sobota, 29. oktober 2016

Miles Ahead (2015)



Slo naslov: Miles Davis
Država: ZDA
Leto: 2015
Dolžina: 100',  Imdb
Žanri: Biografija, Drama, Glasbeni  
Slo recenzija: MladinaRTV SLO MMC, Delo
Režija: Don Cheadle
Scenarij: Steven Baigelman, Don Cheadle
Igrajo: Don Cheadle, Ewan McGregor, Emayatzy Corinealdi, Lakeith Lee Stanfield, Michael Stuhlbarg

[SLO]

Via Kinodvor

zgodba


Na vrhuncu plodovite glasbene kariere se Miles Davis v poznih 70. letih nenadoma umakne očem javnosti. Otopel od bolečin in analgetikov se utaplja v spominih na slavo ter nekdanjo ljubezen in muzo Frances Taylor. Ko se premeteni glasbeni novinar Dave Braden nekega dne prebije v Davisov dom in zasebnost, se moška znajdeta sredi vrtoglave pustolovščine, na lovu za ukradenimi posnetki glasbenikovih zadnjih skladb.

Bravuren režijski prvenec igralca Dona Cheadla (Hotel Ruanda) je divje vznemirljiv, ganljiv in z glasbo prežet film, ki sta ga navdihnila delo in življenje jazzovskega velikana.

zanimivosti


Miles Ahead je izrazito oseben projekt igralca, režiserja, scenarista in producenta Dona Cheadla. Po številnih ovirah na poti financiranja nizkoproračunskega filma so producenti nazadnje poskusili srečo s spletno platformo za mednarodni 'crowdfunding' IndieGoGo. »Zdi se mi prav, da smo za dokončanje filma izrabili socialno omrežje, saj je bil Miles nekdo, ki je ustvarjal 'socialno glasbo',« pravi Cheadle. Ker so morali snemanje zaradi finančnih težav večkrat prekiniti, se je produkcija spopadala tudi z omejeno razpoložljivostjo igralcev, ki so bili zavezani nadaljnjim projektom. »Ewan, Michael in Emayatzy so nam bili na voljo le tri tedne, zato smo morali vse njihove sekvence v filmu posneti v tem času. Moralo nam je uspeti v prvem poskusu.«

iz prve roke


Posneti zabaven, rock 'n' roll film o multitalentiranem glasbeniku na netradicionalen, subverziven način. Poskusiti oživiti Milesa Davisa, namesto da bi zgolj nanizali vzpone in padce njegovega življenja. Takšen pristop se mi je zdel zvest Davisovemu duhu.
- Don Cheadle, režiser in soscenarist

[ENG]


MILES AHEAD is not just about the music. It's about what we all face at one time or another in our lives; questions about who we really are, what we have to say and how will we say it. How will we ultimately be defined and who gets to say so? -- (C) Official Site


Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar