nedelja, 13. marec 2016

Room (2015)




Slo naslov: Soba 
Država: Irska, Kanada
Leto: 2015
Dolžina: 118',  Imdb
Žanri: Drama 
Slo recenzija: Mladina, Siol, KEVD'R
Režija: Lenny Abrahamson
Scenarij: Emma Donoghue
Igrajo: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, William H. Macy, Tom McCamus, Sean Bridgers


[SLO]


Skrajno napeti in hkrati globoko čustveni film je edinstven in ganljiv vpogled v neizmerno ljubezen med materjo in njenim otrokom. Potem ko petletni Jack in njegova mama pobegneta iz zaprtega prostora, ki ga je bil Jack poznal vse svoje življenje, fantiča čaka vznemirljivo odkritje: zunanji svet. Izkusi vse, kar prinaša ta nova pustolovščina – veselje, navdušenje in strah – pri tem pa se oklepa tistega, kar je najbolj pomembno: svoje posebne vezi z ljubečo in predano materjo.

Soba je zgodba o živahnem petletniku Jacku (izjemni Jacob Tremblay), za katerega predano skrbi njegova mati Ma (Brie Larson). Kot vsaka mati tudi Ma požrtvovalno skrbi za Jackovo srečo in varnost, daje mu toplino in ljubezen, igrata se, pripoveduje mu zgodbice. Vendar je njuno življenje vse prej kot običajno – ujeta sta v 3 x 3 metrski sobi brez oken, ki jo Ma olepšano imenuje »soba«. V njej je za Jacka ustvarila celo vesolje, in nič je ne bo ustavilo, da bi poskrbela, da bo njen sin živel popolno in srečno – pa četudi zgolj v tem varljivem prostorčku. A Jack je čedalje bolj radoveden glede tega, kako in kje živita, Ma pa počasi primanjkuje iznajdljivosti, zato skujeta drzen načrt za pobeg, ki ju na koncu sooči s tistim, kar se morda izkaže za najbolj strašljivo: z resničnim svetom.

Film je hkrati napeta pripoved o ujetništvu in svobodi, domiseln pogled v čudesa otroštva in globok portret trdnosti družinskih vezi; nastala je na podlagi nagrajene knjižne uspešnice Emme Donoghue, ki je spisala tudi scenarij, po katerem je režiral Lenny Abrahamson in ki ostaja zvest romanu, pri tem pa Jacka, Ma in njun edinstveni svet na platnih oživlja v napetem ritmu in silovitih podobah. Soba dokazuje moč družinske ljubezni, ki obstane tudi v najtemnejših okoliščinah, in bo kot takšna brez dvoma zavzela svoje mesto med čustveno vplivnih filmov, ki raziskujejo vezi med starši in otroki. (Vir: www.kolosej.si)

[Nagrade, nominacije]


  • 2016, Oscar - Nominacije za najboljši film, glavno igralko, režijo in scenarij 
  • 2016, Zlati globus - Nagrada za najboljšo igralko, nominaciji za najboljši film in scenarij
  • 2016, Bafta - Nagrada za najboljšo igralko, nominacija za najboljši scenarij


[ENG]

ROOM tells the extraordinary story of Jack, a spirited 5-year-old who is looked after by his loving and devoted mother. Like any good mother, Ma dedicates herself to keeping Jack happy and safe, nurturing him with warmth and love and doing typical things like playing games and telling stories. Their life, however, is anything but typical--they are trapped--confined to a windowless, 10-by-10-foot space that Ma has euphemistically named Room. Ma has created a whole universe for Jack within Room, and she will stop at nothing to ensure that, even in this treacherous environment, Jack is able to live a complete and fulfilling life. But as Jack's curiosity about their situation grows, and Ma's resilience reaches its breaking point, they enact a risky plan to escape, ultimately bringing them face-to-face with what may turn out to be the scariest thing yet: the real world. 


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar