torek, 24. julij 2018

Tully (2018)


Charlize Theron, Lia Frankland, and Asher Miles Fallica in Tully (2018)


Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 95'Imdb
Žanri: komedija, drama
Režija: Jason Reitman
Scenarij: Diablo Cody
Igrajo: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston, Mark Duplass, Asher Miles Fallica 


Režisersko-scenaristični tandem Jason Reitman - Diablo Cody se je v soju luči znašel že ob njunem prvem skupnem projektu, indie uspešnici Juno (2007), ki je Codyjevi prinesel oskarja za izvirni scenarij. Štiri leta kasneje je kanadsko-ameriški režiser po scenariju Codyjeve posnel še en film: V Spet in drugače (Young Adult,2011) se je zgodba ponovno vrtela okoli nekonvencionalne glavne junakinje, ki se po propadlem zakonu vrne v domač kraj, da bi dognala kako in kaj naprej. V glavni vlogi se je izkazala Charlize Theron, za katero sta Reitman in Cody letos ustvarila še eno zanimivo vlogo. 

Marlo je ženska sredi tridesetih, mati dveh otrok, ki bo kmalu povila še eno, neplanirano potomko. Po rojstvu drugega otroka, fantka z vedenjsko motnjo, za katero starša od zdravnikov nikoli nista dobila prave diagnoze, je materinstvo za Marlo postalo pravi izziv. In ta izziv je z rojstvom tretjega otroka postal breme, ki mu izčrpana mamica enostavno več ni kos. Prijazni, na kariero osredotočeni mož (Ron Livingstone) ji sicer pomaga, a je pomoč, omejena na domačo nalogo preostalih dveh potomcev, le delček obveznosti, ki jih izčrpana Marlo vsakodnevno mora postoriti. Njen premožni brat (Mark Duplass) ji je že pred rojstvom tretjega otroka ponudil rešitev: plačal bo  varuško, ki bo čez noč skrbela za dojenčka in ji omogočila prepotrebni regenerativni spanec. Marlo je ponudbo zavrnila, a ko se po nekaj tednih izčrpljujočega tempa (Reitman nam ga pričara z domiselno hitro montažo vsakodnevne rutine hranjenja, menjanja plenic in ostalih tekočih obveznosti), znajde na točki preloma, vzame telefon in obrne številko nočne varuške. Nekaj ur kasneje se na njenih vratih prikaže Tully, mlada in prijazna varuška, ki se suvereno loti svojih nalog in že po nekaj dneh so pozitivni učinki njenega dela zelo očitni.

Še več, Tully in Marlo se odlično ujameta. Okoli njunih dolgih pogovorov in debat nastaja všečno jedro zgodbe, v katerem zablestita obe glavni igralki. Prepričljiva Charlize Theron s še eno preobrazbo (za vlogo se je zredila 22 kg) ustvari realističen portret zagrenjene mamice, ki sredi tridesetih ugotavlja, da so najboljša leta že mimo. Golo fizično pristnost njenega lika fino dopolnjujejo črnohumorni dialogi in skrajno iskrene samoironične opazke, s katerimi Marlo bistroumno secira v prvi vrsti svoje, pa tudi življenja njenih najbližjih. V drugi najpomembnejši vlogi ji odlično asistira vzhajajoča zvezda Mackenzie Davis (zvezda serije Halt and Catch Fire, opažena tudi v Villeneuvovem Iztrebljevalcu 2049), ki premore vse potrebne adute za uspešno interpretacijo lika od boga poslane supervaruške. Reitman iz zelo solidnega scenarija Diablo Cody izlušči aspekte materinstva, ki jih filmi praviloma ali zanemarjajo, ali pretirano romantizirajo. Tully je film, ki deluje predvsem zato, ker so problemi in situacije, ki jih doživljamo skozi perspektivo glavne protagonistke trdno utemeljeni v resničnosti in vsak starš bo v njih zlahka prepoznal kaotično dinamiko funkcioniranja več članske družine. In prav zato je Tully dobrodošla osvežitev v žanrski niši, v kateri praviloma prevladujejo brezmožganske komedije tipa Blockers, v katerih možnost za kakršnokoli vez med gledalcem in liki enostavno ne obstaja.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar