ponedeljek, 6. februar 2017

Boris sans Béatrice (2016)

aka Boris Without Beatrice


Slo naslov: Boris brez Beatrice
Angleški naslov: Boris Without Beatrice
Država: Kanada
Jezik: Francoščina
Leto: 2016
Dolžina: 93',  Imdb
Žanri: Drama
Slo recenzija: -
Režija: Denis Côté 
Scenarij: Denis Côté
Igrajo: James Hyndman, Simone-Élise Girard, Denis Lavant, Isolda Dychauk

[SLO]

Via Liffe


Samosvoj, s satiričnim podtonom podčrtan psihološki triler, ki se giblje na meji med realnim in domišljenim, daje univerzalni zgodbi o pritiskih sodobnega sveta poseben pečat.

Boris Malinovsky se je v poslovnem svetu današnjega Quebeca uveljavil z neusmiljeno aroganco. A ko njegova prav tako uspešna žena, ministrica v kanadski vladi, zapade v resno klinično depresijo in je bolj ali manj priklenjena na posteljo, se začne njegov navidez popolni svet počasi rušiti. V osamljeni počitniški hišici, kjer za ženo skrbi mlada pomočnica, prejme skrivnostni klic in kmalu zatem se sredi noči znajde v gozdu iz oči v oči z neznancem, ki ga neprizanesljivo sooči z delom preteklosti, na katerega ni najbolj ponosen ...


Navsezadnje, navkljub družbenemu razredu, ki ga film prikazuje, resnično menim, da je Borisovo življenje univerzalno. Film je preprost, govori o človeku, ki ga obhajajo dvomi. Z likom sem moral sočustvovati, raje kot bi ustvaril nov film, v katerem buržuja popolnoma strem. Ostajam na tej človeški ravni, z ravno pravo mero humorja in ironije poskušam razumeti njegovo prizadevanje, njegov boj. Sem na njegovi strani, namesto da bi se šel igro cinizma. Boris ni umirajoča žuželka, ki jo opazujemo v steklenem kozarcu. Je eden od nas, če nam je to všeč ali ne. 
(Denis Côté) 

[ENG]

Somewhere in present-day Québec, Boris Malinovsky is going through life with ruthless arrogance. This is a man who, clad in tailored suits, seems to have it all. But then his world begins to falter when his equally successful wife, a minister in the Canadian government, is confined to her bed with depression and is cared for in their remote holiday home. There, Boris receives phone calls from a stranger who asks him to meet in the forest in the middle of the night. The mysterious man confronts Boris with the kind of questions he would rather not have to think about. Nonetheless, following their encounter, Boris tries to steer his life in a different direction. As he does so he feels increasingly persecuted and begins to eye his surroundings, which feel more and more alien to him, with suspicion. Will Boris be able to rid himself of his unbidden demons? After Vic + Flo Saw a Bear (Berlinale Competition, 2013) Denis Coté undertakes a new foray into the genre of the idiosyncratic psychological thriller. Combining satirical precision with puzzling tableaux, he takes the viewer inside the mind of a man who is forced to confront his failures and increasingly loses control of his life. (Berlinale)


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar