sobota, 25. avgust 2012

[REC]³ Génesis



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Španija
Leto: 2012
Žanri: Grozljivka, Triler
Dolžina: 80',  Imdb
Režija: Paco Plaza
Scenarij: Paco Plaza
Igrajo:  Leticia Dolera, Diego Martín, Javier Botet, Ismael Martínez, Àlex Monner

Najpomembnejše dejstvo, ki ga morate vedeti, preden se posvetite tretjemu delu serijala Snemaj! [REC], je podatek, da film režiserko samostojno podpisuje Paco Plaza. Tokrat zraven ni Jaumeja Balaguera, Plazinega partnerja pri prvem in drugem filmu, a to vseeno ne pomeni, da je Balaguero dvignil roke od svojega najuspešnejšega projekta. Za konec tekočega leta je načrtovano snemanja sklepnega dela franšize Rec 4: Apocalypse, ki bo znova potekalo pod Blaguerovo režiserko taktirko. Avtorja ene izmed najodmevnejših evropskih horor uspešnic zadnjih let sta se dogovorila, da bo vsak posnel svojo zaključno verzijo in tako smo, oziroma še bomo, namesto enega, dobili kar dva [REC] filma.  

Prvi je svoj film končal Plaza, ki sopodpisuje tudi scenarij, pri tretjem nadaljevanju pa je znova sodelovala tudi večina tehničnega osebja, ki je pomagala ustvariti prejšnja filma. Ob ogledu je v dveh prizorih moč zaznati, da tretji film v resnici ni predzgodba ali nadaljevanje, saj se odvija v istem časovnem okvirju, kakor prve dve zgodbi. Tako pravzaprav tudi REC 3: Genesis uprizarja posledice izbruha iste epidemije, ob istem času, le da na drugi lokaciji. Glavno prizorišče je poročna slovesnost, na kateri bosta Clara in Koldo dahnila usodno da. Plaza ponudi nekaj sprememb v primerjavi s prejšnjima filmoma, saj zgodbo začne na odprtem, sredi sončnega dne, ko veseli povabljenci prihajajo na prostrano posest, kjer bo potekala poročna slovesnost. Takšen okvir je idealen izgovor za uporabo tresoče ročne kamere v rokah neizkušenega mladeniča. Zraven je tudi profesionalni snemalec porok, ki vso zadevo dokumentira z nekoliko naprednejšo opremo. 
Tukaj Plaza vpelje še drugo novost, saj se po prvi tretjini povsem odpove tresoči kameri, ko v nadaljevanju presedla na klasično filmsko kamero in s tem film oddalji od značilne found footage  vizualizacije. Tako je le začetni izbruh zombi epidemije posnet v tradicionalnem [REC] načinu, skozi tresočo kamero omenjenega mladeniča, ki je prvi ugotovil, da slabo počutje njegovega strica, ne izhaja iz pretiranega uživanja alkohola. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da od tukaj naprej spremljamo goli boj za preživetje. V kaosu, ki je nastal potem, ko so padle prve žrtve, sta se mladoporočenca ločila, zato do sklepnega dela filma spremljamo tekanje po veliki posesti in obupne poskuse ponovne združitve mladoporočencev, ki preživljata »nepozaben« poročni dan.

Plaza je poleg že omenjene tehnične in lokacijske osvežitve tretjemu filmu vdahnil nekaj komičnih momentov, ki z redkimi izjemami (španski SpongeBob in kršitve avtorskih pravic) ne funkcionirajo, še bolj zgrešena se mi zdi uporaba religioznega protistrupa, v funkciji boja proti poblaznelim ljudoždercem. Med tiste slabše postavke filma uvrščam tudi nastop Diega Martína v glavni moški vlogi, ki s svojo Jason Segel pojavo bolj paše k kakšni komediji, medtem ko njegova nevesta (Leticia Dolera) pusti nekaj boljši vtis. Največja pripomba pa leti na samo vzdušje, ki je pri tretjemu filmu svetlobna leta daleč od tistega, kar sta ponujala prejšnja filma. Jasno je, da atmosfero nekoliko razvodeni izbira samega prizorišča, vendar  tudi v prizorih, ki so posneti v zaprtih prostorih, gledalec ne čuti srha in utesnjenosti. Če nič drugega je tretji film jasno razkril, da je Jaume Balagueró tisti kreativnejši del avtorskega dvojca (tisti, ki spremljate njegovo ustvarjanje, ste to vedeli že prej), zato pričakujem, da bomo šele s četrtim filmom dobili dostojno sklepno dejanje. 

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar