petek, 30. november 2012

Savages (2012)



Slovenski naslov: Divjaki
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Krimi, Drama, Triler
Dolžina: 131' ,  Imdb
Režija: Oliver Stone
Scenarij: Shane Salerno, Don Winslow, Oliver Stone 
Igrajo: Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Blake Lively, Benicio Del Toro, Salma Hayek, John Travolta, Demián Bichir, Emile Hirsch

Ben (Aaron Johnson) in Chon (Taylor Kitsch) sta najboljša prijatelja. Ben je strokovnjak za botaniko in nekakšen moderni hipi, ki želi spreminjati svet in pomagati ljudem. Chon je bivši marinec, ki je prepričan, da se za svet in ljudi ne da storiti ničesar več. Tako zelo različna sta, da bi iz njiju lahko naredil enega kompleksnega, uravnoteženega človeka. Mogoče prav zato tretji najpomembnejši člen naše zgodbe, prikupna Ophelia (Blake Lively), ki jo na njeno željo bomo naslavljali z enostavnim O, fuka z obema. Brez skrivalnic. Včasih, ko je razpoloženje na primernem nivoju, družba celo uprizori skupinske »vaje.« Tudi prav. Samo da so vsi zadovoljni. Za dobro voljo pa navadno poskrbi prvovrstna gandža, s katero Chon in Ben zalagata celotno Kalifornijo. Chonu so na njegovih osvobodilnih pohodih po Afganistanu pod roko prišla najboljša semena konoplje, ki jih je njegov botanični prijatelj Ben znal pravilno uporabiti. Ta je prevzel skrb za rastline in proizvodnjo, Chon je skrbel za distribucijo in plačila. Posel je cvetel. Njun produkt je kmalu postal izjemno cenjen, povpraševanje je nezadržno naraščalo. Vemo, da dober glas seže v deveto vas, oziroma v tem primeru v mehiško Tijuano, kjer domuje eden izmed zloglasnih mehiških kartelov, ki ga vodi neizprosna mamita Elena (Salma Hayek). Ta želi v svojo korporacijo vključiti tudi Benov in Chonov posel, a ko prijatelja ponudbo za sodelovanje zavrneta, se Elena odloči za drugačen pristop. Nad njuno skupno prijateljico pošlje neizprosnega Lada (Benicio Del Toro), ki brhko mladenko vzame za talko.
Čeprav Oliver Stone že dolgo ni zaigral na prave strune, spomin na starega Oliverja Stona vedno znova prevzame funkcijo tistega odločilnega jezička na tehtnici, ki me privablja k njegovim novejšim filmom, ob katerih največkrat ostanem razočaran. No, tokrat se niti ni začelo tako slabo, saj v zanimivemu začetku, polnem seksa in gandže ni manjkalo nič drugega, razne dobre rock'n'roll podlage. A zabave je bilo konec, ko je Stone začel v zgodbo zapletati narko-kartel, ki želi funkcionirati kot čisto prava multinacionalna trgovska veriga. Vzporednice z aktualnimi gospodarskimi trendi so zanimive (najbolje jih povzame John Travolta s svojo Wal-Mart domislico), prav tako lahko povlečemo določene paralele z ameriškim vojaško-političnim angažmajem v svetu, ki tako ne ostaja zunaj ameriških meja, ampak z vrnitvijo vojnih veteranov v domovino prevzema formo nezaželenega stranskega učinka. Problem Divjakov je bolj v tem, da svoje like in probleme, kljub izdatni dolžini, obravnava preveč površno. Stone želi zaobjeti čim več, biti kompleksen, a pri tem ne želi analizirati Chonovih postvojnih travm, pojasnjevati Benovega humanizma, ne njune magične navezanosti na Ophelio, ob kateri se gledalec sprašuje, kaj ta ženska sploh lahko ponudi, razen lepega telesa in obraza. Trojček enostavno deluje preveč sintetično in ponarejeno in v nasprotno me ne prepriča niti ponudba težka 7 milijonov $, ki jih kompanjona ponudita, v zameno za osvoboditev njune ljubezni. Tudi če izvzamem nedelujoči ljubezenski trikotnik, ne morem mimo zvrhane mere klišejev, s katero Stone zapolni malodane vsako situacijo, lik in preobrat. Presenečenj ni in vse kar vidimo v Divjakih, smo videli že prej. Velikokrat. Vsi pomembnejši stranski liki, od Salme Hayek, do Benicia Del Tora, so zreducirani na karikature, v njihovih vlogah pa nisem zasledil kančka izvirnosti. Skratka, Divjaki so film, v katerem gledamo lepe igralce na lepih lokacija in to je več ali manj vse. (2+)   

Ocena:


2 komentarja:

  1. Najbolj mi je šla na k.... ta cartoonish karakterizacija.
    Brez tega bi kakšen kliše še požrl, tako pa
    no can do.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čisto na hitro, nisem (še) prebral recenzije.

    Z oceno se povsem strinjam. Če že vsaj preživiš do konca, pa te sam zaključek ubije. Škoda Del Tora, zdi se mi edini plus v filmu. Ostalo je pa res butasto no.

    OdgovoriIzbriši