torek, 31. julij 2018

O Ornitólogo (2016)

aka The Ornithologist




Slo naslov: Ornitolog
Angleški naslov: The Ornithologist
Država: Portugalska, Brazilija, Francija 
Jezik: portugalščina
Leto: 2016
Dolžina: 117'Imdb
Žanri: drama, misterij
Slo recenzija: -
Režija: João Pedro Rodrigues
Scenarij: João Pedro Rodrigues
Igrajo: Paul Hamy, João Pedro Rodrigues, Xelo Cagiao, Han Wen, Chan Suan


[SLO]

Via Liffe


Zgodba osamljenega proučevalca ptic je mistično popotovanje, ki se giblje med religiozno zasanjanostjo in bogokletnim naturalizmom v poigravanju z mitom sv. Antona Padovanskega, zavetnika Lizbone.
Fernando se s kajakom odpravi po reki, da bi poiskal zelo redko črno štorkljo. Po nepričakovani nesreči ga sredi gozda najdeta Kitajki na poti v romarsko središče Santiago de Compostela. Prepričani, da prinaša prekletstvo, ga pustita samega, na tej točki pa se za Fernanda - in gledalca - začne nenavadno popotovanje, na katerem so simboli in osebe krščanskega izročila, od rajskega jabolka prek prvega mučenca Sebastijana do božjega sina Jezusa, provokativno pomešani s čutnostjo, demonskimi prividi in poveličanjem neokrnjene pokrajine severovzhodne Portugalske.

"Vsi moji filmi mejijo na domišljijo, podobno kot čudeži, ki so navsezadnje vsi nadnaravni pojavi. V religiji so svete upodobitve poskus podati obličja in telesa svetnikom; bitjem, ki so nadzemeljsko in fizično mogočna obenem. To protislovje v religiji se mi zdi zanimivo. Zgodbo sem zgradil na dodelani osnovi: biblični miti, pogani in lik sv. Antona. Film Ornitolog lahko primerjamo bolj z notranjo kot s fizično potjo spoznanja in preobrazbe. Zanimajo me liki, ki se razvijajo in spreminjajo, kot se navadno ljudje v resničnem življenju." (João Pedro Rodrigues)

[ENG]


Fernando, a solitary ornithologist, is looking for black storks when he is swept away by the rapids. Rescued by a couple of Chinese pilgrims, he plunges into an eerie and dark forest, trying to get back on his track.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar