sreda, 25. september 2019

Sibel (2018)

Damla Sönmez in Sibel (2018), Foto:Imdb


Slovenski naslov: Sibel
Država: Turčija, Francija, Nemčija
Jezik: turščina
Leto: 2018
Žanri: drama
Dolžina: 95'Imdb 
Režija: Guillaume Giovanetti, Çagla Zencirci
Scenarij: Guillaume Giovanetti, Çagla Zencirci, Ramata Sy
Igrajo: Damla Sönmez, Emin Gürsoy, Erkan Kolçak Köstendil, Elit Iscan, Meral ÇetinkayaNekje v črnomorskem zaledju, sredi idilične gorate pokrajine stoji vasica, v kateri je odrasla 25-letna Sibel. Njen značaj so v marsičem oblikovala pravila patriarhalnega okolja, ki narekujejo tradicionalno vlogo ženske v družini in skupnosti. Dodatna utež, ki jo Sibel od otroštva nosi na svojih plečih je dejstvo, da nima dara govora. Z mlajšo sestro in očetom, županom vasi in lastnikom edine trgovine v vasici se sporazumeva na poseben način – s posebno tehniko žvižganja, starodavno obliko komunikacije, ki je v teh krajih še vedno poznajo nekateri starejši člani skupnosti.

Njen hendikep je zadosten razlog, da je skupnost postavi na margino, v vlogo avtsajderke, ki najraje pohajkuje po okoliških gozdovih. Oče jo je od najstniških let učil uporabljati orožje in Sibel je z leti postala izkušena lovka, ki po okoliških hribih vneto poskuša izslediti in ustreliti velikanskega volka. Zver, ki je morda le del lokalne folklore s katero odraščajo vaški otroci. Toda v njenih očeh je to trofeja, ki bi gotovo popravila njen status med vraževernimi sovaščani. Med eno izmed teh misij Sibel odkrije mlajšega moškega, dezerterja, ki se s skrivanjem v gozdu poskuša izogniti obveznemu služenju vojaškega roka. Grda rana na ubežnikovi nogi je rezultat njunega nerodnega snidenja, po katerem Sibel zaradi občutka krivde začne pomagati poškodovancu. Ranjenega mladeniča njegova nepričakovana zaveznica vedno bolj privlači in Sibel se naenkrat znajde v vlogi, ki je ni vajena.

Drugi celovečerec francosko-turškega tandema Guillaume Giovanetti-Çagla Zencirci je eden tistih filmov, ki gledalcu nudi edinstven vpogled v zgodbe običajnih ljudi iz delov sveta, ki jih drugače ne bi poznali. Sibel je film, ki zanimive lokalne posebnosti postavi v narativni koncept posameznikovega iskanja mesta pod soncem. Vloga ženske v odmaknjeni, ruralni skupnosti, je nekakšen osrednji motiv, ki ga doživljamo skozi univerzum junakinje, ki jo hendikep postavlja v še bolj neenakopraven položaj. Zanimiv moment je dejstvo, da je ravno ta hendikep, v svetu v katerem se ženska mora obnašati po strogih patriarhalnih pravilih, protagonistkina največja prednost. Ta ji namreč omogoča nivo svobode, o kateri ostale ženske v vasi lahko le sanjajo, saj lahko nosi orožje, hodi v lov in podobno kot moški, brez omejitev, pohajkuje po okoliških hribih in gozdovih. Z orožjem (pištolo za pasom nosi malodane vsak moški v vasi), prisotnostjo vojaške policije in omenjanjem potencialne teroristične grožnje nam film posreduje delček vzdušja v predelih Turčije, kjer so napetosti med Turki in kurdsko manjšino del vsakdana. S temi in nekaterim drugimi podrobnostmi je turško-francoskem avtorskem duu uspelo posneti prepričljivo, univerzalno zgodbo, postavljeno v čudovito gorsko pokrajino, ki razvaja oko tudi takrat, ko v kadru ne gledamo prelepo 32-letno glavno igralko Damlo Sönmez.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar