torek, 31. oktober 2017

Twin Peaks (2017– )

Foto: Netflix


Slo naslov: Twin Peaks
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 18 x 60',  Imdb
Žanri: krimi, drama, misterij, ZF
Režija: David Lynch
Scenarij: Mark Frost, David Lynch
Igrajo: Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Chrysta Bell, Miguel Ferrer, David Lynch, Robert Forster, Naomi Watts, Laura Dern, Mädchen Amick, Dana Ashbrook



Recikliranje nekoč uspešnih tv naslovov je v zadnjih letih postala stalna praksa. Številni  ponudniki tv vsebin si z novimi prigodami starih znancev poskušajo odrezati svoj kos pogače in z igranjem na karto nostalgije pred male zaslone privabiti nekoč zvesto občinstvo. Ti poskusi se v večini primerov izkažejo za strele v prazno, interes gledalcev z vsako novo epizodo kopni, z njim pa tudi spoznanje, da je nekatere lepe spomine najbolje pustiti v varnem objeme tako pogosto idealizirane preteklosti. Iz teh razlogov mi ideje o obujanju starih uspešnic nikoli niso delovale pretirano zanimivo. Vsaj dokler nisem slišal, da David Lynch v sodelovanju z Markom Frostom pripravlja nadaljevanje serije, ki je v očeh mnogih ena izmed najbolj kultnih tv stvaritev vseh časov. Od prvih epizod Twin Peaksa je minilo celih 27 let in dejstvo, da po vsem tem času za serijo še vedno stoji tandem Lynch-Frost je bilo že prvo spodbudno znamenje. Premiera prvih dveh epizod v Cannesu (prvič v zgodovini festivala so v program uvrstili kakšno tv serijo) je še nekoliko pogrela moj optimizem in zdaj je bilo potrebno le še počakati čas, ko bodo na voljo vse epizode. Živimo v eri, ko sami diktiramo kdaj in kaj bomo gledali in zato sem mnenja, da gledanje epizod z enotedenskem presledkom izdelku vzame nekaj čarobnosti. Sem eden tistih, ki v selitvi vrhunskih ustvarjalcev na televizijo vidi veliko pozitivnega in najboljši dokaz za to je novi Twin Peaks. Televizija je Lynchu ponudila to kar je potreboval – denar in kreativno svobodo, ta pa je na to dogovoril z 18 enournih delov čiste fantazije. Kaj takega sploh ne bi bilo mogoče izpeljati v filmskem formatu in televizija je gotovo okolje v katerem tudi največji mojstri filmske obrti lahko najdejo primerno ustvarjalno okolje. 
Foto: Netflix

Le v tem formatu si je Lynch lahko privoščil takšne uvodne štiri epizode, štiriurno nizanje narativnih linij brez kakšnih oprijemljivejših povezav med njimi. Edina oprijemljiva konstanta teh epizod so čudaški liki in bizarni dogodki, ki ostajajo nepojasnjeni. Edina kost, ki jo Lynch v tem času vrže občinstvu vajenem  klasičnih narativnih prejemov je preiskava skrivnostnega dvojnega umora – policija v motelu najde odsekano glavo neke knjižničarke, ki počiva poleg obglavljenega trupla neznanega moškega. Po uvodnih dveh-treh epizodah je novi Twin Peaks gotovo izgubil lepo število gledalcev, ki so po pomoti zašli v svet, v katerem pravila kroji Lynch. Ne bom trdil, da so nam, ki smo nadaljevali z ogledom, stvari bile bolj razumljive, niti, da nam se je svitalo, kaj za vraga se sploh dogaja, toda liki in dogodki so bili tako nevsakdanji, da smo enostavno želeli ostati v njihovi družbi. Težava večine je gotovo potreba po razumevanju, logiki, klasični pripovedni fluidnosti, ter nezmožnost, da se prikazano postavi v racionalne okvire. A trik je v tem, da opustiš iskanje odgovorov na zastavljena vprašanja in se enostavno prepustiš dogajanju. Pozabiš na cilj in preprosto uživaš v vožnji, saj je potovanje v resnici pomembnejše od nagrade, ki čaka na koncu poti. Ko enkrat greš iz tega izhodišča začneš uživati v detajlih, likih in idejah, ki jih ne najdeš nikjer drugje. Za svojega vzameš katatoničnega zavarovalnega agenta, ki obožuje kavo, se podreja svoji jezikavi ženi, rešuje velike zavarovalne goljufije in spotoma serijski zadeva jackpote. Začnejo te zabavati glasni dialogi gluhega Lyncha in njegova naklonjenost do nadobudne FBI agentke, poigravanje z idejo doppelgangerja, vsaki novi fuck you Laure Dern, spokojnost lokalnega šerifa... V nadležnem histeričnem kričanju ženske, ki se razburja v koloni vozil vidiš provokacijo in test potrpežljivosti, v oddaji voditelja, ki prodaja lopate, s katerimi se lahko izkopaš iz dreka, evolucijo  tv prodajnega okna. Spotoma še lahko uživaš v impresivni kolekciji svetil vseh tipov in oblik, inovativnimi prehodi med različnimi dimenzijami in alternativnimi resničnostmi, v teorijah zarote in resnici o vesoljcih. Vse to in še veliko več ponuja novi Twin Peaks, ena izmed najbolj unikatnih izkušenj v zgodovini televizije.

Ocena




Ni komentarjev:

Objavite komentar