torek, 29. avgust 2017

Ilegitim (2016)

aka Illegitimate


Slo naslov: Nezakonito
Angleški naslov: Illegitimate
Država: Romunija, Poljska, Francija
Jezik: romunščina
Leto: 2016
Dolžina: 89',  Imdb
Žanri: drama
Slo recenzija: -
Režija: Adrian Sitaru
Scenarij: Alina Grigore, Adrian Sitaru
Igrajo: Alina Grigore, Robi Urs, Bogdan Albulescu, Adrian Titieni, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu, Adrian Iacov

[SLO]

Via Liffe


Drzen romunski film o splavu in incestu zaradi kontroverzne teme ni bil deležen javnega sofinanciranja, zato ga je režiser z minimalnimi sredstvi posnel kot igralsko improvizacijo. 

Victor je oče štirih odraslih otrok in vdovec, ki uživa status družinskega patriarha. Nekega dne mu sin Cosma pri večerji razodene dejstvo, da se njegovo ime pojavlja v zgodovinskih dokumentih, ki razkrivajo, da je pred letom 1989 nekdanjemu režimu izdajal ženske, ki so želele skrivoma opraviti splav. Ozračje se takoj spremeni. Victor se burno odzove z obrambo, da tudi dvojčka Sasha in Romi dolgujeta svoje življenje prav njegovemu nasprotovanju splavu, saj njuna mati ni želela otrok. Ko hči Sasha nato razkrije, da je tudi sama noseča, so Victorjeva prepričanja nenadoma postavljena pred veliko preizkušnjo. 


"Ljudje so mi povedali, da jim je film všeč, da spominja na jazz. Preden sem si drznil postati filmski ustvarjalec, sem igral jazzovsko glasbo. Gre za enak način ustvarjanja. Podobno poustvarjaš z dobrimi glasbeniki, improviziraš in včasih je končni izid prečudovit, vendar nikoli ne veš, kdaj se skladba konča. Z določenega stališča ugotavljaš, kako nadaljevati, in proces poteka iz sekunde v sekundo, ustvarjanje tega filma je bilo nekaj podobnega." (Adrian Sitaru)

[ENG]


Two siblings and an illegitimate love. A father who's a doctor and several accusations. A family in which no one ever drew a line between what's moral and what's legal. Not even when it comes to abortion.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar