sreda, 11. junij 2014

Miss Violence (2013)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Grčija
Leto: 2013
Žanri: Drama
Dolžina: 98' ,  Imdb
Režija: Alexandros Avranas
Scenarij: Alexandros Avranas, Kostas Peroulis
Igrajo: Themis Panou, Eleni Roussinou, Reni Pittaki, Sissy Toumasi, Kalliopi Zontanou, Konstaninos Athanasiadas, Chloe Bolota, Maria Skoula, Giorgos Gerontidakis

Rojstnodnevna zabava v družinskem krogu. Glasba, prigrizki, sladke pijače. Nasmejani moški objema dve deklici in skupaj z njima pozira pred fotografskim objektivom. Predvidevamo, da je moški njun oče. Slavljenka je pravkar dopolnila 11 let, ime ji je Angeliki. V oči bode, da ne ona, ne njena malce starejša sestra, nista najbolj razpoloženi. V trenutkih ko babica počasi prihaja iz kuhinje s torto za slavljenko, se 11-letnica nahaja na balkonu. Medtem ko v ozadju poslušamo Vse najboljše zate, deklica počasi leze na drugo stran ograje. In med tem ko se vsi sprašujejo kje je slavljenka, se ta z nasmehom na obrazu vrže z balkona v globino. V dneh po tragičnem dogodku policija v sodelovanju s socialno službo poskuša ugotoviti, kaj je 11-letnico pripravilo do tega, da si vzame življenje, vsi člani družine pa v en glas ponavljajo, da Angelikina smrt ni samomor, ampak splet nesrečnih naključij. Zakaj bi si 11-letni otrok vzel življenje? Zakaj družina želi čim prej pozabiti tragični dogodek? To so vprašanja, ki begajo gledalca in socialne delavce, ki med preiskavo ne najdejo nobenih dokazov, ki bi namigovali na zlorabo. Pa vendarle se nihče izmed njih ne more znebiti občutka, da pri tej družini nekaj ne štima.
Miss Violence je zame pred ogledom bil precejšnja neznanka. Poleg dejstva, da je lani v Benetkah nagrajen s srebrnim levom za režijo in nagrado za glavno moško vlogo, sem vedel samo to, da se zgodba vrti okoli samomora mlade deklice. A že po nekaj uvodnih minutah mi je začela nagajati avtosugestija, saj so moja razmišljanja začeli usmerjati nekateri pomembni dejavniki. Film je grški, kar avtomatično iz spomina prikliče še eno znano grško družinsko zgodbo. V mislih je, seveda, Podočnik (Kynodontas, Giorgos Lanthimos, 2009), eden izmed najodmevnejših grških filmov v zadnjem obdobju. Podočnik je v precep vzel ekstremno družinsko disfunkcijo in zato sem tudi ob tej priložnosti razmišljal v podobni smeri. Že kisli obrazi med fotografiranjem so namignili, da takšno dojemanje pričujoče družinske situacije ni iz trte zvito. Na začetku sem se celo ustrašil, da režiser in scenarist Alexandros Avranas poskuša ustvariti repliko Lanthimosovega filma, a to se na srečo ni uresničilo. Dokaj neznani Avranas, ki je pred tem posnel le dramo Without (2008), ki je izven njegove domovine ostala povsem neopažena, je v drugo posnel pravo režisersko bravuro, s katero brezkompromisno slika redko videno zgodbo o nepredstavljivi družinski hierarhiji in patriarhu, ki v jeklenem primežu drži več generacij lastne družine. Tokrat ne želim po nepotrebnem razkrivati podrobnosti, saj je Miss Violence film, pri katerem je najbolje, če ga odkrivamo sproti, med ogledom. Lahko vam povem, da je Avranas režiser, ki se zelo dobro zaveda, kakšne rezultate lahko dosežeš, če gledalcu na dovolj domiseln način in v pravem odmerku ponudiš določene informacije, ter ostalo prepustiš njegovi domišljiji. Režiser, ki poleg dobrega občutka za ritem in kadriranje odlično obvlada tehniko manj je več in vrhunsko koristi dogajanje izven kadra. V resnici je v film vključena samo ena sekvenca, v kateri Avranas gledalca sooči z grdo resnico. To je obenem verjetno ena izmed najbolj mučnih sekvenc v moji dolgoletni gledalski karieri, ki bo za zmeraj ostala vgravirana v mojih malih sivih celicah. Miss Violence je film konstantnega nelagodja, ki brez zadržkov izziva tradicionalni koncept družine in opozarja na možne zlorabe. Na koncu sem moram obregniti ob tiste, ki filme vrednotijo glede na stopnjo nelagodja, ki so jo čutili ob ogledu in potem zaradi nedovzetnosti za vse aspekte človeške nravi poskušajo svoje frustracije zdraviti z dodeljevanjem najnižje možne ocene. Zato zainteresirane še enkrat opozarjam, naj se pred ogledom tega grškega bisera pripravijo na zelo intenzivno izkušnjo. 


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar