monster, Patty Jenkins, 2003), za katero je lepa Južnoafričanka nagrajena z oskarjem. Nekje v to kategorijo lahko uvrstimo tudi vlogo Nicole Kidman v celovečercu Destroyer, v katerem igra detektivko losangeleške policije Erin Bell. Avstralka je v preteklosti za potrebe filma že uspešno opravila spremembo osebnega opisa, za katero je, tako kot njena nekoliko mlajša kolegica, prejela oskarja za glavno žensko vlogo. Lahko bi celo rekli, da je njena preobrazba v Daldryjevih Urah do večnosti (The Hours, 2002), čeprav ne tako ekstremna, Theronovi pokazala pot, po kateri se lahko povzpneš na igralski Olimp.     

Destroyer je noirovska krimi drama, v kateri Kidman pod režisersko palico Karyn Kusama (Girlfight, The Invitation) igra od različnih opojnih substanc zdelano detektivko, ki jo nepričakovano dohitijo duhovi iz preteklosti. Do njenih ušes namreč pridejo govorice o vrnitvi Silasa, nekdanjega šefa roparske tolpe, v kateri je kot mlada detektivka pod krinko nekoč delovala tudi Erin. Skupaj s Chrisom, še enim detektivom pod krinko (s katerim se je romantično zapletla), sta poskušala za zapahe spraviti roparje in tako tudi sama postala del igre, v katero sta se sčasoma preveč vživela.  

Zgodba nas do razrešitve umora iz uvoda in resnice o tem, kaj se je zgodilo v preteklosti, pelje po dveh narativnih linijah. Pripovedna nit iz preteklosti osvetljuje okoliščine ponesrečenega ropa banke, po katerem je Erin nikoli več ni bila ista, v drugem narativnem loku spremljamo zagrenjeno detektivko, ki želi enkrat za vselej poravnati račune s Silasom in popraviti odnos z odtujeno 15-letno hčerko. 

Destroyer je film, ki ga v največji meri determinara igralski dosežek Nicole Kidman. Njena preobrazba je vsekakor fascinantna, toda težava filma je preslabotna, nedorečena zgodba, s katero ustvarjalci prepletajo karakterno študijo glavne protagonistke. Zločinska tolpa, ki jo za zapahe želi spraviti FBI in njuna detektiva pod krinko, v mojih očeh pač ni kriminalna organizacija, na katero bi bilo vredno porabiti materialna sredstva in tvegati življenja dveh agentov. Kusama in sodelavci nas hočejo prepričati, da se je junakinjin svet podrl, ko je izgubila moškega, ki ga je ljubila. In morda se tudi je, toda ob tako skromnem vložku investiranem v prikaz njunega razmerja, njena prizadetost nima ustreznega kritja. Distroyer bi zato opisal kot film zanimivih, vendar površno realiziranih idej, ki obljublja veliko več, kot na koncu dejansko ponudi.

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar