sreda, 2. oktober 2019

Ray & Liz (2018)

Justin Salinger and Ella Smith in Ray & Liz (2018), Photo: Imdb

Slovenski naslov:
Država: VB
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: drama
Dolžina: 108',  Imdb 
Režija: Richard Billingham
Scenarij: Richard Billingham
Igrajo: Ella Smith, Justin Salinger, Patrick Romer, Deirdre Kelly, Tony Way, Sam Gittins, Joshua Millard-Lloyd 


V letošnjem naboru ogledanih filmov je malo takih, ki so naredili tako dober vtis in se tako močno zasidrali v mojem spominu. Ray & Liz, prvenec uglednega britanskega fotografa Richarda Billinghama, je eden tistih filmov, ki je z mano ostal še dolgo po ogledu. Čas bo težko zradiral sličice iz te zgodbe, ki izžareva neverjetno avtentičnost, ob kateri je nemogoče ostati ravnodušen. Z naslovno zgodbo, ki jo brez pomislekov postavljam ob bok najboljšim stvaritvam britanskega "kitchen sink" realizma nas avtor pelje v Birmingham na začetku 80-tih leta prejšnjega stoletja. V ero "tacherizma,"ko je v tem  industrijskem središču brezposelnost dosegla vrhunec, ki je mnoge družine potisnila pod prag revščine.

V zgodbo sicer vstopimo v 90-ih letih, skozi vsakdan alkoholika Rayja, ki svoje dneve preživlja v majhni spalnici, v družbi cigaret in dnevne doze alkohola, ki mu jih vsakodnevno dostavlja nek znanec. Pobeg iz zatohle sobe prinaša prvi daljši flashback, s katerim se vrnemo v preteklost. Zdaj smo v dotrajani hiši v delavski četrti, v kateri Ray živi skupaj z ženo Liz in njunima sinovoma. Strgane tapete, vlaga, ščurki, kičasti dodatki in umazanija v vsakem kotičku stanovanja – kamera te detajle zajema s pristno preciznostjo, ki daje temu družinskemu habitatu poseben karakter. Dominantna figura v tem prostoru je Liz, verižna kadilka in ljubiteljica sestavljank. Okrogle, s tatuji poslikane roke in oster jezik oblikujejo nič kaj prijeten značaj ženske, za katero sta otroka le nevšečnost, ki jo je najbolje, če se le da, ignorirati. 

Priznani fotograf Richard Billingham se je s težavnim odraščanjem in disfunkcijo lastne družine že ukvarjal, najprej z zbirko fotografij objavljenih v knjigi Ray's a Laugh (1996) in nato še z dokumentarnim filmom Fishtank (1998). Z igranim prvencem se avtor spominja revščine in alkoholizma, ob katerih je odraščal skupaj z mlajšim bratom Jasonom. Srce zgodbe sta dve epizodi, v katerih je v fokusu njegov mlajši brat. V prvi je Jason dveletnik, čigar varstvo Ray in Liz zaupata dobrodušnem, a "počasnemu" bratu slednje, v drugi, kakih sedem let kasneje, fanta mrzla noč po spletu okoliščin ujame zunaj in je prisiljen prenočišče poiskati v neki lopi. Billingham v teh epizodah povsem mobilizira naš zaščitniški gen in nas postavi v kožo nemočnega opazovalca, ki se skupaj z nesrečnim otrokom znajde na robu prepada. Tragedija je nekajkrat zelo blizu in Billingham v teh prizorih mojstrsko gradi napetost in nas drži na robu sedeža, v upanju na najboljše. Ray & Liz je težka, na trenutke izčrpljujoča zgodba, ki kljub temu ponudi nekaj črnega, situacijsko dobro tempiranega humorja. Film, po katerem ponavljajoči se prizor lačnega fantka, ki iz velikega kozarca s težavo zajema rdečo peso, s katero si bo popestril košček kruha, postane trajno shranjena sličica, s katero bom še dolgo zlahka povezal naslovno zgodbo.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar