torek, 05. junij 2018

I Love You, Daddy (2017)

Louis C.K. and Chloë Grace Moretz, I Love You, Daddy (2017)Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 123',  Imdb
Žanri: komedija, drama
Režija: Louis C.K.
Scenarij: Louis C.K., Vernon Chatman
Igrajo: Louis C.K., Chloë Grace Moretz, Rose Byrne, Charlie Day, Edie Falco, Pamela Adlon, John Malkovich
I Love You, Daddy je screwball komedija, avtorski projekt Louisa CK-ja, ki podpisuje scenarij in režijo, ter nastopa v glavni vlogi. To je CK-jev prvi celovečerec po slabotnem Pootie Tang iz leta 2001, ki ga je do nedavnega uspešni komik financiral z lastnimi sredstvi. V črno-beli tehniki posneti film je nadvse zabaven in provokativen hommage Woodyju Allenu, ki je po CK-jev priznanju krivde v več primerih spolnega nadlegovanja ostal brez redne distribucije. Pri tem je morda še najbolj zanimivo, da CK z I Love You, Daddy v obravnavo vzame teme, ki so ozko povezane z umetniškim in zasebnim življenjem človeka, ki mu CK z naslovno stvaritvijo nameni globok poklon. In če k temu prištejmo še kontroverzo, v katero je v času izida filma bil vpleten sam avtor, zgodba dobi še izrazitejši "woodyallenovski" vibe. 

Glavni junak filma je uspešni scenarist Glen, ki je pravkar podpisal pogodbo za snemanje nove sezone uspešne tv serije in prejel naročilo za še en, povsem nov projekt. Glen je "vroč," z njim želijo delati tudi največje igralske zvezde in med njimi je tudi Grace (Rose Byrne), sicer dobra prijateljica Glenovega heroja in vzornika, režiserja Leslieja Goodwina (John Malkovich). Grace ga povabi na zabavo, na kateri dobi priložnost spoznati svojega idola Leslieja, ki se ga drži sloves moškega s prav posebnim okusom za ženske. Slavnega režiserja so namreč večkrat opazili v družbi mladih punc in mnoge izmed teh še niso prestopile praga polnoletnosti. Zdaj je najbrž prava priložnost za omembo Glenove živahne 17-letne hčerke Chine (Chloë Grace Moretz), ki je v zadnjem mesecu kar dvakrat šla na razvpiti "spring break." Ta podvig je uspel predvsem zavoljo očetove neodločnost, ki hčerki enostavno ne zna reči NE. In zdaj se vrnimo na nekaj vrstic višje omenjeno zabavo, kamor je Glen prišel z Chino,  ki takoj pritegne Lesliejevo pozornost.

Nadaljnjega razvoja zgodbe najbrž ni težko uganiti in na temelju tega zapleta se CK na zanimiv način loti nekaterih kontroverznih vprašanj. Vse skupaj je toliko bolj zanimivo, če znamo zgodbo postaviti v kontekst resničnega življenja Woodyja Allena in Louisa CK-ja. Zanimivo je predvsem opazovati mešane občutke, s katerimi Glen gleda na svojega idola, potem ko ta pokaže resen interes za njegovo mlado hčerko. Zvezdništvo in slavne osebe so vedno bile magnet za najširše množice in zdi se, da Glen skozi svoj odnos do slavnega režiserja na nek način pretresa tudi naš odnos do slavnih. Morda največji dosežek filma je ta, da nam pokaže, da za številna vprašanja ne obstajajo enostavni odgovori in da so občutljive, moralno sporne teme, v večini primerov veliko bolj kompleksne, kot se to morda zdi na prvi pogled.   Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar